Νέα άδεια 15ετίας από τον ΕΣΡ στη Nova

Για τα επόμενα 15 χρόνια η Nova θα μπορεί να μεταδίδει συνδρομητικά το πρόγραμμά της. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το ΕΣΡ χορήγησε νέα άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης στον όμιλο Forthnet έως το 2029 και το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του,

ανεξαρτήτως της πρότασης του ΟΤΕ. Η Nova, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το 1999, έμαθε στους Ελληνες τι σημαίνει συνδρομητική τηλεόραση και διαθέτει ένα επιπλέον σοβαρό περιουσιακό στοιχείο. Στο παρελθόν έγιναν σοβαρές συγκρούσεις για την άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με υπουργό τον Δημήτρη Ρέππα, που εκπροσωπούσε το ελληνικό Δημόσιο, είχε υπογράψει μετά από διάστημα 6 μηνών τη σύμβαση παραχώρησης με τη Multichoice, για να ξεκινήσει η Nova τη μετάδοση προγράμματος.

Τη Nova ακολούθησαν η Intersat του Γιώργου Μπατατούδη, προέδρου του ΠΑΟΚ, η οποία δεν εξέπεμψε ποτέ, και η Alpha Digital του Στάθη Τσοτσορού, του Δημήτρη Κοντομηνά και του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία άντεξε μόλις για 6 μήνες. Νωρίτερα, ο Alpha από κοινού με τον ΟΤΕ και την ΕΡΤ είχαν δημιουργήσει μια κοινοπραξία για τη δημιουργία εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης. Το σχήμα δεν προχώρησε ποτέ μετά από υπαναχώρηση του ΟΤΕ.

Σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μόνο η Forthnet Media Holdings, μέλος του ομίλου Forthnet, και ο ΟΤΕ έχουν άδειες στον κλάδο της τηλεόρασης... Ολοι οι υπόλοιποι σταθμοί εκπέμπουν με το αμφίβολης νομιμότητας, προσωρινό καθεστώς λειτουργίας.

ΑΝΤΙΤΙΜΟ. Την άδεια χορήγησε στη Forthnet Media Holdings το ΕΣΡ με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Ιουνίου 2014, αν και στη «Διαύγεια» αναρτήθηκε με ημερομηνία 28 Απριλίου. Μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση είναι υποχρεωμένο το ελληνικό Δημόσιο να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με τη Forthnet Media Holdings. Η υπογραφή αυτή σημαίνει την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού, το οποίο υπολογίζεται σε συνάρτηση με τις ώρες του ημερήσιου μεταδιδόμενου ραδιοφωνικού προγράμματος, ενώ η παραχωρησιούχος εταιρεία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ετήσιο τέλος στο Δημόσιο. Για τα πρώτα δύο χρόνια, το αντίτιμο υπολογίζεται στο 0,5% επί του κύκλου εργασιών και στη συνέχεια αυξάνεται ανά διετία κατά 50%. Το μέγιστο όριο «ενοικίου» ορίζεται στο 3% επί του συνολικού κύκλου εργασιών. Με βάση την άδεια του ΕΣΡ, η Forthnet οφείλει να μεταδίδει το λογότυπο της Nova, μέσα από τον δορυφόρο HotBird, με ανώτατο όριο τις 1.129 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και 288 ραδιοφωνικού. Επί των αριθμών αυτών θα υπολογιστεί το εφάπαξ ποσό που θα καταβάλλει η εταιρεία με 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις στο Δημόσιο. Μέσα στις υποχρεώσεις της είναι και η δωρεάν μετάδοση των προγραμμάτων της ΝΕΡΙΤ και του Καναλιού της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα