ΟΟΣΑ: Ύφεση και το 2014

Διατήρηση της ύφεσης και το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις του και για την ανεργία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2014, παρά το γεγονός ότι προβλέπει χαμηλότερη του αναμενόμενου ύφεση για φέτος

(3,5%). Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά τη διάρκεια του 2014, ενώ το 2015 θα τρέξει με ρυθμό 1,8%. Ωστόσο, η συνέχιση των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση και οι χαμηλοί ισολογισμοί των τραπεζών, θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση και θα παρατείνουν τον πληθωρισμό, σημειώνει η έκθεση.

Επίσης, θεωρεί ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα «αναδιαρθρωθούν» για να επιτραπεί η πιστωτικές γραμμές να αναπτυχθούν. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητο για την δικαιότερη κατανομή των βαρών στην κοινωνία.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί μικρότερη από την αναμενόμενη, ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα