Όλες οι ριζικές αλλαγές στις συντάξεις των στρατιωτικών!

Στις 28 Μαίου, αμέσως μετά την επαναλειτουργία της Βουλής από τη διακοπή λόγω των εκλογών, πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που επιφέρει ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εγκρίθηκε ήδη - στις 7 Μαίου - από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Πρόκειται

για θέμα που χειρίστηκε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώφη Γεννηματά και αποτελεί αποτέλεσμα αρκετών μηνών διαπραγματεύσεως με το Υπουργείο Οικονομικών και διαβουλεύσεως με τους υπηρεσιακούς φορείς, «για τη διασφάλιση ενός συνταξιοδοτικού πλαισίου για τους στρατιωτικούς, που θα είναι βιώσιμο και δίκαιο, δίνοντας λύση σε ένα φλέγον και χρονίζον ζήτημα, που αφορά το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως σημείωναν σχετικώς από το ΥΠΕΘΑ. Το σχέδιο νόμου έχει υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου:

Δίδεται η δυνατότητα στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού να αναγνωρίσει 5 πλασματικά χρόνια, για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση χρόνια υπηρεσίας (40 χρόνια από τα οποία 35 πραγματικής υπηρεσίας και 5 πλασματικά).

Επανακαθορίζονται οι μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στο διπλάσιο και με τον τρόπο αυτό αναμορφώνεται το ισχύον αναχρονιστικό καθεστώς, που δεν βασιζόταν σε επιχειρησιακά, αλλά μόνο σε γεωγραφικά κριτήρια.

Αποκαθίσταται η ισότητα με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, που στο σύνολό τους είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν 5 έτη πλασματικής υπηρεσίας.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα