Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τους άστεγους συνανθρώπους μας ενόψει χειμώνα

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση του έγκριτου Πειραιώτη Δικηγόρου Γρηγόρη Μπλαβέρη για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των πολυάριθμων αστέγων συμπολιτών μας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του πλήθους κενών διαμερισμάτων που υπάρχουν εξαιτίας της κρίσης και για τα οποία όμως οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρους στο κράτος κανονικά.

Δεν ξέρουμε αν μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι αλλά σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον για να μελετηθεί και να αξιολογηθεί από τους αρμοδίους.

Η πρόταση διατυπώθηκε σήμερα στο διαδίκτυο και μεταφέρετε αυτούσια ως έχει:

«Συνταξιδεύοντας σήμερα στον

ηλεκτρικό με έναν ηλικιωμένο άστεγο που κουβαλούσε όλο του το "βιός" σε δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες μέσα σε ένα καρότσι λαϊκής έκανα τις παρακάτω σκέψεις :

Τα δεδομένα: 1) Ο μεγάλος αριθμός αστέγων ατόμων αλλά και οικογενειών.

2) Η υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή Κοινωνικού Κράτος στους Πολίτες της.

3) Η οικονομική κρίση που έχει περιορίσει την δυνατότητα για παροχή Κοινωνικού Κράτους (και αν ακόμη υπήρχε η βούληση).

4) Ο μεγάλος αριθμός κενών και γενικά ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και οικιών.

5) Το γεγονός ότι και τα κενά διαμερίσματα πληρώνουν φόρους, κοινόχρηστα, λογαριασμούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να τους πληρώσουν.

6) Ο επερχόμενος Χειμώνας που θα επιτείνει τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη στέγης.

Η Πρόταση:

Το Κράτος να συμβάλλεται με τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων. Οι τελευταίοι θα παραχωρούν την χρήση στο Κράτος το οποίο θα στεγάζει οικογένειες ή μεμονωμένους αστέγους. Ο Ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται από την πληρωμή των φόρων του συγκεκριμένου ακινήτου. Κοινόχρηστα και λογαριασμούς θα τα πληρώνουν οι στεγαζόμενοι σε αυτά με εγγύηση του Κράτους για την πληρωμή προς τους ιδιοκτήτες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δύναται ο ιδιοκτήτης να επιθεωρεί το διαμέρισμα , προκειμένου να διαπιστώνει την καλή χρήση του διαμερίσματος. Σε περίπτωση καταγγελίας από τον ιδιοκτήτη , το συμβόλαιο θα κηρύσσεται εκτελεστό μετά την πάροδο κάποιων ημερών (π.χ. 15). Δεν ξέρω τί δυνατότητες υπάρχουν για να υλοποιηθεί μία τέτοια ιδέα και ποιό θα είναι το κόστος αυτής. Αν γινόταν όμως θα μπορούσε να δώσει λύσεις ... οι άστεγοι να βρουν "φτηνή" αλλά αξιοπρεπή στέγη, οι ιδιοκτήτες να γλυτώνουν από τα πάσης φύσεως έξοδα ενός ακινήτου και το Κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική» ...

Keywords
Τυχαία Θέματα