Όλι Ρεν και Ντάισελμπλουμ βλέπουν ανάκαμψη της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup που φιλοξενεί η Αθήνα -και πιθανότατα για τελευταία φορά ως υπουργός Οικονομικών- με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια και, πιθανότατα, με μια έκθεση των ελεγκτών που θα υποβάλει προς έγκριση η Τρόικα,

που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ -αν και αναμένεται να δίδεται με δόσεις και νέα προαπαιτούμενα.

Πάντως, προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, λίγο πριν τις 9 το πρωί, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους και η προετοιμασία της συνεδρίασης ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζα.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκθεση προόδου.

Οι αποφάσεις μας για την Ελλάδα θα ληφθούν σήμερα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μπαίνοντας στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η υπόθεση της Ελλάδας είναι επείγουσα. «Θα ακούσουμε πρώτα την τρόικα και μετά θα δούμε πότε και πως θα γίνει η εκταμίευση της δόσης», είπε και πρόσθεσε: «Xαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, που η Ελλάδα ανακάμπτει και επιστρέφει στην ανάπτυξη και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα».

«Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εξέφρασε προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο ο κοινοτικός Επίτροπος επί Οικονομικών ζητημάτων, Όλι Ρέν.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει», είπε και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν».

Ωστόσο, μεγάλος απών από το σημερινό Eurogroup είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Γαλλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζαν-Μερκ Ερό, φαίνεται πως παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του. Τη Γαλλία εκπροσωπεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Μετά το πέρας του Eurogroup (γύρω στις 12.30 μ.μ.) όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Τότε θα γίνουν γνωστά το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την εκταμίευση της δόσεως των 8,6 δισ. από την ΕΕ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα. Τον Μάιο θα αποδεσμευθούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ. Ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιουλίου μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Στην κυβέρνηση όμως αναμένουν και ένα "σήμα" από τον κύριο Ρεν ή τον κύριο Σόιμπλε, για το μέλλον του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει διπλά «εύσημα», τόσο για την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και τις διαρθρωτικές αλλαγές (με βάση την έκθεση των ελεγκτών) αλλά και γα τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και Εποπτείας (SSM), την οποία προώθησε και ολοκλήρωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική Προεδρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα