Νέα περίοδος από αύριο για την Κομισιόν

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της το Σάββατο, 1η Νοεμβρίου, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά και ο θεσμός του πρώτου αντιπροέδρου, μια θέση που αναλαμβάνει ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς.

Ωστόσο, «ο πρόεδρος είμαι εγώ» διαβεβαίωσε ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Αλλά έχω εκχωρήσει μεγάλο τμήμα των αρμοδιοτήτων μου στον αντιπρόεδρο», τον ολλανδό σοσιαλδημοκράτη και πολύγλωσσο πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς,

επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο που προορίζει για τον πρώτο αντιπρόεδρο, καθώς και την πρόθεσή του να συνδέσει στενά τους σοασιαλιστές με τους συντηρητικούς στην λειτουργία της νέας Κομισιόν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σχημάτισε μία «πολύ πολιτικοποιημένη» Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιλαμβάνει τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς, δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών και επτά μέλη της απερχόμενης Επιτροπής.

«Δεν θα είναι ούτε η γενική γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε ο βαλές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο συντονιστής του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη θεωρείται από πολλά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πραγματικό αφεντικό της Κομισιόν. Απελευθερωμένος από τη διαχείριση της λειτουργίας της Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ένθερμος ευρωπαϊστής, θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πολιτικό του ρόλο και τον ρόλο του διαιτητή, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα θέματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκροί 15 εργάτες από ανατροπή λεωφορείου στην Τουρκία

Απίστευτο βίντεο: Πώς αλλάζει το πρόσωπο του μωρού στην μήτρα

Νεκρό 8χρονο αγόρι σε σχολείο της Κίνας

Keywords
Τυχαία Θέματα