Όλη η αλήθεια για την αναβολή της άφιξης των δανειστών στην Αθήνα

«Η αναβολή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα οφείλεται στα κενά που εμφανίζουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα ισοδύναμα». Αυτό επισημαίνει στο moneypro.gr έγκυρη κοινοτική πηγή, αποφεύγοντας σκόπιμα την υπέρμετρη δραματοποίηση που έδωσε στην σχετική είδηση το πρακτορείο Reuters το απόγευμα της Παρασκευής.

Το ίδιο πρόσωπο τονίζει με έμφαση πως πρόκειται για

«αναβολή» και όχι για «ακύρωση» της άφιξης των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας στη χώρα μας, υπονοώντας με σαφήνεια ότι υπάρχει μεν απόσταση ανάμεσα σε δανειστές και κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώνεται –στην παρούσα χρονική στιγμή τουλάχιστον- «σύγκρουση» ή «διακοπή των διαπραγματεύσεων». Μάλιστα, όπως συμπλήρωναν οι συνομιλητές μας, «ενδεχομένως την αναβολή να την ζήτησε η ίδια η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκτήσει χρόνο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων».

Αναφορικά με τη δόση του ενός δισ. ευρώ η εικόνα των κοινοτικών παραγόντων είναι ότι εκταμίευση απλώς μετατίθεται, σε αντίθεση με την άκρως κινδυνολογική προσέγγιση αρκετών μέσων ενημέρωσης ότι «βρίσκεται στον αέρα». Η συγκεκριμένη υποδόση, η οποία θα έπρεπε κανονικά να εκταμιευθεί από τον περασμένο Ιούλιο, θα προστεθεί στην επόμενη χρονικά χρηματοδοτική ενίσχυση της χώρας μας (Ιανουάριος 2014), που κυμαίνεται στα 4,9 δισ. Συνολικά, δηλαδή, τον Ιανουάριο θα λάβουμε -εκτός απροόπτου- 5,9 δισ.

Άλλωστε για να μην εκταμιευθεί μία δόση απαιτούνται δύο πράγματα: η τρόικα να υψώσει με έκθεση «stop» και το Eurogroup να κάνει το κάνει αποδεκτό. Με δεδομένο, όμως, ότι στις 11 Ιανουαρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1.9 δισ. τα πράγματα δείχνουν μάλλον να έχουν πάρει ήδη το δρόμο τους…

Διαβάστε περισσότερα στο moneypro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα