Μονόδρομος "κεντροαριστερός"

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάσταση στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» .Οι εξελίξεις που αργά σημειώνονται εκεί ακολουθούν μία διαδρομή παράλληλη με εκείνη στην οποία αποτυπώνεται ο βαθμός αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ. Περίεργο δεν είναι το γεγονός της βαθιάς παρακμής του εν λόγω κόμματος. Γνωστοί οι λόγοι της κατηφόρας του. Εντύπωση προκαλεί όμως το πόσο επίμονα προσπαθούν ορισμένοι πολιτικοί και παραπολιτικοί κύκλοι να γεμίσουν το «κεντροαριστερό»

κενό που άφησε πίσω του το κατεστραμμένο ΠΑΣΟΚ ,όχι με τη δημιουργία ενός νέου ,φρέσκου και ελκυστικού αστικού κόμματος , πολιτικά διακριτού από αυτό της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας ,αλλά με την κατασκευή ενός κομματικού μορφώματος με υλικά βγαλμένα από τα πολιτικά ερείπια του.ΠΑΣΟΚ!

Εντυπωσιακό αυτό ,αλλά όχι βέβαια και ανεξήγητο. Το ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε για δεκαετίες με την κατασκευή και προώθηση μηχανισμών διασφάλισης κυβερνητικής εξουσίας υπό τον έλεγχο του ,είτε ως λαϊκιστικό «σοσιαλιστικό κόμμα είτε ως ψευδο-σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «εκσυγχρονιστικό».Αλλά δεν παρήγαγε πολιτική με γερές πνευματικές βάσεις ,ούτε καν όργανα προβληματισμού και πολιτικής μελέτης των εθνικών δεδομένων. Δεκαετίες με εύκολη ρητορεία, διανομές πόρων και ιδεολογικά σχήματα στον αέρα- να χαίρεται το «πόπολο»- στη θέση της πολιτικής. Ανανέωση πολιτικού προσωπικού ,μόνο από κομματικούς σωλήνες και από κύκλους «ημετέρων». Ετσι ,σήμερα σε περίοδο εθνικής κρίσης ,πολιτικά γυμνός ,ο λεγόμενος «κεντροαριστερός» χώρος ,σοκαρισμένος από την απώλεια της εξουσίας, προσπαθεί σπασμωδικά να ανανεωθεί, στρεφόμενος προς .τον εαυτό του ! Κίνηση απελπισίας ,αλλα και μοναδική επιλογή των αρχηγών του. Ετσι ,ολίγη από βενιζελικό ΠΑΣΟΚ , ένα κάδρο του Κ.Σημίτη ,μια χορταστική μερίδα «εκσυγχονιστών» από το ΠΑΣΟΚ ,μερικοί «ξέμπαρκοι» από το ΠΑΣΟΚ ,μερικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ ,μια ντουζίνα «ανεξάρτητοι» , ολίγη ΔΗΜΑΡ και νάτην η «νέα» Κεντροαριστερά! Κόρη της ανάγκης .Και με «εγγυητή» τον κ. Βενιζέλο.Τι άλλο καλύτερο;.

Αλλά ,όπως είπαμε ,άλλη επιλογή δεν έχουν οι βαριά ηττημένοι της «κεντροαριστεράς».Είναι ένα βαρύ έλλειμμα πολιτικής αυτό που κινεί τα νήματα τους . Χρόνια πολιτικής τεμπελιάς και καλοπέρασης ,κενό και πανικός σήμερα. Τυφλή πορεία τώρα για μία «κεντροαριστερά» ,υφιστάμενη ως παραίσθηση .Από πολιτικής απόψεως τουλάχιστον .Κατά τα άλλα ,ποτέ δεν ξέρεις..

Keywords
Τυχαία Θέματα