Νέες συγκρούσεις αστυνομικών-πολιτών στην Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία συγκρούστηκε με Παλαιστινίους διαδηλωτές οι οποίοι επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση των εβραίων επισκεπτών στο χώρο του ιερού τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν στη περιοχή διότι έλαβαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές θα επιχειρούσαν να εμποδίσουν τις επισκέψεις εβραίων

στο κτηριακό συγκρότημα του τεμένους.

«Ήταν μια πρωτοβουλία της αστυνομίας για την πρόληψη ταραχών» είπε ο κ. Ρόζενφελντ, προσθέτοντας ότι κατά τις ταραχές συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.
Ο Ομάρα Κισουάνι, ο διευθυντής του τεμένους Αλ Άκσα, δήλωσε ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να καταστείλει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέφυγαν στο εσωτερικό του.

«Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τα δακρυγόνα μέσα στο τζαμί» είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχουν 14 τραυματίες από τις πλαστικές σφαίρες, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος αισθάνθηκε αδιαθεσία από την εισπνοή δακρυγόνων» συμπλήρωσε. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι βομβίδες κρότου εξερράγησαν μέσα στο τέμενος, που είναι ιερός τόπος του Ισλάμ και καταστράφηκαν αρκετοί παλαιοί πολυέλαιοι.

Η σημερινή ένταση στο σύμπλεγμα του τεμένους Αλ Άκσα είναι σαφής ένδειξη των διαφορών των δυο θρησκευτικών κοινοτήτων σχετικά με την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία είναι ο τρίτος ιερότερος τόπους του Ισλάμ, αλλά και πολύ σεβαστός από τους Εβραίους. Στο εσωτερικό του συγκροτήματος - οι μουσουλμάνοι το αποκαλούν Ιερό Άσυλο και οι εβραίοι το Όρος του Ναού - βρισκόταν ιουδαϊκός ναός ο οποίος καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Keywords
Τυχαία Θέματα