Πλακιωτάκης: "O Καραμανλής είναι επιλογή για Πρόεδρος"

Στα Παραπολιτικά fm 90,1 και την εκπομπή Secret μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο υφυπουργός, έδωσε στον Δημήτρη Κουνιά και τον Θανάση Φουσκίδη μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Μίλησε φυσικά για τις επενδύσεις αλλά και την αναγκαιότητα αυτών στην Ελλάδα του σήμερα,

ενώ δεν παρέλειψε να πάρει θέση για τις περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κύριος Πλακιωτάκης σχολίασε τα ονόματα που πέφτουν κατά καιρούς στο τραπέζι των συζητήσεων για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και επιχειρηματολόγησε για το γιατί αποτελεί λύση το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Αναλυτικότερα οι απαντήσεις του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στον Δημήτρη Κουνιά και τον Θανάση Φουσκίδη:

Παραπολικά fm: Πως είδατε σήμερα την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην ιδιαίτερη πατρίδα σας αλλά και τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει αναφορικά με τις επενδύσεις της Κίνας στη χώρα μας και τις προοπτικές που ανοίγονται;

Γιάννης Πλακιωτάκης: Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική μέρα για το Ηράκλειο για την Κρήτη η παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Δίνουν μία μεγάλη ώθηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού – μη ξεχνάμε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού της μεγάλης υπερδύναμης, της Κίνας, αντιλαμβάνεστε πόσο πολλαπλασιαστικά μπορεί να δράσει στον τομέα της διαφήμισης και της προβολής. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε δύο λαοί με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, έχουμε πολλές κοινές αξίες και είμαστε σε μία περίοδο που η Ελλάδα αναζητά επενδυτές, εκμεταλλευόμενη φυσικά της τεράστια στρατηγικής σημασίας γεωγραφική της θέση.

Παραπολικά fm: Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης όλα αυτά τα σχέδια γιατί ας μη ξεχνάμε τη στάση που είχε κρατήσει η Ευρώπη παλαιότερα σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Εσάς σας ανησυχεί το πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να βάλει με ένα δρόμο τα πλάνα των επενδυτών και να αρχίζουμε να βλέπουμε όλο αυτό το όραμα και το ενδιαφέρον να περνάει σε πρακτικό επίπεδο πια.

Γιάννης Πλακιωτάκης: Πάρτε για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε το 2008 με το λιμάνι του Πειραιά. Τώρα βρισκόμαστε στη 2η φάση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πέντε μεγάλα διεθνή σχήματα και θα πρέπει μέσω του ΤΑΥΠΕΔ να προχωρήσει η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση η οποία όπως αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα – και αυτό είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο - χιλιάδες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με υψηλά μερίδια. Και μη ξεχνάμε ότι οι υποδομές του λιμανιού π.χ. θα κρατηθούν στα χέρια της χώρας μας για τα επόμενα 40 χρόνια, δηλαδή δεν ξεπουλάμε κανένα λιμάνι.

Παραπολικά fm: Αυτό είναι το θέμα, γιατί όπως ξέρετε και σε λιμάνια της Ευρώπης, υπάρχουν φυσικά επενδυτές- ιδιώτες όμως ο έλεγχος ανήκει στο Δημόσιο. Όμως η κυβέρνηση έχει δεχθεί κρητική γι’ αυτό. Ότι δηλαδή πάμε να κάνουμε μία αποκρατικοποίηση όπως – όπως. Ποια είναι η δική σας απάντηση σ’ αυτό;

Γιάννης Πλακιωτάκης: Κοιτάξτε τα λιμάνια για να είναι ανταγωνιστικά χρειάζονται επενδύσεις. Ο Πειραιάς π.χ. που είναι το 4ο λιμάνι της Μεσογείου και μάλιστα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει μεγαλύτερη αύξηση σε εξυπηρέτηση φορτίων, για να γίνει ανταγωνιστικό με τα λιμάνια του Αμβούργου και του Ρότερντάμ χρειάζεται επενδύσεις. Φανταστείτε λοιπόν ότι η χώρα μας εκμεταλλευόμενη την τεράστια στρατηγικής και γεωγραφικής σημασίας θέσης της , εάν μπορέσει να αναπτύξει το συγκεκριμένο λιμάνι θα μπορέσει να καταστεί ως το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης με ότι πολλαπλασιαστικής συνέπειες μπορεί να έχει για επενδύσεις, για θέσεις εργασίας, για προσέλκυση μεγάλων διεθνών παικτών, αφού πάρουμε για παράδειγμα τα πλοία αντί να κάνουν τον κύκλο και να φθάνουν π.χ. στο Ανόδορο ή στο Ρότερνταμ, που χρειάζονται επτά έως έντεκα ημέρες, μέσω του Πειραιά και του σιδηροδρόμου – που αυτό είναι το κομμάτι των επενδύσεων – θα μπορούν να φθάνουν πολύ νωρίτερα στην κεντρική Ευρώπη. Είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας η γεωγραφική θέση του λιμένος του Πειραιά.

Παραπολικά fm: Και επειδή μιλήσαμε για θέσεις εργασίας, κε Πλακιωτάκη, βλέπουμε στο εσωτερικό της κυβέρνησης να έχει ανοίξει μία κόντρα στο εσωτερικό των απολύσεων. Είδαμε τον κύριο Λοβέρδο να «κοντράρεται» με τον κύριο Μητσοτάκη και στη συνέχεια τον κύριο Ντινόπουλο να διαφωνεί κάθετα με την «εύκολη λύση» όπως λέει των απολύσεων και ουσιαστικά αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτό που είπε λίγες μέρες πριν ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ότι προαπαιτούμενα θα προχωρήσουν κανονικά. Ποια είναι η δική σας θέση;

Γιάννης Πλακιωτάκης: Κανείς δεν θέλει ούτε να απολύει, ούτε να κόβει μισθούς. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες η χώρας μας έχει υπογράψει, υπάρχει ένα σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και βάση της οδό η οποία έχει χαραχθεί η χώρα μας πρέπει να βαδίσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, να προχωρήσουμε σε μείωση της φορολογίας αλλά και την αντικατάσταση των αδικιών αλλά κυρίως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι επενδύσεις.

Παραπολικά fm: Όντως όλα αυτά είναι σημαντικά, υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα το οποίο θα απασχολήσει την κυβέρνηση άμεσα - και μάλιστα μέχρι το τέλος του έτους –και αυτό είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουν ακουστεί πολλά ονόματα και μεταξύ αυτών είναι και του κυρίου Κώστα Καραμανλή και μάλιστα από πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη ο γραμματέας του κόμματος πρότεινε τον κύριο Κωνσταντόπουλο. Εσείς ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φυσικά αν είναι εφικτό να γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;

Γιάννης Πλακιωτάκης: Αυτό που προέχει αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τον τόπο είναι η διατήρηση και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Άποψή μου είναι ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι εφόσον είναι ενωμένη και μπορέσει να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει τα συγκριτικά εκείνα πλεονεκτήματα που μπορούν πραγματικά να την απογειώσουν. Άρα εκτίμηση μου προσωπική είναι ότι υπάρχουν προσωπικότητες στη χώρα μας με διεθνή ακτινοβολία που μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν συναινετικά. Άλλωστε αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Παραπολικά fm: Ο πρώην πρωθυπουργός ο κύριος Καραμανλής είναι ένας από αυτούς;

Γιάννης Πλακιωτάκης: Ο Κώστας Καραμανλής είναι μία διεθνής προσωπικότητα, είναι ένας πολιτικός με τεράστια εμπειρία, με απήχηση στην ελληνική κοινωνία και προφανώς και θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές,

Keywords
Τυχαία Θέματα