Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τις "δεσμεύσεις" του Τάσου Κουράκη

Του Νικόλα Ψαρρά, εφημερίδα Παραπολιτικά

Ανω-κάτω έχουν γίνει δύο υπουργεία (Παιδείας και Εξωτερικών) με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, να συναντηθεί με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και μάλιστα να τον διαβεβαιώσει «για την τήρηση των θέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τη μειονοτική εκπαίδευση». Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα και στη Θράκη οι Τούρκοι «πανηγυρίζουν» γι’ αυτές τις «δεσμεύσεις» κι

ετοιμάζονται να τις… αξιοποιήσουν.
Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, όταν ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, φρόντισε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς, αλλά με συνετό και ευφυή τρόπο έκανε ταυτόχρονα πέντε συναντήσεις με πρέσβεις άλλων χωρών και εξέδωσε ένα κοινό δελτίο Τύπου για όλες. Μάλιστα, ειδικά για τον εκπρόσωπο της Αγκυρας στην Αθήνα διευκρίνισε ότι συζήτησε «θέματα συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, την κατάσταση των πολιτιστικών μνημείων στις δύο χώρες και το ενδιαφέρον που παρατηρείται στην Ελλάδα και την Τουρκία για την εκμάθηση των αντίστοιχων γλωσσών». Ούτε κουβέντα για τα θέματα της μειονότητας, που αποτελούν και αρμοδιότητά του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κανένας δεν θα είχε προσέξει αυτή την εθιμοτυπική συνάντηση, εάν στις 17 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης δεν εξέδιδε αναλυτική ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρέσβη, απέναντι στον οποίο «δεσμευόταν» για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη μειονοτική εκπαίδευση, δηλαδή την εκπαίδευση Ελλήνων πολιτών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα! Φρόντισε μάλιστα η συνάντηση να γίνει ακριβώς την ημέρα που ο κ. Μπαλτάς απουσίαζε στο Παρίσι για το άτυπο συμβούλιο υπουργών Παιδείας.
Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό ότι ο κ. Κουράκης, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που κατηγορούσαν τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ότι υποτάσσονταν στη Γερμανία και τις εντολές της τρόικας, θεώρησε λογικό να δεσμευθεί στον εκπρόσωπο μιας ξένης χώρας για το πώς θα χειρισθεί το ελληνικό κράτος θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες.
Οπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το υπουργείο Εξωτερικών έμαθε την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας μέσω… Θράκης. Η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης (σ.σ.: πρόκειται ακριβώς για το γραφείο του ΥΠ.ΕΞ. στη Θράκη, το οποίο οι δύο τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποσχεθεί ότι θα κλείσουν) πληροφορήθηκε τις… ενθουσιώδεις αντιδράσεις του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Ενας έκπληκτος πρέσβης στον 5ο όροφο του ΥΠ.ΕΞ. αδυνατούσε να πιστέψει ότι μπορούσε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ

Δυστυχώς για τον «κεραυνοβολημένο» πρέσβη, η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου είχε αναρτηθεί το δελτίο Τύπου του κ. Κουράκη, αποδείκνυε ότι το αδιανόητο είχε συμβεί. Ο… ποιητής Τάσος Κουράκης, παρακάμπτοντας τον προϊστάμενό του υπουργό Παιδείας, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, ανέλαβε δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία!
O αναπληρωτής υπουργός Παιδείας δεν είχε ενημερώσει κανέναν για τη συνάντησή του πριν αυτή γίνει, δεν ενημέρωσε κανέναν μετά και κανείς δεν ήξερε ποιες ήταν οι περίφημες «δεσμεύσεις» που ανέλαβε. Το μόνο δεδομένο ήταν ότι στη Θράκη οι γνωστοί υπάλληλοι του τουρκικού προξενείου πανηγύριζαν λέγοντας: «Επιτέλους, το υπουργείο Παιδείας καταλαβαίνει τις θέσεις μας και δεν θα μας χαλάσει το χατίρι».
Αυτή η φράση έδωσε και την απάντηση που αναζητούσαν στο ΥΠ.ΕΞ. για ποιο λόγο ο Τούρκος πρέσβης έσπευσε μέσα σε 15 ημέρες να επιδιώξει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αφού ήδη είχε δει τον υπουργό Παιδείας.
Ετσι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επικέντρωνε όλη του την προσοχή στην υποστήριξη της πρωθυπουργικής προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κουράκης άνοιγε το «μειονοτικό» με δική του πρωτοβουλία, σε δική του γραμμή και επιχειρούσε να φέρει την κυβέρνηση προ τετελεσμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα