Οι "λοχαγοί" του Θεοδωράκη στο Ποτάμι

Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το «Ποτάμι» απέκτησε πλέον εκλεγμένο πρόεδρο, τον «επικεφαλής», όπως τον αποκαλούν, και όργανα εκλεγμένα από το Συνέδριο, την Πανελλήνια Επιτροπή και τη Συντονιστική Επιτροπή. Το μεγάλο βάρος πλέον πέφτει στην επταμελή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία είναι ουσιαστικά ο βραχίονας του κόμματος και το όργανο που καλείται να αποδείξει ότι το «Ποτάμι» είναι κάτι παραπάνω από προσωποπαγές, αρχηγικό κόμμα, όπως αρκετοί το είχαν κατηγορήσει μέχρι και το Συνέδριο.

Το νέο αυτό όργανο αντικατοπτρίζει τόσο τα «θέλω» του Σταύρου Θεοδωράκη όσο

και τα ρεύματα που υπάρχουν μέσα στο «Ποτάμι». Η Αννα Λυδάκη, η Χριστίνα Ταχιάου, ο Θανάσης Σκόκος, ο Λεωνίδας Καστανάς, ο Παύλος Ελευθεριάδης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης διαθέτουν πλέον τη νομιμοποίηση του Συνεδρίου και της Πανελλήνιας Επιτροπής έτσι ώστε να αναλάβουν δράση, κάτι που είχαν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν βέβαια, αφού πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για στενούς συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη. Οι αριθμοί της στατιστικής δεν λένε ποτέ ψέματα, αποδεικνύοντας αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό, ότι σχεδόν όλοι είναι άνθρωποι του προέδρου. Από τα επτά μέλη της επιτροπής, οι έξι ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, με τους τέσσερις να αρθρογραφούν στην ιστοσελίδα του Στ. Θεοδωράκη, το protagon.gr.

ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, ωστόσο, θα αναλάβουν να αποσαφηνίσουν και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, αφού τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο Συνέδριο μπέρδεψαν αρκετό κόσμο. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λοιπόν αποδεικνύεται η ιδεολογική διασπορά των ανθρώπων που απαρτίζουν την επιτροπή, αφού καλύπτουν ένα φάσμα που ξεκινά από το ΚΚΕ και την Αριστερά, περνάει από το Κέντρο και φτάνει μέχρι τις παρυφές του ελληνικού φιλελευθερισμού.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής μπορεί να μη μετείχαν στα παραδοσιακά κόμματα, ωστόσο το αποτύπωμά τους είναι διακριτό.
Κυρίαρχη μορφή του νέου συντονιστικού οργάνου είναι ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο επικοινωνιολόγος του Σταύρου Θεοδωράκη. Γιος του καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα Γιώργη Γιατρομανωλάκη, με σπουδές στο Harvard και επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της επικοινωνίας, είναι εκείνος που επιμελείται την εικόνα του εγχειρήματος από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του. Θεωρείται και είναι ο απόλυτος άνθρωπος του προέδρου, ενώ αποτελεί και τη μία άκρη του ιδεολογικού φάσματος της Συντονιστικής Επιτροπής. Εντονα επηρεασμένος από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα, τοποθετείται ιδεολογικά στον χώρο του σοσιαλφιλελευθερισμού.

ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ

Στο εγχείρημα του σοσιαλφιλελευθερισμού πιστεύει και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Παρ’ όλο που ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι ανήκει ιδεολογικά στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο έχει κολλήσει ένσημα στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ από το 2003 μέχρι το 2010 και έχει κατορθώσει να επιβιώσει με κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εκτός από την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το «Ποτάμι», έδειξε ενδιαφέρον και για τις εκλογές στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ως παλιός πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαγμένης, στηρίζοντας τον ηττημένο απερχόμενο δήμαρχο, Σπύρο Πανά, ο οποίος απολάμβανε τη στήριξη αρκετών στελεχών της Ν.Δ.

Οχημα για να καταφέρει το «Ποτάμι» να διεισδύσει στον φιλελεύθερο χώρο, αλλά χωρίς κομματική σφραγίδα είναι ο Λεωνίδας Καστανάς, το μοναδικό πρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής που δεν ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Ο εκπαιδευτικός και γνωστός blogger, με θητεία στη ΔΗΜ.ΑΡ., ήταν ένας από τους υπογράφοντες την Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή αλλιώς την Πρωτοβουλία των «58». Το βασικό του εγχείρημα ήταν η συμπόρευση διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων και η ιδεολογική προσέλκυση όλων των ρευμάτων του ελληνικού φιλελευθερισμού που βρίσκονται εκτός Ν.Δ. από τους «58». Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και στο «Ποτάμι», σε ένα πιο πρόσφορο έδαφος.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πρόσωπο εμπιστοσύνης του Στ. Θεοδωράκη είναι και η Αννα Λυδάκη. Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου αναμένεται να ασχοληθεί με τις παρεμβάσεις του κόμματος σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και μειονοτήτων, που είχε παρουσιάσει ενδελεχώς ο επικεφαλής του «Ποταμιού» στις τηλεοπτικές του εκπομπές. Ο έτερος πανεπιστημιακός της Συντονιστικής Επιτροπής, Παύλος Ελευθεριάδης, αποτελεί τη δεύτερη «μεταγραφή» του «Ποταμιού», αφού μετείχε στην ιδρυτική ομάδα του «Νέου Κόμματος» και πριν προλάβει καλά-καλά να κάνει τα πρώτα του βήματα αποχώρησε για το «Ποτάμι». Κατά το παρελθόν, ο Π. Ελευθεριάδης είχε ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις της Ν.Δ., μεταφέροντας ένα αίσθημα απογοήτευσης για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. Με την ιδεολογική κληρονομιά του προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού Κέντρου, ο καθηγητής της Οξφόρδης κατέγραψε έναν αξιοπρεπή αριθμό σταυρών στις ευρωεκλογές.

Η κεντρώα και ο πρώην Κνίτης

Στον χώρο του Κέντρου τοποθετείται και η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου. Τα άρθρα της στο protagon.gr είχαν μάλιστα δεχθεί τη λυσσαλέα επίθεση από αριστερούς κατά το παρελθόν. Η ίδια βέβαια προέρχεται από οικογένεια με κεντροδεξιές καταβολές. Ο αδελφός της Νίκος ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και μέλος του Ε.Γ. της «γαλάζιας» Νεολαίας επί προεδρίας Γιώργου Βουλγαράκη. Σημαίνον στέλεχος του μητσοτακικού πυρήνα της συμπρωτεύουσας, είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2009. Στην άλλη άκρη του ιδεολογικού φάσματος βρίσκεται ο Θανάσης Σκόκος. Ο μηχανικός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» ακολούθησε την κλασική πορεία των εκπροσώπων της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ξεκινώντας από την αντι-ΕΦΕΕ, την Πανσπουδαστική και την ΚΝΕ, κάποια στιγμή αποχώρησε από το ΚΚΕ για τον Συνασπισμό και στη συνέχεια βρέθηκε στην προεδρία του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των μηχανικών. Μία από τις κατακτήσεις της θητείας του, η οποία στη μεγαλύτερή της διάρκεια συνέπεσε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν η δημιουργία Κλάδου Προνοιακών Παροχών του Ταμείου για την επιδότηση των ανέργων σε μια εποχή που ήταν λίγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα