Ποιοι διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Ενδοκυβερνητικά μέτωπα παλιά και νέα άνοιξε η λίστα Βαρουφάκη τα οποία εκδηλώθηκαν τόσο τα τελευταία 24ωρα και από την στιγμή που διέρρευσε το περιεχόμενο της λίστας, με αποκορύφωμα την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν έντονες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις απέναντι στη συμφωνία τόσο από κυβερνητικά στελέχη, όσο και από βουλευτές του κόμματος.
Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούστηκαν όλες οι απόψεις και ο

πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις σημειώνοντας την κρισιμότητα των εξελίξεων. Δεν φάνηκε όμως να βρίσκει αντίκτυπο η προσπάθεια κυρίως στην αριστερή πτέρυγα, με τις θέσεις της οποίας ταυτίστηκαν κι άλλοι βουλευτές.


Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι άνοιξαν τον χορό των διαφοροποιήσεων, ακολουθώντας βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή. Ωστόσο ο πονοκέφαλος της ηγεσίας δεν είναι τόσο για τους περίπου 20 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «κατά» (αν και οι εκδοχές της κάθε πλευράς διαφέρουν κατά συν πλην 10), όσο η ηχηρή διαφοροποίηση και του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ως υπουργός επέλεξε «λευκό» και όχι «κατά», αλλά κυρίως της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία καταψήφισε την συμφωνία. Κωνσταντοπούλου και Μητρόπουλος στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ενδεχόμενο αυτή συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην έρθει για κύρωση από τη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που η συμφωνία θα επικυρωθεί εντός της Ελλάδας και αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι το ότι σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει η συμφωνία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση για να έλθει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και για το ζήτημα αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα