Παπακωνσταντίνου: Η ιστορία είναι στημένη. Με πέταξαν στα σκυλιά

Της Σοφίας Σπιγγου

"Δεν έχω κάνει καμιά απολύτως νόθευση. Είναι μια ιστορία στημένη. Δεν ξέρω από ποιον. Είχαν βρει τον ένοχο από την αρχή και έψαχναν τρόπο αν στηρίξουν την κατηγορία. Το μόνο παρήγορο είναι ότι έφυγε από τη Βουλή η ιστορία και ήρθε εδώ", κατέληξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ.

Πάσσος με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε από τον πρώην υπουργό να σηκωθεί και τον ενημέρωσε για τα διαδικαστικά της απολογίας αλλά και για τη δυνατότητα του να μην απολογηθεί, αν επιθυμεί. "Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία.

"Την άνοιξη του 10 με επισκέφθηκε ο πρέσβης κ.Μπίκας , η χώρα ήταν σε δύσκολη κατάσταση, δεχόμαστε επιθέσεις από κερδοσκόπους και έχουμε υπογράψει το 1ο μνημόνιο με ένα δάνειο 110 εκατομμυρίων. Η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει με όποιο τρόπο. Π.χ φήμη υπήρξε από Λονδίνο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ.Μπίκας με συνδράμει με πληροφορίες. Ο ομόλογός του λοιπόν τον ενημέρωσε από τη Γαλλία για πληροφορίες σχετικά με Έλληνες φορολογούμενους. Του είπε ο ομόλογος πως ΥΠ.ΟΙΚ Γαλλίας τα κατέχει τα στοιχεία και τα δυο υπουργεία των δυο χωρών, να επικοινωνήσουν. Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο κ.Γεωργακόπουλος, γ.γ εσόδων, πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει. Σε Γιουρογκορουπ του καλοκαιριού πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση με τον κ.Μπίκα. Εκείνη επιφυλάσσεται με τον Ιούλιο στο επόμενο Γιούρογκρουπ απαντά θετικά αλλά αυτά στοιχεία είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να πείτε ότι τα πήρατε από μας και δε θα γίνει επίσημη χρήση. Μου έδωσε το όνομα Γάλου αξιωματούχου να επικοινωνήσουμε. Καλώ τον κ.Πλασκοβίτη , γενικό γραμματέα του υπουργείου και μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη εξελίχθηκε. Στις 16 Σεπτέμβρη σε διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι ο κ.Χαλαστάνης, πρέσβης στη Γαλλία, ενημερώνεται από εμένα να παραλάβει γρήγορα και εμπιστευτικά τη λίστα και μου τη στείλει", περιγράφει για τις κινήσεις του πριν φτάσει η λίστα.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ
"Στις 29 Σεπτεμβρίου με ενημερώνει η κα Χατζή η διευθύντρια του γραφείου μου με ενημερώνει ότι ήρθε ένας φάκελος. Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγο μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Έχω πολύ δουλειά και επιστρέφω στο γραφείο. Ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του Γαλλικού ΥΠ.ΟΙΚ", αναφέρει και στη συνέχεια εξηγεί ότι αν και έβαλε το cd στον υπολογιστή δε μπορούσε να κάνει τίποτα καθώς περιείχε απλώς μια λίστα με ποσά. "Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλες", είπε.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ
"Είχα τα εξής στοιχεία: Έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία παράνομα. Ξέρω άρα πως πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Δεν θέλω να διαταράξω τη σχέση μας με τη μοναδική χώρα που μας στηρίζει γύρω από το τραπέζι του Γιουρογκορουπ. Δεύτερον προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι εκείνη την περίοδο η φοροδιαφυγή. Γνωρίζω όμως πως για την Ελβετία το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής υπόστασης όταν συζητάμε για συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων. Επίσης γνωρίζω πως το ΣΔΟΕ έχει παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Φοβάμαι λοιπόν πως αν δώσω όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ τότε μπορεί σε δυο μέρες να δω πηχυαίους τίτλους "Η Ελλάς έχει λίστα φοροφυγάδων", κλπ. Αποφασίζω λοιπόν να δώσω ένα δείγμα στο επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Πριν όμως πρέπει να δω τι ακριβώς έχω. Ζητώ λοιπόν από κ.Αγγελοπουλο να υπολογίσει το ποσό και να μου βγάλει τα 20 ονόματα με τις μεγάλες κρατήσεις. Επανέρχεται λοιπόν μετά από λίγες μέρες και αφήνει στο γραφείο ένα CD και μια λίστα με 20 ονόματα. Μου λέει, περίπου 2 δις είναι και παραπάνω από τα μισά είναι μηδενικά", καταλήγει.

Ο ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ
Στη συνέχεια περιέγραψε πως έδωσε τη λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη. "Τέλος Νοεμβρίου καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ , Ι.Καπελέρη και του λέω έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μην διαρρεύσει τίποτα και του λέω δες αν υπάρχουν. Πχ υπήρχε μια κυρία με 500 εκατομμύρια. Υπάρχει αυτή;
Μια βδομάδα μετά μου έρχεται και μου λέει από πρώτη άποψη δε θα δικαιολογούν. Ωραία του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους".

Η ΣΥΣΚΕΨΗ
"Τον Ιανουάριο του 2011 είχαμε συνεννοηθεί με τον τότε πρωθυπουργού να συναντηθούμε στο Νταβός με τους Ελβετούς ώστε να συνάψουμε συμφωνία για τις καταθέσεις εξωτερικό. Συγκαλώ μια σύσκεψη με τους Πλασκοβίτη, Καπελέρη - ο οποίος είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες-, Χατζή και Μπάνος. Στη σύσκεψη έχω στόχο να δούμε τι κάνουμε για στοιχεία και δεύτερος τι θα κάνουμε με την Ελβετία. Για το δεύτερο ενημερώνω τον Πλασκοβίτη, ότι για τους Ελβετούς θα τρέξει τη συμφωνία. Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου μου λέει πως τα στοιχεία μόνο ως έναυσμα ελέγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μου προτείνεται να συσταθεί κλιμάκιο ειδικό, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι η σύσταση θα έπρεπε να δημοσιευθεί στη διαύγεια. Επιφυλάχθηκα θεωρώντας ότι ο κ.Καπελέρης συνεχίζει να κάνει έλεγχο. Αν ήθελα να μη γίνει τίποτα τότε θα έκανα το απλό. Θα το πήγαινα στο ΣΔΟΕ, θα δημοσιευόταν άμεσα και τέρμα. Άλλωστε η περίφημη λίστα Λιχτενστάιν, χρειάστηκε να ερευνηθεί 14 μήνες και επρόκειτο για 17 μόλις ονόματα. Για 2.000 πως θα το έκανε; Άλλωστε η λίστα που είχε ήταν πάνω από το μισό των συνολικών ποσών που υπήρχαν".

ΤΟ ΣΔΟΕ
Εκείνη την περίοδο η εισπραξιμότητα των προστίμων του ΣΔΟΕ ήταν 0,5-1%. Θέλω να αλλάξω πράγματα και τον τοποθετώ γγ φορολογίας για να τρέξει τις εφορίες. Ένας συνάδελφός μου στην κυβέρνηση μου προτείνει τον κ.Διώτη τον οποίο δεν ήξερα και σε συνδυασμό με τον οικονομικό εισαγγελέα μπορεί να κάνουν δουλειά. Τον Μάιο αναλαμβάνει ο Διώτης και του λέω για τα στοιχεία και μεταξύ 9-17 Ιουνίου, του στέλνω ένα στικάκι με στοιχεία.

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
"Αντιλαμβάνομαι πλέον πως δεν μπορώ να πείσω στο εσωτερικό τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Έπρεπε να αλλάξει ο φορέας της πολιτικής. Στις 17 Ιουνίου έρχεται ο κ.Βενιζέλος, σε μια τυπική παράδοση παραλαβή. Με τον κ.Βενιζέλο συζητήσαμε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως π.χ που βρίσκεται η χώρα σε διεθνές επίπεδο. Το στικάκι το είχα παραδώσει στον υπηρεσιακό αρμόδιο. Να πω ότι ουδέποτε έλαβα τηλεφώνημα από τον Βενιζέλο για το τι είναι αυτό το στικάκι. Θα περίμενα να γίνει. Ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ δεν ήθελε να είναι κανείς στα χωράφια του.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο κ.Βενιζέλος μου ζήτησε να μη είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Είμαστε στο Σεπτέμβριο 2012. Ξεκινούν τηλέφωνα δημοσιογράφων. "Υπουργέ μια λίστα που σας είχε έρθει;". Εγώ έχω μείνει στο ότι αυτό είναι κρυφό και απαντώ να ρωτήσουν το αρμόδιο υπουργείο. Το δημοσιεύματα πλήθαιναν μέχρι και κεντρικό δελτίο. Μετά με καλεί ο Διώτης και μου λέει "γίνεται ντόρος για το στικάκι που μου είχες δώσει". Στη συνέχεια με παίρνει ο Βενιζέλος και με ρωτάει για τη λίστα. Με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες. Τα είπα και σε αυτόν.

Η ΛΙΣΤΑ
"Δημιουργείται η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εγώ ανακαλύπτω ότι ξαφνικά υπάρχουν δημοσιεύματα για "πείραγμα" της λίστας. Στις 24 Οκτωβρίου καταθέτω στην επιτροπή. Δεν έχω αλλάξει τίποτα στην κατάθεση μου. Είμαστε δυο άνθρωποι στο στόχαστρο. Η διαφορά μας είναι ότι ο Βενιζέλος στηρίζει μια κυβέρνηση, ενώ εγώ είμαι σπίτι μου. Στις 27-28 Δεκεμβρίου μου τηλεφωνούν και μου λένε πως λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου. Είναι δύσκολο να σας περιγράψω τη ψυχολογική μου κατάσταση. Το κόμμα μου και ο ίδιος ο πρόεδρος που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς έτρεχε και υπερασπιζόταν με πέταξε στα σκυλιά. Με διέγραψε σε ένα βράδυ. Οι συνεργάτες μου εξευτελίζονται και τους ρωτούν τι κόμμα ψηφίζουν, οι συγγενείς μου διασύρονται.

Keywords
παπακωνσταντινου, σκυλια, Γιωργος Παπακωνσταντινου, βουλη, μνημονιο, ευπ, τραπεζες, γαλλια, προβληματα, σδοε, δις, διαυγεια, λιχτενστάιν, ιουνίου, βενιζελος, εκλογες, εφημεριδες, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, νεος παπας, γιωργος αγγελοπουλος, γραφειο υπολογιστη, βουλευτες, το θεμα, δουλεια, ευπ, θεμα, λονδινο, ονοματα, σδοε, ανοιξη, βδομαδα, βραδυ, βρισκεται, γεωργακοπουλος, γινει, δανειο, δευτερο, δυνατοτητα, δις, δωσει, δειγμα, διωτη, διωτης, ειπε, υπαρχει, ελβετια, επρεπε, ερχεται, εναυσμα, εφυγε, εφοριες, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λιχτενστάιν, μεσοπροθεσμο, μηνες, νταβος, ονομα, ουσιαστικα, παρισι, προβληματα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, σπιτι, τι ειναι, φημη, φακελος, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, μεινει, νομικου, πληροφοριες, θελω να, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα