Πανευρωπαϊκή αφύπνιση κρατών λόγω της Λαμπεντούζα (ΕΙΚΟΝΕΣ - VIDEO)

Πανευρωπαϊκές διαστάσεις έχει λάβει η τραγωδία με το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Το ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής και είχε τραγικό απολογισμό σχεδόν 700 νεκρούς.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο πλοιάριο φέρονται να βρίσκονταν περίπου 200 γυναίκες και 40-50 παιδιά, ενώ επιζών του ναυαγίου, που κατέθεσε στον εισαγγελέα της Κατάνια, είπε ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 850 πρόσφυγες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, που επιμένει πάντως να μιλά για 700 νεκρούς. Οι εικόνες από την

περισυλλογή των πτωμάτων σοκάρουν.

Έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά και των ηγετών

Αμέσως οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν στο ναυάγιο. Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωση στην οποία είχε προγραμματίσει να δώσει το παρών, προκειμένου να επιστρέψει στη Ρώμη και να συντονίσει τις ενέργειες του Ιταλικού κράτους. Από εκεί ο Ρέντσι κάλεσε όλους τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να καθίσουν στο τραπέζι σε μία έκτακτη σύνοδο εντός της εβδομάδας.

Στο μεταξύ ανάμεσα στους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ματέο Ρέντσι ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον Ιταλό ομόλογό του να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των κρατών του Νότου, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση με αφορμή την τραγωδία.

Ταυτόχρονα, οργισμένη ήταν η τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να καλεί τους ηγέτες σε δράση με το ωμό φιλοσοφικό ερώτημα "πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν;".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε το ταξίδι του στην Ισπανία προκειμένου να παραστεί στην αυριανή Σύνοδο των Υπουργών για το μεταναστευτικό.



Keywords
Τυχαία Θέματα