Μυστική αποστολή Παπούλια στην Ελβετία

Μεγάλη πιθανότητα φαίνεται πως υπάρχει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το επόμενο διάστημα, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, το ζήτημα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, τις οποίες κάποιοι υπολογίζουν από 30 ως 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Χωρίς ακόμα να έχει προγραμματιστεί επισήμως, η Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεννοήσεις -μέσω του υπουργείου Εξωτερικών- με την κυβέρνηση της Ελβετίας για μια επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια αμέσως μετά το Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος σχεδιάζεται

να φθάσει στην ευρωπαϊκή χώρα προκειμένου να φέρει εις πέρας μια μυστική αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Οι συζητήσεις που γίνονται μέσω της διπλωματικής οδού δεν είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και οι πιθανότατες ημερομηνίες είναι περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος προηγουμένως θα έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, εφόσον διευθετηθούν τα πάντα, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ενώ άγνωστο είναι αν θα δει και μέλη της κυβέρνησης, κάτι που πάντως δεν συνηθίζεται.

Το βέβαιο είναι πως, αν τελικά η επίσκεψη πραγματοποιηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον ομόλογό του το ζήτημα που αφορά την αναδρομική φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων υπηκόων στην Ελβετία, την οποία κατηγορηματικά αρνήθηκε πρόσφατα στην συνάντησή της με τον Γιάννη Στουρνάρα η Ελβετίδα ομόλογός του, Εβελιν Σλουμπφ. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το 2010, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απολύτως κανένα αποτέλεσμα, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών ήταν απολύτως απογοητευτική. «Μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες εμφανίζονται παρωχημένα. Πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε», είπε υπονοώντας αντίστοιχες συμφωνίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ανάμεσα στην Ελβετία από τη μία πλευρά και τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία από την άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα