Μην καταναλώνετε... πλακούντα!

Από τότε που ένα διάσημο αμερικάνικο εστιατόριο σέρβιρε πατέ πλακούντα με... φοκάτσια, έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Μάλιστα, πολλοί εκ των διάσημων φρόντιζαν να καταναλώνουν τον πλακούντα μετά την γέννηση ενός παιδιού προκειμένου να καταφέρουν να... ανασυγκροτηθούν μετά τον τοκετό, να πάρουν χαμένα συστατικά που θα ωφελήσουν στον πόνο, να αποκαταστήσουν την ισορροπία των ορμονών, να καταπολεμήσουν την επιλόχεια κατάθλιψη αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή του γάλακτος!

Όλα ήταν μύθος...

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική

έρευνα, η κατανάλωση πλακούντα, είναι απλώς ανώφελη ως και επικίνδυνη!

Πολλά από τα βλαβερά στοιχεία που προσλαμβάνει η μητέρα μεταφέρονται στον πλακούντα και εντέλει στο μωρό. Όταν η γυναίκα αποφασίζει να το καταναλώσει, βάζει και πάλι στον οργανισμό της όλες τις βλαβερές ουσίες.

Ο πλακούντας, μία λατινική λέξη που σημαίνει "ίσια τούρτα", αποτελεί ένα όργανο στο εσωτερικό μέρος της μήτρας και το οποίο λειτουργεί ως σύστημα "ανταλλαγής" μεταξύ της μητέρας και του μωρού.

Το μωρό παίρνει οξυγόνο, αμινοξέα και βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από τη μητέρα μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου ενώ διώχνει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα απόβλητα και φιλτράρει ορισμένες επιβλαβείς ουσίες. Συνήθως ο πλακούντας και οι μεμβράνες αποβάλλονται μόλις γεννηθεί το μωρό.

Σε άλλους πολιτισμούς, όπως η Κίνα, πιστεύεται ότι ο πλακούντας έχει μια συναισθηματική ή πνευματική συγγένεια με το μωρό, και, συνεπώς, πρέπει να "απορρίπτεται" με τον κατάλληλο τρόπο, όπως η ταφή. Σχεδόν όλα τα άλλα θηλαστικά τρώνε τον πλακούντα αμέσως μετά τη γέννηση.

Ένας επίκουρος καθηγητής θέλησε να ερευνήσει την κατανάλωση πλακούντα και έμεινε έκπληκτος με το πόσο διαδεδομένη είναι.

"Υπήρξαν πολλές υποκειμενικές αναφορές για τα οφέλη από την κατανάλωση αλλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε συστηματική έρευνα που να διερευνά τα οφέλη ή τον κίνδυνο της κατάποσης".

Η λίστα με τις διάσημες που κατανάλωσαν τον πλακούντα τους περιλαμβάνει τις January Jones, Alicia Silverstone αλλά και την Κιμ Καρντάσιαν. Tην συνήθεια αυτή παραδέχτηκε και η Kourtney Kardashian η οποία καταναλώνει τον πλακούντα της σε μορφή χαπιών, ανεβάζοντας και τη φωτογραφία της στο Instagram!

Ο πλακούντας της Καρντάσιαν!

O πλακούντας δεν καταναλώνεται στη μορφή που έχει μετά την γέννα, αλλά έπειτα από ειδική επεξεργασία αποξηραίνεται και επιστρέφεται στην λεχώνα σε κάψουλες οι οποίες καταναλώνονται ημερησίως. Αυτή είναι και η πιο διαδεδομένη μορφή πλακουντοφαγίας...

Keywords
Τυχαία Θέματα