Πιο κοντά σε λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μετά από αρκετές άκαρπες απόπειρες, η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει ανάσες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Εάν, μάλιστα, είχε προωθηθεί νωρίτερα όπως ζητούσε η Επιμελητηριακή Κοινότητα, τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ήδη ορατά. Δυστυχώς, χάθηκε αρκετός χρόνος, εξαιτίας της εμμονής της τρόικας να αγνοεί επιδεικτικά τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά και να επιβάλει όρους που ελάχιστες επιχειρήσεις μπορούσαν να καλύψουν.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση

φαίνεται να υιοθετεί μια ορθότερη προσέγγιση, κατανοώντας ότι το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ πιθανότερο να εισπράξουν χρέη από επιχειρήσεις που διατηρούνται στη ζωή, παρά από επιχειρήσεις που οδηγούνται σε λουκέτο λόγω κατασχέσεων και δέσμευσης λογαριασμών.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα ρύθμιση χρήζει ορισμένων βελτιώσεων προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η πρώτη βελτίωση αφορά την επέκταση της ρύθμισης και για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ. Δεν είναι δίκαιο να εξαιρούνται επιχειρήσεις από τη ρύθμιση, τη στιγμή, μάλιστα, που αν ενταχθούν είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η δεύτερη βελτίωση αφορά τις μειώσεις των προσαυξήσεων που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, για τις μεγάλες οφειλές. Η τρίτη βελτίωση αφορά το επιτόκιο που μπορεί να είναι αισθητά μικρότερο από το 4,5% που προβλέπει η ρύθμιση. Προτείνουμε ένα επιτόκιο της τάξης περίπου του 2%-2,5%, το οποίο παραμένει υψηλότερο από το επιτόκιο που καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τέταρτη βελτίωση αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις που εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτές θα έπρεπε να προβλεφθεί «μπόνους» μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ως επιβράβευση της συνέπειάς τους.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι στόχος των προτάσεων της Επιμελητηριακής Κοινότητας δεν είναι να αποφύγουν οι επιχειρήσεις τις υποχρεώσεις τους, ούτε καλυφθούν οι ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών. Είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, που σήμερα βρίσκονται σε δύσκολη θέση, η ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωσή τους.

Με δεδομένο ότι το σύστημα λειτουργεί με τη μορφή των συγκοινωνούντων δοχείων, όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τόσο εντονότερο θα γίνεται το πρόβλημα για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα