Ο Αλέξης Τσίπρας στο πιάνο του Χάρι Τρούμαν

Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας εδραίωνε την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχοντας κατοχυρώσει τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η λύση που πρότεινε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είχε αμερικανική προέλευση και βασιζόταν στο περίφημο σχέδιο Μάρσαλ, που είχε εκπονηθεί και εφαρμοστεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,

επί προεδρίας Χάρι Τρούμαν. Η πρότασή του αυτή δεν είχε συγκινήσει την καγκελαρία του Βερολίνου, όμως, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» με τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας-ντοκουμέντο, στο πρώτο του ταξίδι στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2013 είχε εξασφαλίσει ένα μοναδικό ραντεβού με την Ιστορία. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε όχι μόνο είχε βρεθεί και διέμενε στον ιδιωτικό χώρο όπου ξεκουραζόταν ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, στην προεδρική σουίτα του ιστορικού ξενοδοχείου Capital Hilton, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο, αλλά είχε καθίσει και μπροστά στο πιάνο-κειμήλιο πλέον όπου ο εμπνευστής του σχεδίου Μάρσαλ έπαιζε τα αγαπημένα του κομμάτια την περίοδο που καθόριζε την οικονομική βοήθεια προς την Ευρώπη.

ΩΦΕΛΙΜΗ

Πάντως, από εκείνο το ταξίδι του κ. Τσίπρα, ασχέτως των εσωτερικών αντιδράσεων που πυροδότησε στον ΣΥΡΙΖΑ, κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η βελτίωση των σχέσεων της Κουμουνδούρου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξέλιξη που αποδείχτηκε εξαιρετικά ωφέλιμη στην πορεία του χρόνου, δεδομένου ότι όταν ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρήκε έναν πολύτιμο υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων αναφορικά με τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη. Πρόσωπα-κλειδιά για τις δημόσιες σχέσεις του Αλ. Τσίπρα με την αμερικανική κυβέρνηση ήταν δύο σημαίνοντες παράγοντες της ελληνικής Ομογένειας, ο Νικ Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, και ο Γ. Μέρμελας, ιδρυτικό μέλος σε οργανώσεις που στηρίζουν Δημοκρατικούς υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή δύο Αμερικανών πρώην πρεσβευτών στην Αθήνα, των Ντάνιελ Σπέκχαρντ και Τόμας Μίλερ, με τους οποίους ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το περίφημο δόγμα Τρούμαν, ως προς την πτυχή που αφορούσε στο σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες του Νότου, ο Αλ. Τσίπρας το είχε κάνει σημαία σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, ενώ ακόμη και σήμερα πιστεύει ότι για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη χρειάζεται μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών και των χρονικών διαφορών ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και στον Χ. Τρούμαν, καταγράφονται ορισμένες ενδιαφέρουσες ομοιότητες ως προς την κριτική και τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.

ΦΙΛΟΡΩΣΟΣ

Ο προερχόμενος από τον χώρο των Δημοκρατικών Αμερικανός πρόεδρος είχε κατηγορηθεί στο εσωτερικό της χώρας του ως φιλορώσος, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την περιφρόνηση που βίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος απέφυγε να του παραδώσει τα ηνία του Μεγάρου Μαξίμου, την είχε αντιμετωπίσει ως ηττημένος και ο Χάρι Τρούμαν από τον διάδοχό του, Αϊζενχάουερ, ο οποίος είχε αρνηθεί να του απευθύνει τον λόγο κατά την παραδοσιακή τελετή παράδοσης-παραλαβής του Λευκού Οίκου.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην προεδρική σουίτα του Capital Hilton και κάθισε μπροστά στο πιάνο του Αμερικανού προέδρου, άγγιξε με τα χέρια του τα πλήκτρα του οργάνου και προς έκπληξη των παρισταμένων έδειξε να είναι γνώστης του αντικειμένου, αποκαλύπτοντας την άγνωστη πτυχή των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων του. Από τους υπευθύνους του ξενοδοχείου πληροφορήθηκε ότι όσες φορές ο Χάρι Τρούμαν διέμενε στη σουίτα έκανε τις περισσότερες συσκέψεις με τους συμβούλους και τους συνεργάτες του «μετά μουσικής». Επαιζε, δηλαδή, έργα του Μπετόβεν, του Σοπέν και του Στράους και συνάμα αποφάσιζε για την τύχη του πλανήτη και κυρίως της Ευρώπης.

Εμαθε και τα αποφθέγματά του

Αν κρίνουμε από τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαβάσει καλά και τα αποφθέγματα του Χάρι Τρούμαν. Μεταξύ άλλων, ιστορική έχει μείνει η παρακάτω ρήση του Αμερικανού προέδρου: «Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους». Αν μη τι άλλο αυτό το τήρησε πιστά ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες εβδομάδες. Μερικές ακόμη φράσεις του Αμερικανού προέδρου που έχουν μείνει λόγω του αποφθεγματικού χαρακτήρα τους είναι: «Οταν έχεις δίκιο, κανείς δεν το θυμάται. Οταν έχεις άδικο, κανείς δεν το ξεχνά». «Οταν ο γείτονας χάνει τη δουλειά του, βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση. Οταν τη χάνω εγώ, βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση». «Εκείνος που έχει συμμάχους ήδη δεν είναι και πολύ ελεύθερος». «Ηγετική ικανότητα σημαίνει να οδηγείς τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που δεν θέλουν να κάνουν και να τους αρέσει». «Σε όλη μου τη ζωή, όταν έρχεται η στιγμή να πάρω μια απόφαση, την παίρνω και μετά την ξεχνώ». «Θέλεις έναν φίλο στην Ουάσινγκτον; Πάρε έναν σκύλο».

Keywords
Αναζητήσεις
νικος λαρυγγακισ
Τυχαία Θέματα