Ο Σαμαράς "μαζεύει" τις γκάφες των υπουργών

Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ιδιαιτέρως προβληματισμένος είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις πληροφορίες που έχει για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά και για το πόσο οι τάσεις αυτές, που εμφανίζονται σήμερα αρνητικές, διαμορφώνονται τελικώς από μία σειρά άστοχων ενεργειών και πρωτοβουλιών των υπουργών του και των υπηρεσιών τους.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για αστοχίες που τον αναγκάζουν να παρεμβαίνει εκ των υστέρων, χωρίς και ο ίδιος ή οι επιτελείς του να είναι βέβαιοι

ότι οι εκ των υστέρων πρωθυπουργικές αυτές παρεμβάσεις «θεραπεύουν» την κατάσταση. Και, κυρίως, αν αρκούν για να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούνται στην κοινωνία.

Την κατάσταση αυτή δεν την «πληρώνει» μόνον ο πρωθυπουργός, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, καθώς το συμμετέχον στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει πυκνώσει τελευταίως τη ρητορική που αποσκοπεί στο να εμφανίζει τους προερχομένους από τη Χαριλάου Τρικούπη και συμμετέχοντες στην κυβέρνηση -πρωτοστατούντος του κ. Βενιζέλου-, πρώτον, ως κοινωνικώς ευαίσθητους, περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες συναδέλφους τους, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και, δεύτερον, ως την κυβερνητική δύναμη που αντιστέκεται, ώστε να αποτρέπει κοινωνικώς ανάλγητες κυβερνητικές αποφάσεις.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Ανεξαρτήτως όμως της τακτικής την οποία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ -προφανώς στο πλαίσιο της τακτικής να εξελιχθεί ο ίδιος σε… Ελληνα Γκένσερ και το ΠΑΣΟΚ σε Φιλελεύθερους, που θα συμμετέχουν στις μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις-, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι για τη διαμόρφωση μιας αρνητικής εικόνας στην κοινωνία για την κυβέρνηση έχουν παίξει ρόλο και οι κατά καιρούς υπουργικές γκάφες και αστοχίες, που έχουν προκαλέσει την ανάγκη παρεμβάσεων από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά για τη διόρθωση των… ημαρτημένων!

Είναι δε προφανές ότι δεν παρεμβαίνει για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς.

Θυμίζουμε την παρέμβασή του σχετικά:
(α) με τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία
(β) με το πολυνομοσχέδιο
(γ) με τις διορθωτικές κινήσεις για τα εξοντωτικά πρόστιμα για καθυστερήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ
(δ) με τη φορολογία στις γονικές παροχές
(ε) με το θέμα της μικρής ΔΕΗ και
(στ) με τον φόρο στα ακίνητα και συγκεκριμένα με τον ΕΝΦΙΑ και τις παράλογες επιβαρύνσεις του.

Ομως, δεν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός που, υποτίθεται, εμπιστεύεται τους συνεργάτες του να είναι υποχρεωμένος σε συχνές παρεμβάσεις για να διορθώνονται τα ολέθρια λάθη του οικονομικού του επιτελείου και των υπ’ αυτού υπηρεσιών. Ειδικώς, μάλιστα, για τον ΕΝΦΙΑ, που έχει προκαλέσει μεγάλης έκτασης οργή στην ελληνική κοινωνία, λέγεται ότι υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει τις αστοχίες του. Πλην όμως, οι πολιτικοί προϊστάμενοί του απαξίωσαν να εξετάσουν αν τα όσα είχε επισημάνει ο συγκεκριμένος ευσυνείδητος υπάλληλος ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθεί έντονη αντίδραση 27 βουλευτών της Ν.Δ., η οποία προκάλεσε και την εύλογη πρωθυπουργική παρέμβαση.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Βεβαίως, αν αξιολογηθούν όλα αυτά σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπως υποστήριξαν στα «Π» ορισμένοι από τους βουλευτές που είχαν υπογράψει σχετική ερώτηση προς τον κ. Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ, ουδόλως ενδιαφέρει την κοινή γνώμη αν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού διορθώνουν εκ των υστέρων τα λάθη.

Πρώτον, διότι, παρά τις παρεμβάσεις και τις εντολές, τα λάθη συνεχίζονται, όπως στην περίπτωση της επιβολής εξοντωτικού φόρου -που πρόκειται βεβαίως να ανακληθεί- στο κοινωφελές ίδρυμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»!

Δεύτερον, διότι έχει εξαντληθεί η υπομονή της κοινωνίας λόγω των συχνών επιβαρύνσεων και, επομένως, τα λάθη αυτά, ακόμη και αν διορθώνονται εκ των υστέρων, καταγράφονται στο παθητικό της κυβέρνησης.

Τρίτον, διότι είναι λογικό να υποθέτει ο κόσμος ότι, αν χρειάζεται τόσο πολλές φορές να παρεμβαίνει ένας πρωθυπουργός, τότε μπορεί όντως να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, λιγότερο κραυγαλέες, αλλά το ίδιο κοινωνικά άδικες.

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

Με τη στάση αυτή της κοινής γνώμης, η οποία φαίνεται ότι έχει μια έντονα κριτική στάση έναντι της κυβέρνησης και της Ν.Δ., όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, φαίνεται ότι είναι αναγκασμένοι να συστοιχηθούν και πολλοί από τους Νεοδημοκράτες βουλευτές, προφανέστατα για λόγους «επαγγελματικής επιβίωσης»!
Οι συχνές παρεμβάσεις τους, με ερωτήσεις προς υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν οι αστοχίες συγκεκριμένων πολιτικών, από μία επιπόλαια αξιολόγηση θα μπορούσαν και να παρεξηγηθούν. Είτε ως απόπειρα αμφισβήτησης του ίδιου του πρωθυπουργού είτε ως εξώθησή του σε πρόωρες εκλογές.Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν συμβαίνει. Οταν όμως γίνονται δέκτες εντόνων παραπόνων στις περιφέρειές τους και είναι υποχρεωμένοι να εκλαμβάνουν τα παράπονα ως προειδοποίηση για το τι τους επιφυλάσσει το τοπικό εκλογικό σώμα στις προσεχείς εκλογές, είναι όντως υποχρεωμένοι να συνταχθούν με την κοινωνία.

ΟΙ «ΣΗΜΙΤΙΚΟΙ»

Και κάτι ακόμη που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται: Δέκτες των αντιδράσεων των Νεοδημοκρατών βουλευτών γίνονται μεν αρμόδια πρόσωπα, τα οποία όμως προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαν διατελέσει στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, όπως οι κ.κ. Στουρνάρας και Χαρδούβελης. Και οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν λόγους να εξεγείρονται με την εμμονή στη χρησιμοποίηση των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της περιόδου εκείνης, στην οποία καταλογίζουν πολλά οικονομικά εγκλήματα.

Πληθαίνουν οι ερωτώντες

Οι πιέσεις πλέον προς την κυβέρνηση, εξ οικείων, έχουν και συχνότητα και εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα και διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων. Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό λ.χ. για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπογραφόταν από 38. Είχε προηγηθεί η ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, που υπογραφόταν από 27 βουλευτές, ενώ πριν από αυτήν 24 «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν καταθέσει ερώτηση που αφορούσε τους αγρότες και με την οποία ζητούσαν να μην κατάσχονται έναντι οφειλών οι ενισχύσεις που δίνονται στους αγρότες από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ και οι μεμονωμένες παρεμβάσεις, ακόμη και από υπουργούς, όπως η περίπτωση Γιακουμάτου για τη ρύθμιση των χρεών, δεν λείπουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα