Ο Αβραμόπουλος "πάγωσε" την Άγκυρα!

Τη σοβαρή κατάσταση που διέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος («μικρή περίοδο έντασης» την χαρακτήρισε) στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ, τον οποίο συνάντησε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του Τούρκου στις

δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, φάνηκε καθαρά ότι η Άγκυρα επιδιώκει «λύση-πακέτο» όλων των ελληνοτουρκικών προβλημάτων κάτω από το Διεθνές Δίκαιο, εξ ου προφανώς και όλη αυτή η προγραμματισμένη και απόλυτα ελεγχόμενη από την Άγκυρα τεχνική της κατακόρυφης αυξήσεως της εντάσεως στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα.

Αυτό εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε και ο Έλληνας ΥΕΘΑ, «παγώνοντας» όμως τον Τούρκο, σημειώνοντας αφενός την «αναρμόδιότητά του» και αφετέρου το ότι «θα πάρουν τον χρόνο τους», λέγοντας χαρακτηριστικώς επί λέξει: «Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν να ανταλλάξουν επισκέψεις, αρχής γενομένης από την επίσκεψη του κ.Αβραμόπουλου στην Άγκυρα, για να ακολουθήσει και αυτή του κ.Γιλμάζ στην Αθήνα.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ, ήταν «μικρής διάρκειας, αλλά πάρα πολύ σημαντική, γιατί είχαμε την ευκαιρία, πρώτα από όλα, να ανανεώσουμε την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστούμε», όπως τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος. Και από τις δύο πλευρές έγινε ξεχωριστή μνεία, όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς χθες, στον τουρισμό και στα εκατομμύρια των τουριστών από τις δύο χώρες, που επισκέπτονται ετησίως τις δύο πλευρές του Αιγαίου. «Είμαστε δυο γειτονικοί λαοί, έχουμε πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με πολιτισμένο τρόπο μπορούμε να βρούμε και λύση σε όσα έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν μεταξύ μας όλον αυτό τον καιρό» τόνισε χαρακτηριστικώς.

«Ευχηθήκαμε, τέλος, να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό. Και όπως χαρακτηριστικά είπα και στον κ. Γιλμάζ, την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ.Γιλμάζ, αφού τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, και για χρόνια, έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους» έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας λέγοντας ότι: «Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά. Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα