Ποιον συνάντησε ο Α.Γεροντόπουλος στην Αλεξάνδρεια;

Το μοναδικό εν ζωή σήμερα μέλος του πληρώματος του θρυλικού αντιτορπιλικού του Ελληνικού Στόλου «Αδρίας», που πρωταγωνίστησε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με κυβερνήτη τον Ήρωα, μετέπειτα Ναύαρχο, Ακαδημαϊκό και Υπουργό, Ιωάννη Τούμπα , τον Δημήτριο Γαβαλά, συνάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, στη διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Πιο συγκεκριμένα. Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινήσεως ο Α.Γεροντόπουλος στη διάρκεια της επισκέψεώς του στον

ιστορικό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον ομογενή Αιγυπτιώτη Δημήτριο Γαβαλά, τον μοναδικό επιζόντα του αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ», που τμήμα της πρώρας του βυθίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1943, προσκρούοντας σε γερμανική νάρκη πλέοντας στα ανοικτά της Καλύμνου. Παρά τις πολύ σοβαρές ζημιές, χάρη στον ηρωισμό και την ετοιμότητα του κυβερνήτη και του πληρώματός του κατόρθωσε και «προσαιγιαλώθηκε» στην απέναντι τουρκική ακτή του Γκιουμουλτσούκ με απώλειες 21 νεκρούς και 30 τραυματίες. Στις 1 Δεκεμβρίου 1943, μετά από επισκευές που κράτησαν 40 μέρες, το ουσιαστικά μισό πλοίο, απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια που έφτασε ανήμερα του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου, όπου και του επιφυλάχτηκε αποθεωτική υποδοχή από τους Βρετανούς και τους Έλληνες ναυτικούς.

Ο κ. Δ. Γαβαλάς μιλώντας με τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ, έφερε στο μυαλό του τις ηρωϊκές στιγμές του θρυλικού αντιτορπιλλικού, που έζησε ο ίδιος πριν από 70 χρόνια, και του εξιστόρησε μάλιστα πως το σκάφος του, αν και κομμένο στη μέση, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος έφτασε από τα τουρκικά παράλια στην Αλεξάνδρεια προκαλώντας τεράστιο ενθουσιασμό.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα