Η ΝΔ "βλέπει" ακόμη και εκλογές


Του Γιώργου Σιαδήμα


Ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την 36η επέτειο από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ δήλωσε μεταξύ άλλων πως " τότε διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τη συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης. Σήμερα, επί τέσσερις μήνες, είμαστε εγκλωβισμένοι στο περιθώριό της " .

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα επισημαίνει πως " η ΝΔ είναι αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού

προσανατολισμού της πατρίδας μας, τιμά την 28η Μαΐου και συνεχίζει τους αγώνες, τόσο για τη διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρωζώνη, όσο και για την έξοδό της από την κρίση " .

Όμως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του, απέναντι στην συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η διαπραγμάτευση έπρεπε να κλείσει εδώ και καιρό αλλά όλο αυτό το διάστημα φαίνεται να είναι στη γραμμή του " όχι ". Την ίδια ώρα βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για την " μεγάλη συνεννόηση " για να κλείσει η διαπραγμάτευση πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα. " Δεν επιτρέπονται ούτε ιδεοληψίες, ούτε κομματικά προστάγματα παρά μόνο το καλό του τόπου " λέει η Συγγρού.

Δεν πρέπει όμως να περνάει απαρατήρητη και η τοποθέτηση του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή με αφορμή την επέτειο για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη , όπου υπενθύμισε μια φράση του " Εθνάρχη " .

" Γνωρίζω τις δυσχέρειες ουσιαστικές και διαδικαστικές. Όπως γνωρίζω και τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν δικαιολογούν την καθυστέρηση της ενοποιήσεως της Ευρώπης αλλά επιβάλλουν την επιτάχυνση της.

Γιατί η λύση τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο στο ευρύτερο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης ", έλεγε στις 28 Μαΐου του 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής .

Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως με αυτή την παρέμβαση η καραμανλική πτέρυγα έστειλε μήνυμα της στο εσωτερικό του κόμματος εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Πάντως ανεξάρτητα από αυτό, η Συγγρού θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει να κλείσει ακόμα αρκετά ζητήματα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και στη ΝΔ βλέπουν ακόμα και πρόωρες εκλογές παρά συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα