Ο Αλαφούζος απέσυρε την «Καθημερινή» από το Χρηματιστήριο

Μετά από τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, η οικογένεια Αλαφούζου απέσυρε την Καθημερινή Α.Ε από το Χρηματιστήριο με στόχο τη διακοπή της πρόσβασης των πολιτικών αντιπάλων, των ανταγωνιστών και των δημόσιων Αρχών στα στοιχεία της εταιρείας.

«Η περίπτωση δανειοδότησης της “Καθημερινής” αποτελεί μια ιστορία διασπάθισης δημόσιων πόρων, και μάλιστα τραπεζικού χρήματος, που ο ελληνικός λαός έδωσε από το υστέρημά του», είχε πει στη Βουλή

o βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., ενώ είχε ισχυριστεί, ακόμη, πως η «εκδοτική εταιρεία παίρνει δάνεια και αγοράζει καράβια», προσθέτοντας ότι «η εταιρεία της “Kαθημερινής” έκανε αύξηση κεφαλαίου και με ίδια λεφτά αγόρασε στη συνέχεια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας, ενώ άλλος επιχειρηματίας του Τύπου παίρνει δάνεια για να τα επενδύει στα Βαλκάνια».

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ

Η «Καθημερινή» είχε απαντήσει με εξώδικο στον Νίκο Νικολόπουλο, υποστηρίζοντας πως «η μητρική εταιρεία προέβη, μετά από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, την 9η Ιανουαρίου 2014, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ποσού 8.976.000 ευρώ». Είχε ακόμη δηλώσει πως το δάνειο των 36 εκατ. ευρώ δεν ήταν νέο, «αλλά αναδιάρθρωση των υφισταμένων σε τέσσερις τράπεζες» και συνοδευόταν από υποθήκες. Η εταιρεία με το εξώδικο ζητούσε από τον βουλευτή να ενημερωθεί για τα στοιχεία, καθώς, εξαιτίας της βουλευτικής του ιδιότητας, μπορούσε μερίδα των πολιτών να τα θεωρεί αληθινά. Με την πίεση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με ανοικτή τη διαδικασία έρευνας για τη δανειοδότηση του συνόλου των ΜΜΕ, η διοίκηση της «Καθημερινής», έχοντας το 95% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας, αποφάσισε την έξοδο από το Χρηματιστήριο.

Παρατηρητές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή σχετίζεται και με άλλες αποφάσεις της οικογένειας Αλαφούζου αναφορικά με το μέλλον της παρουσίας της στα ΜΜΕ και την κατανομή των μετοχών μεταξύ των δύο αδελφών, Γιάννη και Θεμιστοκλή Αλαφούζου.

Keywords
Τυχαία Θέματα