Π.Καμμένος: Αξιοποιείται η τεράστια ακίνητη περιουσία των ΕΔ

Η απόφαση για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπολογιζόμενης αντικειμενικής αξίας περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να αποδώσει αν αξιοποιηθεί περί το 1, 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνεδριάσεως του Συμβουλίου Αμύνης (ΣΑΜ), που συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου.

Συμφώνως με τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο κ.Καμμένος,

μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες, δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε ένα ακίνητο που να ανήκει στις ΕΔ, που θα διατηρήσουν την κυριότητα του συνόλου των ακινήτων τους, αλλά θα αξιοποιηθούν, σε πρώτη φάση, όσα είναι απολύτως καθαρά και δεν εκκρεμεί τίποτα και καμία διεκδίκηση σε βάρος τους, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, πρόκειται να συσταθεί ειδικός φορέας εντός 25-30 ημερών που θα ασχολείται με το real-estate στις ΕΔ, αποτελούμενη από στρατιωτικούς με την προσθήκη κάποιων ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, που θα προχωρήσει στην με ηλεκτρονικό τρόπο «επιδίκαση» του κάθε ακινήτου στον πλειοψηφήσαντα ενδιαφερόμενο ενοικιαστή του.

«Θα ακολουθηθεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Θα καθορίζεται το προς αξιοποίηση ακίνητο, θα δίδεται μία περίοδος 5-10 ημερών, και μία αρχική μίνιμουμ τιμή που θα ζητούν οι ΕΔ. Από κει και πέρα, «ανοικτά» όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν τις προσφορές τους, τις οποίες θα μπορούν να βλέπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να αντιπροτείνουν τιμές αν το επιθυμούν. Ο τελευταίoς με τη μεγαλύτερη προσφορά θα κερδίζει και δεν θα υπάρχουν ενστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Καμμένος.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της αντιμετωπίσεως της μεγάλης οικονομικής κρίσεως που έχει πλήξει ιδιαιτέρως το προσωπικό των ΕΔ, έδωσε εντολή στον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη να προχωρήσει στη μελέτη για την αξιοποίηση του τεράστιου χώρου του στρατοπέδου της Μαλακάσας, που προ πολλών ετών είχε καταστραφεί από έκρηξη πυρομαχικών και ουσιαστικώς έκτοτε είχε εγκαταλειφθεί, προκειμένου να κατασκευαστεί οικισμός στρατιωτικών 200 περίπου κατοικιών, «ένα μικρό χωριό» όπως σημείωσε, με κατοικίες, σχολείο, εκκλησία κ.λπ. για να μένουν εκεί στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους από τις γύρω μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας είτε με τις οικογένειές τους, είτε μόνοι τους. Το έργο αυτό επειδή είναι σε χαρακτηρισμένο στρατόπεδο, θα κατασκευαστεί από τη νεοσυσταθείσα «Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού», με τον επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ) και επειδή δεν θα υπάρχουν διαγωνισμοί κλπ, εκτιμάται ότι θα περατωθεί – σχετικώς – γρήγορα.

Ο κ.Καμμένος, διευκρίνισε ακόμη ότι δεν ενοποιούνται τα περιουσιακά ταμεία των τριών Κλάδων των ΕΔ (ΤΕΘΑ, ΤΕΑ, ΤΕΣ), όπως προβλέπει ο υπάρχων νόμος, αλλά αντιδρούν σφόδρα ένιοι Κλάδοι. Όπως είπε ο υπουργός, όλα τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της τεραστίας ακινήτου περιουσίας θα διατεθούν, κατά προτεραιότητα, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων - εν ενεργεία και εν αποστρατεία - κι ένα άλλο μέρος τους θα διατεθεί στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων.

Επίσης τόνισε ότι πρόκειται να αξιοποιηθούν 22 αεροδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα, που δεν χρησιμοποιούνται από τις ΕΔ, επισημαίνοντας ότι «κανένας δήμαρχος δεν πρόκειται να πάρει τίποτα, αν δεν κάνει ανταποδοτική πρόταση προς τις ΕΔ, ώστε να επωφεληθούν και αυτές.»

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα