Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ "ξεραίνει" την Ελιά!

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Κοντογεώργη

Παραλίγο Βατερλό και στα βράχια …θα ήταν η κατάληξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβούλιου του ΠαΣοΚ καθώς ανέβηκαν οι τόνοι και υπήρξε ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε όσους είναι εναντίον του εγχειρήματος της ΕΛΙΑ Σ και στους άλλους που προσπαθούν να διατηρήσουν το ΠΑΣΟΚ ζωντανό… και όλα αυτά κάτω από την σκιά του ερωτήματος « Αν το συνέδριο

του φθινοπώρου θα είναι του ΠαΣοΚ ή της Ελιάς;».

Κάποια στιγμή στη συνεδρίαση σηκώνεται η Φώφη Γεννηματά και λέει «ένα λεπτό, δεν μπορεί να χωρίζονται τα στελέχη σε αυτούς που θέλουν καθαρό ΠαΣοΚ και σε όσους στηρίζουν την Ελιά», συνεχίζοντας « βγάζει μάτι ότι η Ελιά δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που θέλουμε. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη….»

Τα αίματα άρχισαν να ανάβουν με την τοποθέτηση του Μιχ. Καρχιμακη «Δεν μπορεί να διαλύεται ένα ιστορικό Κίνημα στο όνομα μιας ψευδαίσθησης που λέγεται Ελιά, …ανύπαρκτων σχηματισμών που είναι ακόμη οι περισσότεροι μέλη και φίλοι του ΠαΣοΚ. Να ερωτηθεί ο κόσμος τι θέλει; ΠαΣοΚ ή Ελιά; Είπε ο κ. Καρχιμάκης και πρότεινε συνέδριο του ΠαΣοΚ όχι Ελιας .

Το συνέδριο ή τα συνέδρια, τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος με νοήμα, να γίνουν μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και εκεί ακούστηκε η ψύχραιμη φωνή του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος έσωσε την κατάσταση και μετρίασε το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν το Πασοκ και σε εκείνους που ελπίζουν στην Ελια.«Και ΠαΣοΚ και Ελιά», ήταν η συμβιβαστική πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη. «Τώρα», είπε, «άνοιξαν στόματα και διαδικασίες με "δείπνα", "γεύματα", "επαφές". Το γαϊτάνακι ΠαΣοΚ ή Ελιά μπορεί να αποβεί ολέθριο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής διάσπασης του ΠαΣοΚ.

Τελικά …και ΠαΣοΚ και Ελιά υποστήριξε ο Κ. Σκανδαλιδης . Δηλαδή πρότεινε να πάνε σε συνέδριο τον Οκτώβριο κάτω από την ομπρέλα της Δημοκρατικής Παράταξης. Ομόφωνα λοιπόν αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέδριο της ευρύτερης παράταξης τον Οκτώβριο… «Να πάμε σε ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν τα πάντα από την αρχή, οι θέσεις, η στρατηγική και η ηγετική ομάδα,» πρότεινε ο Θ. Μωραίτης.

Χαμός έγινε ανάμεσα στην Τόνια Αντωνίου και στον γραμματέα του ΠαΣοΚ και ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη. Η κ. Αντωνίου του ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος, γιατί δεν μπορεί να είναι part time γραμματέας.

Πάντως όπως όλα δείχνουν τη ΕΛΙΑ αρχίζει να ξεραίνεται και να τελειώνει σιγά σιγά, και εντείνονται τώρα οι προσπαθούν να διατηρήσουν κάνοντας ένα συνέδριο των Οκτωβριο «απινιδωτή» για να κρατήσουν ζωντανό μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ και να το επαναβαφτίσουν μετά Δημοκρατική Παράταξη.

Παντως υπάρχει και ο Θ. Πάγκαλος που δεν συμμετέχει σε καμία κομματική διαδικασία του Πασοκ αλλά πάντα σχολιάζει.... σε δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι « η άποψή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Έκανε μια ιστορική διαδρομή. Τα κόμματα δεν είναι αιώνια, απαραβίαστα και θρησκευτικές έννοιες», και τάχθηκε υπερ της δημοκρατικης παραταξης όμως βαζοντας ένα θέμα ονομοτολογίας αφού διευκρύνησε πως «το όνομα Δημοκρατική Αριστερά ανήκει σε κάποιο πρόσωπο που δεν έχει συστήσει κόμμα αλλά έχει κατοχυρώσει στον Άρειο Πάγο το όνομα κόμμα Δημοκρατική Παράταξη, άρα θα πρέπει να βρουν νέο όνομα για την μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη ! ».

Keywords
Τυχαία Θέματα