Νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι το δημόσιο και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εισπράξουν ληξιπρόθεσμα χρέη από επιχειρήσεις που διατηρούνται στη ζωή, παρά από επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτό το γεγονός. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 200.000 με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις και δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς είναι ελάχιστες αυτές που μπορούν να επωφεληθούν από το

υφιστάμενο καθεστώς ρύθμισης. Η εμμονή της τρόικας στον προαπαιτούμενο όρο να εξοφλούνται εφάπαξ οι οφειλές του 2013, προκειμένου να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έως τις 31/12/2012 σε 48 δόσεις, ήταν από την αρχή βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε αποτυχία.
Την ίδια ώρα, η «μαύρη τρύπα» στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των συντάξεων το 2014.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η λύση μπορεί να προέλθει με ένα και μόνο τρόπο: με μια ρύθμιση η οποία θα διευκολύνει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά.

Η νέα ρύθμιση που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει θετικό βήμα εφόσον κινηθεί σε αυτή τη λογική. Θα πρέπει, έστω και τώρα, να εφαρμοστεί η πρόταση των Επιμελητηρίων για κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής. Παράλληλα, θα μπορούσε να προβλεφθεί μια κατώτατη μηνιαία δόση του ύψους των πενήντα ευρώ. Και βέβαια, προϋπόθεση για την ένταξη και ολοκλήρωση της ρύθμισης θα πρέπει να είναι η καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Με δεδομένο ότι το σύστημα λειτουργεί με τη μορφή των συγκοινωνούντων δοχείων, όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τόσο εντονότερο θα γίνεται το πρόβλημα για τα ασφαλιστικά ταμεία και κατʼ επέκταση, τόσο υψηλότερο το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας ελπίσουμε ότι, έστω και τώρα, αυτό θα γίνει αντιληπτό από τα αρμόδια υπουργεία και την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα