Νέα στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ

Υπογράφτηκε στο Ισραήλ από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο πλευρών η επέκταση της ισχύουσας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ για το 2014. Το κύριο χαρακτηριστικό της συμφωνίας αυτής είναι η ποσοτική αναβάθμισή της, καθώς ο αριθμός των στρατιωτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών είναι αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος 2013.

Πιο συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «από 18 έως 20 Νοεμβρίου 2013, αντιπροσωπεία από το ΓΕΕΘΑ

με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, μετέβη στο Ισραήλ με σκοπό τη συζήτηση και την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2014».

Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι η νέα συμφωνία στηρίζεται κατά βάση στην ήδη υπάρχουσα, αν και είναι «ελαφρώς αναβαθμισμένη ποσοτικά», σύμφωνα με έκφραση αρμόδιας στρατιωτικής πηγής. Όλες οι ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2013 θα γίνουν και το 2014 και θα περιλαμβάνουν επί μέρους ασκήσεις των Κλάδων, ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη μορφή ημερησίων αεροναυτικών ασκήσεων, ακαδημαϊκές ανταλλαγές σπουδαστών μεταξύ παραγωγικών σχολών, ανταλλαγές επιτελών διαφόρων βαθμίδων κ.λπ.

Η υπογραφή της συμφωνίας στις 20 Νοεμβρίου σημαίνει, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ότι αυτή θα έχει έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα είναι συνεχόμενη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2013, που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα