Ο Guardian σχολιάζει προκλητικά το ταξίδι Τσίπρα στη Ρωσία

"Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να ταξιδεύσεις στη Μόσχα αυτές τις ημέρες εάν είσαι Ευρωπαίος πολιτικός. Το πρόβλημα είναι το τι λες ή κάνεις, όταν είσαι εκεί" αναφέρει η αρθρογράφος του Guardian.

"Ο κίνδυνος δεν είναι τόσο το να μην καταλήξεις στη φυλακή – η Ρωσία δεν είναι Βόρεια Κορέα. Ούτε το ότι κανείς δεν πρέπει να συνομιλεί με το Putin ή το καθεστώς του. Η Ρωσία είναι ένας παίκτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί σε πολλά διεθνή πεδία".

"Ο κίνδυνος ενός ταξιδιού στη Μόσχα είναι ότι μπορεί να εκληφθείς ως ένας «χρήσιμος ηλίθιος»: η έκφραση συχνά αποδίδεται στον Λένιν, και χρησιμοποιείται για αυτούς που γίνονται εργαλεία όταν αναλαμβάνουν μία θέση που εξυπηρετεί την προπαγάνδα της Μόσχας" εξηγεί.

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Μόσχα. "Η Ελλάδα είναι βαθιά απομονωμένη στην Ευρώπη καθώς αγωνίζεται να αποκτήσει πρόσβαση στα τόσο αναγκαία κεφάλαια από τους δανειστές της. Αντιμέτωπη με ένα σενάριο χρεοκοπίας και ban run, η Ελλάδα είναι σε δεινή κατάσταση, με τις εικασίες για ένα Grexit από την ευρωζώνη να αναζωπυρώνονται".

"Ελλάδα και Ρωσία έχουν παλιούς ιστορικούς δεσμούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο τσάρος Αλέξανδρος Α' βοήθησε την Ελλάδα να κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Με την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη υπάρχει η αίσθηση ότι ανήκουν στην ίδια κουλτούρα. Οι θρησκευτικοί δεσμοί ίσως δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τον Τσίπρα, καθώς το ακροαριστερό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τις ρίζες του στην πλήρη αθεΐα. Αλλά φαίνεται ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο συνεργάτη του, του ακροδεξιού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, που ταιριάζει στην ιδεολογία του Πούτιν για τις παραδόσεις εθνικισμού και του κοινωνικού συντηρητισμού, συμπεριλαμβανομένων και των απόψεων κατά των ομοφυλοφίλων.

Αλλά αυτό που ενώνει περισσότερο τον Α. Τσίπρα με τον Πούτιν στην παρούσα φάση μπορεί να είναι κάλλιστα το αντιγερμανικό πνεύμα, δηλαδή ένας βαθύς θυμός προς το πρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ".

Και συνεχίζει: "Επομένως, πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να ξεπουληθεί στη Ρωσία; Πιθανότατα όχι. Ακόμη κι αν η Αθήνα το ήθελε, η Μόσχα απλούστατα δεν διαθέτει τους πόρους. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την σχετική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται το ταξίδι του από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

"Οπότε ο Putin έχει περισσότερα να κερδίσει από την επίσκεψη του Τσίπρα απ’ ότι έχει ο Έλληνας ηγέτης. Θα αποτελέσει ακόμη μία επίδειξη της ευρωπαϊκής διαίρεσης και μία καλή ευκαιρία να προβληθούν οι διασυνδέσεις του Κρεμλίνου εντός της Ε.Ε.".

Όπως υποστηρίζει η αρθρογράφος, ο Α. Τσίπρας έχει ήδη δείξει να είναι ένας «χρήσιμος» εταίρος του Putin, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι «ένας δρόμος προς το πουθενά».

«Η θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ δεν θα ενδυναμωθεί από αυτό. Ο εναγκαλισμός με τον Putin δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξει κανείς ότι είναι ένα ‘περήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης’ (…) ούτε είναι πιθανό να πείσει τον οποιοδήποτε στην Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

«Ενδεχομένως ο Έλληνας πρωθυπουργός να σκέφτεται ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ για τη ζημιά που γίνεται στην εικόνα της Ελλάδας», εκτιμά η αρθογράφος. «Εξάλλου, ο υπουργός του για την Εθνική Άμυνα, ο ακροδεξιός Πάνος Καμμένος, απείλησε τον προηγούμενο μήνα να «πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών» εάν δεν έρθουν τα χρήματα της διάσωσης»

Αλλά η προκλητική συμπεριφορά δεν μπορεί να σε πάει πολύ μπροστά, σημειώνει η αρθρογράφος του Guardian. «Το ταξίδι στη Μόσχα είναι ίσως περισσότερο ένα σημάδι της ελληνικής αδυναμίας και απελπισίας απ’ ότι πραγματισμός. Δείχνει έλλειψη διορατικότητας», εκτιμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα