Ο Στουρνάρας για μεταβατικός πρωθυπουργός

Των Δημήτρη Γιαννακόπουλου, Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί ο Γιάννης Στουρνάρας, στον οποίο καταλογίζουν μεροληψία με στόχο την ικανοποίηση προσωπικών πολιτικών επιδιώξεών του, που μπορούν να επιτευχθούν εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Οι κακές σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με το Μαξίμου έφτασαν στο μη περαιτέρω την προηγούμενη

εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής διεμήνυσε ότι «ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», ενώ σημείωσε εμφατικά: «Εχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν θα κριθεί».

Λίγες ώρες αργότερα, από το γραφείο Τύπου της ΤτΕ διακινήθηκε ηλεκτρονικά non paper με πλείστες όσες αναφορές σε αρνητικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και, όταν αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο του κ. Στουρνάρα στέλνει e-mail αντικυβερνητικού περιεχομένου, πηγές από την κεντρική τράπεζα καλλιέργησαν σενάριο υποκλοπής από την ΕΥΠ! Ομως το γεγονός ότι στοιχεία του επίμαχου non paper δημοσιοποιήθηκαν ταυτόχρονα από τον δημοσιογράφο αδελφό του αποστολέα, από παρουσιαστή καναλιού περιφερειακής εμβέλειας και από ενημερωτική ιστοσελίδα αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο: ότι το έγγραφο είχε αρκετούς παραλήπτες, που το αξιοποίησαν κατά το δοκούν.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο των σχέσεων του πρώην «τσάρου» με το Μαξίμου που επισημαίνουν ότι -εκτός των άλλων- μία από τις βασικές αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί έχει να κάνει και με τα σενάρια που θέλουν τον κ. Στουρνάρα να θεωρείται (μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο) εκ των επικρατέστερων για τη θέση του επικεφαλής είτε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας -αν το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βγει εκτός τροχιάς υπό το βάρος των εξελίξεων- είτε σε μια συμπόρευση των κομμάτων του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Από την περίοδο που ο Γιάννης Στουρνάρας προαλειφόταν για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε έντονες αντιρρήσεις, τονίζοντας πολλές φορές ότι, αν εκλεγόταν πρωθυπουργός, θα ζητούσε την αντικατάστασή του. Ο χρόνος κύλησε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία και οι σχέσεις του κ. Στουρνάρα με το Μαξίμου εξομαλύνθηκαν κάπως με τις «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ομως στα μέσα Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, οι «Financial Times» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ τους ανέφεραν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μετατόπιση της αποπληρωμής των δόσεων κι ακόμη πως η ΤτΕ διαθέτει ειδικό λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης, ύψους 650 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δίδονταν στο Ταμείο αν διαπιστωνόταν αδυναμία καταβολής μίας δόσης από ελληνικής πλευράς. Το ρεπορτάζ διαψεύστηκε ως προς το πρώτο σκέλος από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όχι ως προς το δεύτερο, καθώς εκ των υστέρων διαπιστώθηκε η ύπαρξη τέτοιου λογαριασμού, τον οποίο ο κ. Στουρνάρας είχε αποκρύψει από το Μαξίμου.

Αλλωστε πιστώθηκε η δόση στο ΔΝΤ από τον συγκεκριμένο κωδικό της ΤτΕ. Πλέον, κυβερνητικοί παράγοντες πιθανολογούν την ύπαρξη κι άλλων «κρυφών» ποσών στην Τράπεζα από ρευστοποιήσεις τίτλων ή επικερδείς διαπραγματεύσεις των αποθεμάτων χρυσού στα χρηματιστήρια μετάλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2002, επί διοικήσεως Νίκου Γκαργκάνα, η ΤτΕ είχε πουλήσει αιφνιδίως 200 τόνους χρυσού στο εξωτερικό, χωρίς σήμερα να είναι γνωστή:

α) η τιμή μεταβίβασης και

β) αν και για πόσο χρονικό διάστημα ο χρυσός αυτός παιζόταν στα χρηματιστήρια και φυσικά με τι όφελος.

«ΚΑΡΦΩΜΑ»

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο διοικητής της ΤτΕ προσδοκά «και εν πολλοίς προετοιμάζει το έδαφος» για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού. Συνομιλεί με πολιτικούς παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδος και διατηρεί προσωπική επαφή με τραπεζίτες, παρά ταύτα έχει και πολλές αντιπάθειες στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Ενδεικτικό είναι ότι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του στέλνουν «ραπόρτο» στο Μαξίμου για την «όχι και τόσο διαυγή προάσπιση των ελληνικών θέσεων».

Ο ίδιος σιωπά, πράγμα ασυνήθιστο για διοικητή της ΤτΕ, καθώς οι προκάτοχοί του παρενέβαιναν δημοσίως και συμβουλευτικά προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την κατάσταση της οικονομίας.

Ευκαιρία τους η στοχοποίηση για Siemens και Μνημόνια

Ως τη μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια. Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου δείχνει να έχει πάρει την απόφαση να ρίξει το βάρος της έρευνας στην περίοδο διακυβέρνησης 2012-2014, στοχοποιώντας, έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις, τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Η επιλογή για τη στοχοποίηση Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαία δεν είναι.

Εχει να κάνει με τη γενικότερη κόντρα των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα, η οποία είχε ξεκινήσει από τη διαχείριση της υπόθεσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens. Ηδη, σύμφωνα με την πρόταση της Εξεταστικής, ο κ. Στουρνάρας ελέγχεται για δύο ζητήματα:

Το πρώτο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των τραπεζών (αφήνονται σαφείς υπαινιγμοί περί ζημίας του Δημοσίου).

Το δεύτερο, η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανοίγουν πλέον και νέα ζητήματα, όπως αυτά της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ.

Είναι ενδεικτικό πως κορυφαίο στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του εκφράστηκε η άποψη πως ο Γιάννης Στουρνάρας δεν μπορεί να φύγει από τη θέση του, είπε με νόημα: «Κι αν προκύψει κανένα ποινικό ζήτημα; Η κ. Σακελλαρίου (σ.σ.: απελθούσα πρόεδρος του ΤΧΣ) πώς έφυγε;» -παραπέμποντας στην έρευνα που θα διεξαγάγει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ΑΝ.ΕΛ. να έχουν αποφασίσει να «ξετινάξουν» κάθε τι που σχετίζεται με ενέργειες του νυν κεντρικού τραπεζίτη ως υπουργού Οικονομικών. Επίσης, δεν παραβλέπεται η στάση που εκείνος τήρησε στην πρόσφατη εξαγορά της Πανελλήνιας Τράπεζας, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της προβληματικά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα