Ο Σαμαράς καλεί τον Καραμανλή να βοηθήσει

Του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ-SECRET-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αναγκάστηκε να προστρέξει ο Αντώνης Σαμαράς για να ζητήσει τη βοήθειά του, υπό την ασφυκτική πίεση μεγάλης μερίδας βουλευτών και κυρίως των κορυφαίων, που επιμένουν να αποδοθούν ευθύνες για την ήττα, θέτοντας μάλιστα υπό ευθεία αμφισβήτηση τον ίδιο. Στόχος του είναι να παραμείνει ο ίδιος όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στην καρέκλα του προέδρου του κόμματος, εξακολουθώντας να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

θα είναι μια αριστερή παρένθεση.
Το τηλεφώνημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στον Κώστα Καραμανλή τη Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ιδέα που είχε ο Κ. Καραμανλής και την υπέβαλε στη συνέχεια, για τυπικούς λόγους και κατόπιν συνεννόησης, ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Η όλη αυτή διαδικασία, βέβαια, και κυρίως τα συχνά «αιτήματα βοήθειας» προς τον πρώην πρωθυπουργό από τον Αντώνη Σαμαρά, όταν για μεγάλο διάστημα της κυβερνητικής θητείας σπανίως ερωτάτο η γνώμη του, όπως και η επιταχυνόμενη παρακμή του κόμματος τον έχουν εκνευρίσει.


Κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών η αγωνία του κ. Σαμαρά αφορούσε την πιθανότητα η κ. Μπακογιάννη ή ο Ευριπίδης Στυλιανίδης να έθεταν θέμα ηγεσίας. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε την παρέμβαση του Κ. Καραμανλή ώστε αυτός να αποτρέψει βουλευτές από το να ασκούν κριτική στα πεπραγμένα του. Εζητήθη επιπλέον να παραστεί ο κ. Καραμανλής στην Κ.Ο. του κόμματος πριν πέσει η ιδέα της αναβολής της.
Ο Κώστας Καραμανλής συμφώνησε μεν στην ανάγκη να ηρεμήσουν τα πράγματα, υπογράμμισε, δε, ότι θα κάνει τις συστάσεις του, πλην όμως δεν μπορεί να επιβάλει σιωπητήριο σε πολιτικούς που έχουν τις δικές τους απόψεις και ανοίγουν, ορισμένοι από αυτούς, τη δική τους περπατησιά.


Σημειώνεται ότι η αναβολή της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να διευκολύνει και τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πιέσεις από στενούς συνεργάτες του να μην παρευρεθεί. Κι αυτό για να στείλει το δικό του μήνυμα δυσαρέσκειας για την παρακμή της Ν.Δ., αλλά και διότι δεν έχει νόημα να ακούει εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, ενώ μόνο με την παρουσία του θα είναι σαν να δίνει χείρα βοηθείας στον Α. Σαμαρά.
Την ίδια ώρα, πρόσωπα του περιβάλλοντός του θεωρούν ότι η σύμφωνη γνώμη που εξέφρασε στον Αντώνη Σαμαρά στο να επικρατήσει ηρεμία στο κόμμα ενδεχομένως υποκρύπτει και άλλους στόχους. Πρώτον, ότι θέλει και ο ίδιος να κερδίσει χρόνο ώστε να αξιολογήσει την πορεία της νέας κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι είναι βέβαιος ότι τα πράγματα στη Ν.Δ. θα χειροτερεύσουν, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί ότι η άσκηση της αντιπολίτευσης δεν θα έχει απήχηση στην κοινωνία, δεδομένου ότι τα επιχειρήματα θα είναι μνημονιακού υπόβαθρου.


Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, μετά τις πρώτες εβδομάδες ευφορίας, θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες με κοινωνικό αντίκτυπο, κάτι που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, με τον ίδιο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως εκτιμούν συνεργάτες του, ενωρίτερα απ’ ό,τι κανείς θα περίμενε.

Keywords
Τυχαία Θέματα