Μεγάλο αφιέρωμα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στο Αυτοκίνητο

Το φετινό Σαλόνι της Γενεύης χαρακτηρίστηκε από τη θετική του αύρα και αποτίναξε μια και καλή την υποτονικότητα των τελευταίων ετών, διαθέτοντας πληθώρα νέων μοντέλων. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παρουσίασαν εντυπωσιακά concept cars και μοντέλα παραγωγής για κάθε γούστο και ανάγκη. Από εδώ, σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά και ελπίζουμε το μήνυμα που έστειλε η ελβετική Εκθεση για καλύτερες μέρες να φτάσει και στη χώρα μας.

Skoda Vision

Concept

Η τσεχική εταιρεία αναζητά τη νέα σχεδιαστική της ταυτότητα, και παρουσίασε ένα μοντέλο που θα τη βάλει σε σπορτίφ… χωράφια! Ο λόγος για το Vision C, με στυλ που παραπέμπει σε 5θυρο κουπέ. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η χαμηλωμένη οροφή, η δυναμική εμφάνιση και οι πόρτες με κρύσταλλα δίχως πλαίσιο. Συνεχίζοντας την παράδοση του Scout, η Skoda παρουσίασε και την off-road εκδοχή της Octavia Combi, καθώς και την έκδοση G-TEC που κινείται με βενζίνη και φυσικό αέριο και τροφοδοτείται από τον 1.4 TSI. Με το ίδιο μοτέρ εξοπλίζεται και το Vision C, με εκπομπή CO2 στα 91 γρ./χλμ.

Renault Twingo

Το νέο Twingo είναι ένα από τα πιο κουκλίστικα μικρά που έχουμε δει μέχρι σήμερα (η πρώτη γενιά παράχθηκε στο διάστημα 1992-2007 και η δεύτερη από το 2007 έως σήμερα). Το αμάξωμα είναι 5θυρο, με τις λαβές των πίσω θυρών να είναι κρυμμένες κοντά στις κολόνες, ενώ χαρακτηριστικό του σχήματος είναι οι μικροί πρόβολοι. Το εντυπωσιακό είναι πως ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος και η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα. Με λίγα λόγια, το νέο Renault Twingo έχει συνταγή «RR» (Rear-engine, Rear-wheel), όπως μια Porsche 911 ή ένα Smart!

Nissan Juke

Με το αξιόλογο Qashqai να κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελληνική αγορά, στη Γενεύη παρουσιάστηκε το ανανεωμένο Juke με «προσωπείο» και φώτα που παραπέμπουν στο 370Z. Σημαντική είναι η προσθήκη του νέου τούρμπο κινητήρα 1.2 με τα 117 άλογα (αντικαθιστά τον ατμοσφαιρικό 1.6), ενώ στο εσωτερικό έχει γίνει μια μικρή… ανακαίνιση στο πορτ μπαγκάζ των προσθιοκίνητων εκδόσεων, η οποία αυξάνει τη χωρητικότητα κατά 40%, στα 354 λίτρα. Ετσι, το ανανεωμένο Juke αναμένεται από το φθινόπωρο στην ελληνική αγορά με πιο πρακτικό αλλά και... τούρμπο ταμπεραμέντο.

Volvo Concept Estate

Με το Concept Estate η Volvo ολοκληρώνει την τριπλέτα των πρωτότυπων μοντέλων της (Concept XC Coupe και Concept Coupe) πριν από τον Οκτώβριο και την πρεμιέρα του XC90 στο Σαλόνι του Παρισιού. Στη Γενεύη είδαμε το Concept Estate, με επιρροές από το Volvo 1800 EES της δεκαετίας του 1970 σε ό,τι αφορά τις γραμμές του αμαξώματος, ενώ το εσωτερικό με τη μεγάλη οθόνη αφής είναι προάγγελος του επερχόμενου XC90.

Honda Type-R

Με στόχο να αναδειχθεί το ταχύτερο προσθιοκίνητο όχημα παραγωγής που έχει περάσει από το Nίρμπουργκρινγκ, δίχως αμφιβολία το νέο Type-R θα είναι ένα από τα πιο γρήγορα μοντέλα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Honda. Η οποία ασπάζεται πλέον την υπερτροφοδότηση, με τον 2λιτρο τούρμπο VTEC να αποδίδει τουλάχιστον 280 άλογα. Στη Γενεύη έκανε πρεμιέρα ένα πρωτότυπο μοντέλο, που θα διαφέρει ελάχιστα από το παραγωγής, το οποίο θα ακολουθήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Mitsubishi Concept

Με τρία concept cars, η Mitsubishi τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας στην Εκθεση της Γενεύης, προβάλλοντας και διάφορες τεχνολογίες, όπως το σύστημα ασφάλειας e-Assist, καθώς και ένα σύστημα πολυμέσων με δυνατότητες διαδικτυακής και ασύρματης συνδεσιμότητας. Το GC-PHEV εκφράζει την άποψη της εταιρείας για τα μεγάλα SUV του μέλλοντος με φουλ τετρακίνηση, το XR-PHEV είναι στα μέτρα ενός κόμπακτ φουτουριστικού crossover με τούρμπο κινητήρα 1.1, ενώ, τέλος, το AR είναι ένα κόμπακτ υβριδικό MPV.

Citroen C4 Cactus

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μοντέλο, όχι μόνο για τη σχεδίασή του, αλλά και για την κατασκευή του, η οποία δομήθηκε έτσι ώστε το αυτοκίνητο να κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερο. Το αμάξωμα (με μήκος 4,16 μέτρα) περιβάλλεται από ασυνήθιστα περισσότερα πλαστικά πάνελ μέχρι και στις πόρτες, κάτι που του δίνει πιο προχωρημένη άποψη, η οποία συνεχίζεται και στο εσωτερικό με την απέριττη αισθητική. Στη χώρα μας το περιμένουμε το φθινόπωρο με κινητήρες για όλα τα γούστα (1.2 VTi 82 PS, 1.2 Turbo 100 PS), καθώς και με αποδοτικούς ντίζελ κινητήρες (1.6 92 PS) με εκπομπή ρύπων που απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας.

Peugeot 108

Σε μικρή απόσταση από το επίσης νέο Citroen C1 και το Toyota Aygo (και τα τρία βασίζονται στα ίδια μηχανικά μέρη) είδαμε το νέο 108. Χαρακτηριστικό του καινούργιου μοντέλου είναι η εξοικονόμηση βάρους, ενώ θα συνεχίσει να διατίθεται με 3θυρο και 5θυρο αμάξωμα, αλλά και σε έκδοση convertible με υφασμάτινη οροφή. To μήκος έχει αυξηθεί ελαφρώς κατά 40 εκατοστά, φτάνοντας τα 3,48 μέτρα. Η γκάμα των κινητήρων θα περιλαμβάνει δύο 3κύλινδρους 1.0 και 1.2 με 68 και 82 ίππους, αντίστοιχα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η εκπομπή CO2 απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας.

Kia Sportage & Soul EV

Διακριτική ανανέωση για ένα από τα καλύτερα SUV της αγοράς, που αποκτά φρέσκια εμφάνιση, το Sportage. Σημαντική η πανευρωπαϊκή παρουσίαση του Soul EV, του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στην ιστορία της κορεατικής εταιρείας. Κάτω από το αμάξωμα υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας για τους εμπρός τροχούς με ισχύ 109 ίππους, ενώ οι μπαταρίες προσφέρουν αυτονομία έως 160 χιλιομέτρων.

Jeep Cherokee

Το μεγαλύτερο και ολοκαίνουργιο Cherokee με την ιδιαίτερη αισθητική θα διατίθεται με δύο 2λιτρους πετρελαιοκινητήρες (με 140 ή 170 άλογα) και προαιρετικά θα υπάρχει αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων. Οι εκτός δρόμου δυνατότητες αναμένεται να παραμείνουν κορυφαίες, ενώ το σύστημα τετρακίνησης διαθέτει τρία προγράμματα διαχείρισης.

Jeep Renegade

Το Renegade είναι το μικρότερο μοντέλο στη σύγχρονη ιστορία της Jeep και θα πωλείται από το καλοκαίρι. Με μήκος στα 4,23 μέτρα, οπτικά ξεχωρίζει από την icon όψη της Jeep με την κλασική μάσκα και τους στρογγυλούς προβολείς, ενώ πίσω τα φώτα έχουν στο κέντρο τους ένα χαρακτηριστικό «Χ». Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει έναν 1.6 βενζίνης με 108 άλογα και έναν 1.4 τούρμπο με 138 άλογα, ενώ υπάρχει και ένας 1.600άρης ντίζελ με 118 ίππους.

Ferrari California Τ

Μικρή σημασία έχει η αισθητική ανανέωση της Ferrari California, μιας και η είδηση κρύβεται κάτω από το μακρύ καπό, στον νέο V8 κινητήρα, που με αρωγό το σύστημα διπλής υπερτροφοδότησης αποδίδει 560 ίππους. Η Ferrari χρησιμοποιεί ξανά τούρμπο κινητήρα από την εποχή της F40 (1087-1992). Οσον αφορά τις επιδόσεις, η τουρμπάτη California είναι 0,2 δλ. (συνολικά 3,6 δλ.) πιο γρήγορη από την παλαιότερη, ενώ η τελική φτάνει τα 312 χλμ./ώρα (αντί για 316).

Alfa Romeo 4C Spider

Αν και στη Γενεύη παρουσιάστηκε ως concept car, από το επόμενο έτος θα κατασκευάζεται και ανοιχτή έκδοση της Alfa 4C με τον τούρμπο κινητήρα των 1,75 λίτρων και των 240 ίππων. Η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς, ενώ επί τη ευκαιρία να πούμε πως τα επόμενα χρόνια η ιταλική φίρμα θα επιστρέψει πίσω στα ένδοξα χρόνια της και τις πισωκίνητες πλατφόρμες.

Ford Focus

Το Focus αποτελεί ένα best-seller για τη Ford, καθώς φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τα δημοφιλέστερα οχήματα -από πλευράς πωλήσεων- του 2013. Μετά από κάτι περισσότερο από τρία χρόνια, αποκτά νέο look, με πιο Aston Martin μάσκα και ολοκαίνουργιο Ecoboost κινητήρα στα 1,5 λίτρα με 150 και 180 ίππους. Αναμένεται και έκδοση Focus 1.0 Ecoboost που δεν θα επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας. Λανσάρισμα σε όλη την Ευρώπη τον Νοέμβριο.

Aston Martin V8 Vantage

Η V8 Vantage N430 περιγράφεται από την Aston Martin ως μια έκδοση εμπνευσμένη από την αγωνιστική GT4 και θα προσφέρεται με κουπέ και roadster αμάξωμα με τον κινητήρα της Vantage S, δηλαδή τον V8 4.7 με τους 436 ίππους. Η τελική ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα, ενώ το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4,6 δλ. Εκρηκτικές επιδόσεις για ένα εκρηκτικό κοτέιλ που στις εν λόγω ειδικές του εκδόσεις ξεχωρίζει από τις χρωματικές «πινελιές».

Audi ΤΤ

Για τους φίλους των κουπέ, το νέο TT θα πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά από τα μέσα του έτους. Σχεδιαστικά διατηρεί τη βασική φόρμουλα, αλλά με ένα έντονα δυναμικό στυλ, οι διαστάσεις είναι ελαφρώς μικρότερες και το εσωτερικό ακόμα πιο hi-tech. Η γκάμα των κινητήρων έχει επιλογές από 184 έως 310 ίππους και, ανάλογα με την έκδοση, τετρακίνηση και κιβώτια με διπλό συμπλέκτη.

Lamborghini Huracan

Αυτό είναι το μοντέλο που θα αντικαταστήσει την Gallardo. Η επίσης τετρακίνητη Huracan αποδίδει 610 άλογα και χρειάζεται μόλις 3,2 δλ. για να πιάσει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση, την ώρα που η τελική τοποθετείται στα 325 χλμ./ώρα! Ο νέος V10 είναι από τους πιο «πράσινους» που έχει κατασκευάσει η Lamborghini, καθώς συνδυάζεται με σύστημα Start & Stop, έχει μέση τυποποιημένη κατανάλωση 12,5 λίτ./100 χλμ. και εκπομπή CO2 στα 290 γρ./χλμ. Φυσικά, υπάρχουν κεραμικά δισκόφρενα, κρεμαγιέρα μεταβλητής σχέσης, μαγνητοροϊκή ανάρτηση και διάφορα στοιχεία άνεσης, όπως η μεγάλη TFT οθόνη των 12,3’, που απεικονίζει από το ταχύμετρο μέχρι και ενδείξεις ηχοσυστήματος.

Mercedes S-Class Coupe

H S-Coupe πρόκειται να αντικαταστήσει τη CL-Class και εξωτερικά το εμπρός μέρος θυμίζει έντονα τη μικρότερη CLA, με τις γραμμές του αμαξώματος να σβήνουν με όμορφο τρόπο προς τα πίσω, δημιουργώντας ένα από τα πιο γοητευτικά κουπέ που έχουμε δει τελευταία. Φυσικά, η S-Coupe των 5 μέτρων δεν απευθύνεται στον καθένα, αλλά σε όσους έχουν εξαψήφιο μπάτζετ. Η γκάμα ξεκινά από την S 500 με τον V8 4.7 βενζινοκινητήρα ισχύος 455 PS.

VW Polo

Εξωτερικά, τα νέα στοιχεία αφορούν σημειακές αναβαθμίσεις. Η γκάμα των κινητήρων ξεκινά πλέον από το 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό μοτέρ των 1.000 κ.εκ. που προέρχεται από το up! και αποδίδει 60 ή 70 ίππους. Σχετικά με τους ντίζελ υπάρχει μια σημαντική αλλαγή με την προσθήκη ενός ολοκαίνουργιου 3κύλινδου κινητήρα 1.400 κ.εκ. με 75, 90 ή 105 ίππους. Στη φωτογραφία βλέπετε τη νέα «περιπετειώδη» και υπερυψωμένη έκδοση Cross Polo.

Seat Leon Cupra

Tο νέο Leon Cupra (τη σειρά Cupra εγκαινίασε το Ibiza, το 1996) θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του καλοκαιριού σε 5θυρο και 3θυρο SC αμάξωμα, ενώ θα υπάρχουν δύο εκδόσεις. Οι Leon Cupra και Cupra 280, με 2λιτρο κινητήρα TSI. Στην περίπτωση του βασικού Leon Cupra η ισχύς του TSI είναι 265 PS, ενώ στο Cupra 280 αυξάνεται κατά 15 άλογα, όπως μαρτυρούν και τα διακριτικά του.

Toyota Aygo

Tο νέο μικρό της Toyota κερδίζει τις εντυπώσεις με το χαριτωμένο αμάξωμα, που φτάνει πλέον τα 3,455 μέτρα και είναι 2,5 εκ. μακρύτερο από του τωρινού μοντέλου. Θα προσφέρεται και σε 5θυρο αμάξωμα, με μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ (169 λίτ.), βενζινοκινητήρα 1.0 VVT-i με 69 άλογα και εκπομπή ρύπων 95 γρ./χλμ. Στην Ελλάδα θα έρθει τον Σεπτέμβριο.

McLaren 650S

H βρετανική φίρμα συνεχίζει την επίθεσή της με ακόμα ένα supercar, που θα υπάρχει και σε Spider έκδοση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αναβαθμισμένη εκδοχή της 12C με κινητήρα 3.8 V8 και διπλά τούρμπο, ενώ η απόδοση είναι αυξημένη από τους 616 στους 650 ίππους, όπως προδίδει και η ονομασία (650S). Η τελική είναι 333 χλμ./ώρα και το 0-100 έρχεται σε 3,3 δλ.!

Opel Astra Extreme

Θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό και είναι ό,τι πιο καυτό έχει υπάρξει ποτέ στην γκάμα του Astra. Η σημαντική εξοικονόμηση κιλών ευνοεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αναβαθμισμένο στα 300 άλογα τούρμπο 2λιτρο κινητήρα, που στέλνει τη ροπή του στους εμπρός τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων με μπλοκέ διαφορικό. Ετσι, για το 0-100 απαιτούνται μόλις 5,9 δλ., ενώ για την επιβράδυνση φροντίζουν 6πίστονα Brembo με αεριζόμενους δίσκους 370 χλστ. και 19άρες ζάντες με ελαστικά 245/35.

BMW Σειρά 2 & 4 GC

Με μήκος αμαξώματος 4,324 μέτρα, η BMW παρουσίασε τη νέα Σειρά 2, η οποία βασίζεται σε προσθιοκίνητη πλατφόρμα με μεταξόνιο 2,67 μέτρων και τοποθετείται στα MPV. Η βασική έκδοση είναι η 218i με 3κύλινδρο 1.500άρι τούρμπο μοτέρ, που αποδίδει 136 PS. Από την άλλη, στο πρότυπο των Gran Coupe αμαξωμάτων, η Σειρά 4 αποκτά μια πιο πρακτική 5θυρη έκδοση, με δυναμικό, κουπέ στυλ, παράθυρα στις πόρτες δίχως πλαίσιο και παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά με την υπόλοιπη γκάμα.

Νέο Nissan QASHQAI

H θρυλική πορεία για τo απόλυτο crossover συνεχίζεται…

Δεν χωρά αμφιβολία πως το Nissan QASHQAI κρατά τα σκήπτρα στην αγορά των crossover, καθώς έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια πωληθέντων μονάδων από το 2007, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε. Απευθυνόμενο τόσο στους οδηγούς της κατηγορίας C, που επιζητούν περισσότερο στυλ, τεχνολογία και ενθουσιασμό στην οδήγηση, όσο και σε εκείνους που αναζητούν μεγαλύτερες επιδόσεις, χωρίς όμως να θυσιάζεται η οικονομία, το νέο QASHQAI έρχεται να επισφραγίσει αυτή τη θρυλική πορεία του προκατόχου του, με τις πωλήσεις του στην Ελλάδα να έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Το νέο και άκρως εντυπωσιακό QASHQAI είναι 49 χιλιοστά μακρύτερο από τον προκάτοχό του, ελάχιστα χαμηλότερο, αλλά και φαρδύτερο. Η όψη του είναι κομψή και αυθεντική, διατηρώντας το στυλ του crossover, με συμπαγείς διαστάσεις, καθώς και με υπερυψωμένη θέση οδήγησης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το «μυώδες» καπό, δημιουργούν μια premium εμφάνιση, διατηρώντας παράλληλα το ισχυρό -οπτικά- DNA που χαρακτηρίζει ένα QASHQAI.

Οπως συμβαίνει με κάθε νέο Nissan, και αυτό το μοντέλο είναι γεμάτο με καινοτόμες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, προσφέρει στον οδηγό ένα ολοκληρωμένο πακέτο τεχνολογικά προηγμένων χαρακτηριστικών, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο κάθε πτυχή στην οδήγηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σύστημα SAFETY SHIELD συμπληρώνεται από τα συστήματα αποφυγής μετωπικής σύγκρουσης (Front Collision Avoidance), υποστήριξης της προσοχής του οδηγού (Driver Attention Support), καθώς και αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition), σε συνδυασμό με άλλες βοηθητικές λειτουργίες, όπως το έξυπνο σύστημα στάθμευσης, που πραγματικά λύνει τα χέρια του οδηγού μέσα στην πόλη.

Η καινοτομία συνεχίζεται με την καινούργια γκάμα κινητήρων του νέου QASHQAI, η οποία, με την ευρύτητα που τη διακρίνει, καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις της πλειονότητας των οδηγών. Κάθε κινητήρας χρησιμοποιεί υπερσυμπιεστή, προκειμένου οι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση καυσίμου να διατηρούνται σε εκπληκτικά χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικά, οι εκπομπές CO2 είναι κορυφαίες για την κατηγορία, καθώς ξεκινούν από τα 99 γρ./χλμ., ενώ και το βάρος είναι σε αρκετές από τις εκδόσεις μειωμένο κατά 40 κιλά, παρόλο τον σημαντικά επιπρόσθετο εξοπλισμό.

Εκτός από τις εκδόσεις με κίνηση στους εμπρός τροχούς, το νέο QASHQAI διατίθεται και με το σύστημα τετρακίνησης ALL MODE 4x4-i. Σε ό,τι αφορά το σύστημα μετάδοσης, το νέο μοντέλο εφοδιάζεται με κιβώτιο 6 ταχυτήτων, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες εκδόσεις με το ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο Xtronic.

Στο εσωτερικό ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, τόσο από πλευράς ποιότητας των υλικών όσο και στον σχεδιασμό, κάτι που προσδίδει αξεπέραστη αίγλη στο αυτοκίνητο. Η ευελιξία εξακολουθεί και παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό στον πυρήνα του δημοφιλούς crossover, με τους μηχανικούς της Nissan να υπερβάλλουν εαυτόν, καθώς έχουν επινοήσει καινοτόμους τρόπους για να κάνουν το νέο QASHQAI το πλέον άνετο μέρος για τη ζωή του οδηγού και των επιβατών του. Παρέχοντας μεγαλύτερο χώρο τόσο για τους επιβάτες του όσο και για τις αποσκευές τους, υποβοηθούμενο από ένα μεταβλητό σύστημα δαπέδου, το νέο QASHQAI πραγματικά εντυπωσιάζει με την ευρυχωρία του.

■ Διατίθεται σε μια άκρως δελεαστική τιμή, που ξεκινά:

- από τα 17.150 € για τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης των 1,2 λίτρων (115 PS), συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της κρατικής απόσυρσης,

- από τα 19.710 € για τον κινητήρα diesel 1.5 dCi (110 PS, με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας). Η τιμή για την έκδοση με τον diesel 1.6 dCi (130PS) ξεκινά από τα 22.110 €.

■ H έκδοση 1.5 dCi θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία των crossover, με μεικτό κύκλο μόλις 3,8 λίτ./100 χλμ., που προσφέρει μέγιστη αυτονομία 1.528 χιλιομέτρων!

■ Περισσότερες πληροφορίες στο www.nissan.gr

Το πρωτάθλημα αρχίζει!

Μεγάλες οι τεχνικές αλλαγές που έχουν γίνει στην F1 για αυτή την αγωνιστική περίοδο

Toυ Νίκου Μαρινόπουλου

[email protected]

Το πρωτάθλημα έχει από χθες ξεκινήσει και όλοι περιμένουμε να δούμε πώς θα αποδώσουν οι νέοι τούρμπο κινητήρες, με τα μονοθέσια να έχουν γίνει… αγνώριστα λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν υποστεί. Μάλιστα, η μείωση του ρύγχους με τη μικρότερη εμπρός πτέρυγα, αλλά και η μονή πλέον εξάτμιση στο πίσω μέρος (οι διπλές τύπου Coanda καταργήθηκαν) έχουν δημιουργήσει μονοθέσια που στα σίγουρα δεν είναι και από τα πιο όμορφα στην ιστορία της F1. Επίσης, υπάρχουν διάφορες αλλαγές στη γεωμετρία και στα αεροδυναμικά βοηθήματα των μονοθεσίων, ενώ αυξήθηκε και το μέγιστο όριο για το βάρος (από τα 642 στα 690 κιλά).

Ενα σημαντικό ζήτημα είναι η αποτελεσματική ψύξη των μηχανικών μερών των μονοθεσίων, αφού οι νέοι V6 κινητήρες έχουν σύστημα τούρμπο (αποδίδουν περίπου 600 ίππους + 160 από το υβριδικό σύστημα) και το μεγαλύτερο σε απόδοση σύστημα ανάκτησης ενέργειας ERS (έτσι ονομάζεται το τωρινό KERS), ενώ οι διαφοροποιήσεις στην αεροδυναμική και τη μετάδοση ουσιαστικά αλλάζουν τη σχεδίαση -των μονοθεσίων- και τη διάταξη του συστήματος ψύξης. Πανέτοιμη δηλώνει η Pirelli με νέας σύνθεσης ελαστικά, που θα μειώσουν το φαινόμενο με τα μικρά κομμάτια λάστιχου εκτός της αγωνιστικής γραμμής και την πρόσφυση λόγω της πιο απότομης ροπής από τους τούρμπο κινητήρες. Παρότι η αεροδυναμική απόδοση των μονοθεσίων δεν απέχει πολύ από τα επίπεδα και τις προδιαγραφές του 2012, η μείωση της χωρητικότητας και της ισχύος των κινητήρων, σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος, κάνει τα φετινά μονοθέσια σημαντικά πιο αργά σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Επίσης, οι οδηγοί πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο οδήγησής τους στην τεράστια ροπή του κινητήρα από χαμηλότερες στροφές.

Σημαντική θα είναι η μείωση της κατανάλωσης, από τη στιγμή που κάθε μονοθέσιο έχει στη διάθεσή του μόλις 100 λίτρα ανά αγώνα, ενώ η τηλεμετρία θα αποδειχτεί καταλυτική παράμετρος, μιας και οι μηχανικοί μπορούν να αλλάξουν τη χαρτογράφηση του V6 για βέλτιστη απόδοση σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση του υβριδικού συστήματος, που θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση καυσίμου (πέρα από τις επιδόσεις). Μην ξεχνάτε πως από τη Formula 1 ξεκινούν οι τεχνολογίες που αργότερα μεταφέρονται στα αυτοκίνητα παραγωγής…

Οι αλλαγές

■ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Νέοι υπερτροφοδοτούμενοι (τούρμπο) κινητήρες V6 χωρητικότητας 1.600 κ.εκ. (+/- 10 κ.εκ.) με άμεσο ψεκασμό αντικαθιστούν τους ατμοσφαιρικούς V8 χωρητικότητας 2.400 κ.εκ.

• O στροβιλοσυμπιεστής πρέπει να είναι μονού σταδίου (single stage compressor), ενώ επιτρέπονται 2 βαλβίδες ανά κύλινδρο.

• Το όριο περιστροφής του στροφαλοφόρου είναι 15.000 σ.α.λ. (από 17.000) και η ροή καυσίμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 κιλά/ώρα (άνω των 10.500 σ.α.λ.), την ώρα που η μέγιστη ποσότητα καυσίμου για έναν αγώνα περιορίζεται στα 100 λίτρα (εξοικονόμηση καυσίμου έως 30% σε σχέση με τους V8).

• Για να μειωθεί το κατασκευαστικό κόστος, κάθε οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει πέντε κινητήρες το 2014 και τέσσερις το 2015 (προηγουμένως το όριο ήταν οκτώ).

• Οι νέοι κινητήρες είναι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι (έως 145 κιλά), ενώ το τούρμπο απαιτεί αυξημένη ψύξη και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα.

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ To γνωστό KERS μετονομάζεται σε ERS-Κ (Energy Recovery System), καθώς εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα από τα καυσαέρια.

• Το υβριδικό σύστημα με 10πλάσια αποθηκευμένη ενέργεια προσφέρει έως 120 kW επιπλέον boost για 33,3 δλ. ανά γύρο (τα περσινά έδιναν 60 kW για 6,67 δλ. ανά γύρο).

• Μαζί με τα στοιχεία των μπαταριών, το βάρος του υβριδικού συστήματος δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 20 κιλά, ούτε να ξεπερνά τα 25 κιλά.

■ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Τα ημιαυτόματα κιβώτια ταχυτήτων έχουν ακόμη μία σχέση, φτάνοντας συνολικά τις 8 (αντί για 7).

• Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι προεπιλεγμένη από την αρχή της σεζόν, με δικαίωμα αλλαγής μόνο μία φορά (αντί για 30) κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.

• Οι ομάδες έχουν στη διάθεσή τους έως τέσσερα κιβώτια ταχυτήτων, ενώ την αξιοπιστία τους βελτιώνει το χαμηλότερο όριο rpm των V6.

• Οι πιλότοι δεν έχουν στη διάθεσή τους μπουτόν Boost και η εμπλοκή της επιπλέον ισχύος γίνεται ηλεκτρονικά, από το πεντάλ του γκαζιού.

ΣΑΣΙ Η εξάτμιση πρέπει να καταλήγει σε μία μονή εξαγωγή (αντί για δύο), που βγαίνει από το κέντρο με κλίση 5 μοίρες προς τα πάνω, καταργώντας τις διπλές που έριχναν τα καυσαέρια προς τον διαχύτη, για καλύτερη αεροδυναμική.

• To μίνιμουμ βάρος ενός μονοθεσίου δίχως καύσιμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 690 κιλά (από 642 κιλά) σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

• Το ρύγχος δεν επιτρέπεται να απέχει περισσότερο από 185 χλστ. (από 550) από το έδαφος.

• Από πλευράς αεροδυναμικής αφαιρείται το κάτω στοιχείο της πίσω πτέρυγας, το πλάτος της εμπρός μειώνεται στα 1.650 χλστ. (από 1.800), ενώ το ύψος του ρύγχους από την άσφαλτο μειώνεται στα 185 χλστ. (από 550).

Πρόγραμμα F1 2014

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Αυστραλία αποτελεί το επίκεντρο της Formula 1, με την αγωνία να είναι μεγάλη, ενώ υπάρχει η ελπίδα οι νέοι κανονισμοί να ανατρέψουν την κυριαρχία της Red Bull και του Sebastian Vettel!

Οπως και πέρυσι, οι αγώνες είναι συνολικά 19. Δεν περιλαμβάνονται της Κορέας και της Ινδίας, που έχουν αντικατασταθεί από της Αυστρίας και της Ρωσίας. Στη Γερμανία επιστρέφει το Χόκενχαϊμ, όπως είναι κανονισμένο (μία αυτό, μία το Νίρμπουργκρινγκ). Το 2014 θα δοθούν διπλάσιοι πόντοι στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς για μεγαλύτερο σασπένς, ενώ οι οδηγοί φέρουν πλέον τον δικό τους αριθμό. Επίσης, υπάρχει Point system, καθώς όταν ένας οδηγός μαζεύει 12 πόντους ποινής τιμωρείται με αποβολή από το GP.

Ποιο ήταν το πιο επιτυχημένο μονοθέσιο στην F1;

Η McLaren MP4/4, η οποία το 1988 κατέκτησε τους 15 από τους 16 αγώνες. Εκείνη τη χρονιά ηγείτο στο 93% όλων των GP, δίχως να βρίσκεται στην πρώτη θέση (προσέξτε, μιλάμε για ολόκληρη σεζόν) για μόλις 27 γύρους! Ηταν το 1988 όταν το πρωτάθλημα Κατασκευαστών το είχε κατακτήσει η McLaren-Honda, με τους Alain Prost και Ayrton Senna να επιτυγχάνουν 25 podiums και 10 ταχύτερους γύρους. Ο Ayrton Senna, o αφέντης του Μονακό, εκείνη τη σεζόν είχε κατακτήσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο (από τους τρεις συνολικά) με 8 νίκες, ενώ Alain Prost είχε πάρει το επόμενο πρωτάθλημα με 4 νίκες. Η McLaren MP4/4 εξοπλιζόταν με τον τούρμπο V6 κινητήρα 1.5 της Honda.

ΟΜΑΔΕΣ & ΟΔΗΓΟΙ στο φετινο πρωταθλημα

Red Bull Racing

Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo

Mercedes AMG Petronas

Nico Rosberg,

Lewis Hamilton

Scuderia Ferrari

Fernando Alonso,

Kimi Räikkönen

Lotus

Romain Grosjean, Pastor Maldonado

McLaren Mercedes

Kevin Magnussen, Jenson Button

Sahara Force India

Sergio Perez, Nico Hulkenberg

Sauber F1 Team

Esteban Gutierrez, Adrian Sutil

Scuderia Toro Rosso

Jean-Eric Vergne,

Daniil Kvyat

Williams F1

Felipe Massa,

Valtteri Bottas

Marussia

Max Chilton,

Jules Bianchi

Caterham

Marcus Ericsson,

Kamui Kobayashi

Νέο Peugeot 308: Αλλάζει τα δεδομένα

Εχοντας ήδη κερδίσει μια σειρά διακρίσεων από τον ειδικό Τύπο σε όλη την Ευρώπη, το νέο Peugeot 308 κατέκτησε και τον βαρυσήμαντο τίτλο του Car of the Year για το 2014! Βασισμένο σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο και εφοδιασμένο με σειρά πρωτοποριακών τεχνολογιών και λύσεων, αλλάζει τα δεδομένα στη μικρομεσαία κατηγορία.

Μοντέρνο, δυναμικό, με κορυφαία ποιότητα και χαρακτηριστικά που δημιουργούν ένα σύνολο που ξεπερνά τις προσδοκίες, το νέο Peugeot 308 έρχεται να συγκινήσει τόσο τις αισθήσεις όσο και τη λογική των αγοραστών.

Με μήκος 4,25 μ., είναι το πιο συμπαγές πεντάπορτο μοντέλο του segment, καθώς και το χαμηλότερο (ύψος: 1,46 μ.), αλλά και το φαρδύτερο (πλάτος: 1,80 μ.). Ακόμα, βασισμένο στη νέα, ριζοσπαστική πλατφόρμα EMP2 και σε συνδυασμό με μια σειρά καινοτόμων υλικών και τεχνολογιών, έχει κατά 140 κιλά μειωμένο βάρος, όντας το ελαφρύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας του, στοιχείο που του προσδίδει εξαιρετικά οδηγικά χαρακτηριστικά, υψηλή απόδοση και κορυφαία οικονομία καυσίμου.

Μοναδικό στυλ και υψηλή τεχνολογία. Το νέο Peugeot 308 επωφελείται από την έξοχη αεροδυναμική του και την προσοχή που έχει δοθεί στην κάθε λεπτομέρεια της κατασκευής του. Κομψό και δυναμικό, έχει ισορροπημένες αναλογίες και χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές, οι οποίες ακολουθούν τη μηχανολογική του δομή και δημιουργούν μια στιβαρή εμφάνιση και έναν ιδανικό συγκερασμό κομψότητας, σπορ χαρακτήρα και υψηλής ποιότητας.

Αντίστοιχα, καινοτόμο είναι και το εσωτερικό, όπου το μοναδικό i-Cockpit, εκτός από μια ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα, προσφέρει παράλληλα μια πρωτόγνωρη ευκολία χειρισμών.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι το μικρής διαμέτρου τιμόνι, ο υψηλά τοποθετημένος πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη αφής των 9,7 ιντσών, από όπου ελέγχονται όλες οι επιμέρους λειτουργίες του αυτοκινήτου (σύστημα κλιματισμού, ηχοσύστημα, σύστημα πλοήγησης κ.τ.λ.).

Η αισθητική και ποιοτική αρτιότητα του εσωτερικού του νέου 308 ενισχύονται από το κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ταμπλό, το οποίο επιπλέον, χάρη στην ειδική επεξεργασία της επιφάνειάς του, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις αμυχές, αλλά και στη σκόνη (αντιστατική επεξεργασία).

Παρά τον δυναμικό σχεδιασμό, δεν έχει γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την ευρυχωρία τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές, αφού με 420 λίτρα, το νέο 308 θέτει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.

Σύγχρονοι και οικονομικοί κινητήρες. Το νέο Peugeot 308 είναι εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, όπως ο νέος 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας PureTech των 1,2 λίτρων, αλλά και οι κορυφαίοι πετρελαιοκινητήρες της σειράς e-HDi. Το εύρος ισχύος των βενζινοκινητήρων κυμαίνεται από τους 82 έως τους 155 ίππους, με τις εκπομπές CO2 να ξεκινούν από τα 114 γρ./χλμ.

Με μεγάλη παράδοση στον σχεδιασμό και την κατασκευή πετρελαιοκινητήρων, η Peugeot εφοδιάζει το νέο 308 με τους κορυφαίους πετρελαιοκινητήρες HDi, οι οποίοι συνδυάζονται και με το μικρο-υβριδικό σύστημα e-HDi. Χωρητικότητας 1,6 λίτρων, αποδίδουν από 92 έως και 115 ίππους, με τις εκπομπές CO2 να ξεκινούν από τα 95 γρ./χλμ και την κατανάλωση από τα 3,7 λίτρα/100 χλμ.

Τεχνολογική υπεροχή. Για ακόμα πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση, το νέο 308 είναι εξοπλισμένο με ένα πακέτο επικουρικών συστημάτων για τον οδηγό. Το Driver Assistance Pack ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό και περιλαμβάνει τρία υποσυστήματα που χρησιμοποιούν ένα ραντάρ τοποθετημένο στο ρύγχος του οχήματος.

• Ενεργό σύστημα διατήρησης της ταχύτητας ταξιδίου, με ενισχυμένες λειτουργίες (Dynamic Cruise Control).

• Σύστημα ειδοποίησης επικείμενης σύγκρουσης (Emergency Collision Alert System): Οπτική και ακουστική προειδοποίηση πληροφορεί τον οδηγό ότι θα πρέπει να φρενάρει, ώστε να αποφύγει μια σύγκρουση.

• Emergency Collision Braking System: Στην περίπτωση που η σύγκρουση κριθεί από το σύστημα ότι θα γίνει άμεσα, ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα πέδησης για να την εμποδίσει ή -τουλάχιστον- να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

Για την άνεση και την ασφάλεια όλων, το νέο Peugeot 308 εφοδιάζεται με σύστημα παρακολούθησης των «τυφλών σημείων» του καθρέπτη (Blind Spot Monitoring), ηλεκτρικά ενεργοποιούμενο χειρόφρενο, κάμερα οπισθοπορείας, πρόσβαση στο εσωτερικό και εκκίνηση του αυτοκινήτου χωρίς τη χρήση του

κλειδιού (keyless access), καθώς και ραντάρ παρκαρίσματος.

Το νέο Peugeot 308 στην Ελλάδα

Κάτω από την AIGLON S.A., μια εταιρεία του Ομίλου Συγγελίδη, το νέο Peugeot 308 ξεκινά την πορεία του στην ελληνική αγορά, διαθέσιμο με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, σε εκδόσεις με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας και με τιμές που με απόσυρση ξεκινούν από τα 14.340 ευρώ (εκδόσεις βενζίνης) και τα 15.870 ευρώ (εκδόσεις Diesel).

CAR OF THE YEAR

Τα μέλη του οργανισμού Car of the Year ανακήρυξαν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, το νέο Peugeot 308 ως το Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2014. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένα νέο μοντέλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το νέο Peugeot 308 επιβραβεύτηκε με 307 βαθμούς, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή των εκλεκτόρων του θεσμού, που συνέλεξε 223 βαθμούς.

Πρόκειται για το 4ο μοντέλο της εταιρείας που κατακτά τη συγκεκριμένη διάκριση μετά τα 307 (2002), 405 (1988) και 504 (1969).

Ποιο είναι το μέλλον της αυτοκίνησης;

Δίχως αμφιβολία, αυτή η δεκαετία ανήκει στα ηλεκτρικά (ηλεκτροκίνητα για να ακριβολογούμε) αυτοκίνητα. Είναι έτσι, όμως, τα πράγματα ρεαλιστικά μιλώντας;

Του Νικου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Τα τελευταία χρόνια θα ακούτε συνεχώς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ίσως να αναρωτιέστε πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εποχή που δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς μία πρίζα θα είναι αρκετή. Δυστυχώς, θα σας απογοητεύσoυμε, τουλάχιστον όσους ελπίζετε πως η ηλεκτροκίνηση θα καθιερωθεί για ευρεία χρήση. Κατ’ αρχάς, να πούμε πως η τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά έχει δημιουργηθεί: α) από την ανάγκη για στροφή προς κάτι νέο και β) -το σημαντικότερο- από την ανάγκη για μείωση του μέσου όρου εκπομπής CO2, απέναντι στις αυστηρές νόρμες που θα ισχύσουν από το 2021. Η ηλεκτροκίνηση εξαρτάται από την πρόοδο των μπαταριών. Μια τεχνολογία που έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, αλλά όχι μεγαλύτερα από τους συμβατικούς κινητήρες. Οι νέες μπαταρίες προσφέρουν περισσότερη αυτονομία (κατά μέσο όρο περίπου στα 150 χλμ.), φορτίζονται πιο γρήγορα (κατά μέσο όρο 5-8 ώρες σε σπιτικό δίκτυο, περίπου μισή ώρα με ταχυφορτιστή με πλήρωση στο 80%), αλλά και πάλι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Ακόμη και αν εξελιχθούν νέες και αποδοτικότερες μπαταρίες, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα: Το υψηλό κόστος αγοράς, αφού στο διά ταύτα αυτό είναι που ενδιαφέρει τον καταναλωτή.

Οπότε, η άποψή μας είναι πως τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μπαταριοκίνητα δεν θα γνωρίσουν τις επόμενες δύο-τρεις δεκαετίες την απήχηση που νομίζουν αρκετοί. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας προβλέπει πως τα υγρά καύσιμα, συγκεκριμένα η αμόλυβδη βενζίνη, θα καλύπτουν το 78% του ανεφοδιασμού έως και το 2040. Δηλαδή, σχεδόν 8 στα 10 αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ μόλις το 1% θα κατέχουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πιο ορθολογική είναι η κατεύθυνση της υβριδοποίησης των συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά συστήματα, που θα βελτιώνουν την απόδοση των κινητήρων στον τομέα της κατανάλωσης και της εκπομπής ρύπων. Αυτή η λύση είναι η πιο σωστή για τα επόμενα χρόνια, μιας και μπορεί να προχωρήσει με σχετικά μικρό κόστος. Οταν λέμε υβριδοποίηση, δεν αναφερόμαστε σε αυτά καθ’ εαυτά τα υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά και σε επιμέρους τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρική διαχείριση διαφόρων συστημάτων (υποβοήθηση τιμονιού, αντλίες νερού, συστήματα Start/Stop κ.ά.).

Με την πάροδο των ετών, τα ηλεκτροϋβριδικά θα γίνονται όλο και περισσότερα, με τα κλασικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα να απευθύνονται κυρίως σε ειδικό κοινό με «eco» ή «lifestyle» πεποιθήσεις. Ακόμα ένας λόγος που ενδεχομένως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα προλάβουν να εξελιχθούν σε ανταγωνιστικό στάδιο είναι πως στα επόμενα χρόνια προβλέπεται μια νέα τάση. Οχι και τόσο νέα, βέβαια, μιας και οι ειδικοί έχουν ασχοληθεί με αυτή από την αρχή της χιλιετίας.

Ο λόγος για την πολλά υποσχόμενη υδρογονοκίνηση (ουσιαστικά, μιλάμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα οποία οι κυψέλες μετατρέπουν το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια), με τους ειδικούς να εκτιμούν πως το μέλλον ανήκει στα σίγουρα σε αυτή. Το πιθανότερο, σε μισό αιώνα, μέχρι να στηθεί ο νέος ενεργειακός ιστός… Εως τότε οι βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες θα είναι το κυρίαρχο είδος…

O Xοσε Xολεβας μιλα αποκλειστικα στο «ΑUTO»

Τέρμα... γκάζι για «Ολντ Τράφορντ»

Ο άσος του Ολυμπιακού Χοσέ Χολέβας μιλάει στο «Αuto» λίγες μέρες πριν από το μεγάλο παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ».

Μετά τη μεγάλη νίκη με 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον πρώτο αγώνα, πόσο εκτιμάς ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες του Ολυμπιακού για πρόκριση στους «8» του Champions League;

Δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμα. Εχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Αγγλία, στο οποίο μπορούν να συμβούν τα πάντα. Ας μην ξεχνάμε ότι παίζουμε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Το να προκριθούμε στους «8» παραμένει πολύ δύσκολη υπόθεση!

Αν σου έλεγε κάποιος να κάνεις μια πρόβλεψη για το παιχνίδι της 19ης Μαρτίου, τι σκορ για ημίχρονο και τελικό θα προέβλεπες;

Δεν ξέρω. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ με ευκολία ότι θα κερδίζαμε 2-0. Ούτε καν ότι θα προηγούμασταν στο ημίχρονο. Ενδεχομένως να έλεγα ότι θα πετυχαίναμε ένα γκολ, ίσως στο δεύτερο ημίχρονο, και από εκεί και πέρα θα κρατάγαμε το υπέρ μας αποτέλεσμα. Ομως το παιχνίδι πήγε καλύτερα και από τις προσδοκίες μας. Σκοράραμε στο πρώτο μέρος και νωρίς στο δεύτερο! Τι καλύτερο;

Είχατε φανταστεί πριν από την έναρξη της αναμέτρησης ότι θα μπορούσατε να νικούσατε με ένα τέτοιο σκορ; Πόσο δύσκολο ήταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο;

Δεν ήταν εύκολο σε καμία περίπτωση. Δείτε με ποια ομάδα παίζαμε. Ημασταν όμως πολύ διαβασμένοι και ο κάθε ποδοσφαιριστής ξεχωριστά, αλλά και ως σύνολο, κάναμε εξαιρετικά τη δουλειά μας. Αυτό βγήκε στο γήπεδο και ανταμειφθήκαμε. Οχι, φυσικά, δεν περίμενα να νικήσουμε 2-0. Είμαστε ρεαλιστές και ξέραμε ότι είχαμε απέναντί μας τη Μάντσεστερ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έπρεπε να τα δώσουμε όλα. Κάθε άλλο! Και αυτό κάναμε. Τα δώσαμε όλα!

Τι ήταν αυτό ή αυτός που σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από τους αντιπάλους σου στον αγώνα στο «Καραϊσκάκη»;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία τεράστια ομάδα. Σε όλα της. Και οι αντίπαλοι, παρότι γνώρισαν μία οδυνηρή ήττα από εμάς, δεν ήταν τόσο λυπημένοι όσο θα περίμενε κανείς. Γνωρίζουν ότι και η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού. Και αναγνώρισαν ότι ήμασταν καλύτεροι σε αυτό το ματς. Ο Ρούνεϊ, παρεμπιπτόντως, είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

Η έλλειψη ουσιαστικού ανταγωνισμού στο ελληνικό πρωτάθλημα βοηθά, εφόσον καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, ή δυσκολεύει;

Πάντοτε συζητιούνται τέτοιου είδους θέματα, περί ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα και πώς αυτό επηρεάζει τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι μας δυσκολεύει μάλλον παρά μας βοηθάει. Στον τρόπο σκέψης, κυρίως. Οπως και να έχει, είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και προσπαθώ πάντα να κρατάω μακριά τέτοιου είδους σκέψεις και να δίνω ό,τι καλύτερο έχω στο γήπεδο.

Τι έφταιξε και από το ζενίθ της αναμέτρησης με τη Μάντσεστερ μέσα σε τέσσερις ημέρες ο Ολυμπιακός έπεσε στο ναδίρ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό;

Δεν εμφανιστήκαμε όπως έπρεπε. Δεν είχαμε την ίδια φλόγα. Ισως να μην είχαμε την ίδια ενέργεια, καθώς λίγες μόνο ημέρες πριν είχαμε κάνει αυτό το απίστευτο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ. Δεν αναζητώ δικαιολογίες, όμως και εμείς οι παίκτες είμαστε άνθρωποι. Και πονέσαμε εξίσου, αν όχι και περισσότερο, από αυτή την ήττα. Εχουμε όμως τη δύναμη να σηκωθούμε γρήγορα και να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα έχουμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκεί είναι στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Θέλουμε να προκριθούμε και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε.

Πόσο εύκολο είναι να ανεβάσετε ξανά ταχύτητα, μιας και τελείωσαν οι όμιλοι του Champions League τον Ιανουάριο;

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα παιχνίδια του Champions League κινούνται σε εντελώς διαφορετικό ρυθμό. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι πολύ ανταγωνιστικό, υπάρχουν μερικές δυνατές ομάδες, αλλά οι υπόλοιπες έχουν τεράστιες διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, πράγμα που δεν βοηθάει συνολικά την πρόοδο. Αρα, δεν βοηθάει και εμάς να προοδεύουμε ακόμη περισσότερο από όσο τώρα. Κόντρα σε εμάς, όλες οι ομάδες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά εντέλει δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι «ερυθρόλευκοι» οδεύουν προς μία ακόμη πολύ εύκολη κατάκτηση του τίτλου. Μπορεί ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός να εξελιχθούν σε αντίπαλο του επιπέδου του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια;

Δεν το ξέρω. Δεν είμαι γνώστης ούτε των οικονομικών τους ούτε των εσωτερικών τους ζητημάτων και δεν μπορώ να γνωρίζω τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και πώς θα τα λύσουν. Εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος λατρεύει την ομάδα και ασχολείται όλη την ημέρα με αυτή. Νομίζω ότι και οι αντίπαλοί μας έτσι πρέπει να το δουν το πράγμα, αν επιθυμούν να μεγαλώσουν και να πλησιάσουν το επίπεδο του Ολυμπιακού. Χρειάζεται σταθερότητα, την οποία δεν ξέρω εάν έχουν ή εάν μπορούν να βρουν σύντομα.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ του Ολυμπιακού και των υπόλοιπων ομάδων του πρωταθλήματος;

Δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες ομάδες. Μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου και για την ομάδα μας. Βλέπω γύρω μου πως άλλα κλαμπ έχουν προβλήματα, είτε οικονομικά είτε εσωτερικά, και σίγουρα επηρεάζονται οι ποδοσφαιριστές. Εδώ, στον Ολυμπιακό, όλα πηγαίνουν εξαιρετικά και νομίζω ότι όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την ομάδα!

Ποια είναι η άποψή σου για τους τρεις προπονητές από την Ιβηρική Χερσόνησο με τους οποίους συνεργάστηκε ο Ολυμπιακός (Βαλβέρδε, Ισπανός, Ζαρντίμ, Πορτογάλος, Μίτσελ, Ισπανός);

Από την αρχή στην καριέρα μου όλοι οι προπονητές που είχα πίστευαν στις δυνατότητές μου και μου έδειχναν εμπιστοσύνη. Οταν ήρθα στον Ολυμπιακό, προπονητής ήρθε λίγο αργότερα ο Ερνέστο Βαλβέρδε και ήταν πολύ κοντά μου. Με βοήθησε πάρα πολύ στην πρώτη μου χρονιά στον Ολυμπιακό και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό. Ηταν πολύ σημαντικό για εμένα.

Πώς εξελίσσεται για σένα η σεζόν, καθώς ξεκίνησες μεν αρκετά δύσκολα (λόγω πιθανής μεταγραφής στην Μπεσίκτας), αλλά στη συνέχεια ανέβασες κατακόρυφα την απόδοσή σου;

Ηταν δύσκολα στην αρχή της χρονιάς, με θέματα μεταγραφής και τέτοιου είδους ζητήματα. Στην πορεία η κατάσταση ήταν ομαλή και, αν και ήρθαν αρκετοί νέοι παίκτες, έμεινα στην ομάδα. Χαίρομαι πολύ πο

Keywords
αυτοκινητο, alfa romeo 4c, nissan juke, τελη κυκλοφοριας 2016, kia sportage, alfa romeo, εν λόγω, vw polo, opel astra, nissan qashqai, formula 1, red bull, sebastian vettel, ayrton senna, peugeot 308, champions league, cars, εκθεση, skoda, vision, εταιρεία, νέα, στυλ, εμφάνιση, scout, octavia, tsi, χλμ, renault, porsche, smart, nissan, juke, qashqai, volvo, honda, mitsubishi, suv, mpv, citroen, turbo, peugeot, toyota, aygo, kia, ισχύ, jeep, καλοκαιρι, icon, ferrari, alfa, spider, car, ford, focus, audi, lamborghini, tft, mercedes, cla, polo, cross, seat, leon, cupra, ibiza, ελλαδα, mclaren, opel, astra, extreme, bmw, dna, front, support, sign, πήχης, αποσυρση, diesel, dci, pirelli, single, stage, υβριδικο, energy, system, σασι, red, bull, sebastian, vettel, σασπένς, senna, οδηγοι, amg, kimi, ericsson, πήχη, πετρελαιο, dynamic, blind, access, αμιγώς, ηπα, λύση, lifestyle, μιλα, ολυμπιακος, league, γκολ, σημαίνει, επηρεάζει, ΠΑΟΚ, παναθηναικος, βαλβερδε, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, εκθεση γενευης, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελη κυκλοφοριας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, ολυμπιακοί αγώνες, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, ξανα, cla, μιλα, αλογα, αυτοκινητα, αυστραλια, γερμανια, γκαζι, δουλεια, ζαντες, ηπα, ηττα, καριερα, κοντρα, οικονομια, οψη, παιχνιδια, πλαισιο, πωλειται, τα νεα, υβριδικα αυτοκινητα, υβριδικο, υδρογονο, υψος, φλογα, φυσικο αεριο, φωτογραφια, ψυξη, ωρα, alfa, astra, aygo, ayrton senna, car, cars, citroen, diesel, dna, ford, formula 1, honda, ibiza, icon, jeep, mclaren, mitsubishi, nissan, peugeot, porsche, qashqai, tft, volvo, αγορα, αγωνες, αγωνια, αιγλη, αισθητικη, αμιγώς, αντλιες, απηχηση, απιστευτο, αυρα, βγαινει, βενζινη, βοηθηματα, βρισκεται, γκολ, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δοθει, δομη, δικτυο, δυναμικο, διπλο, εδαφος, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, εκρηκτικο, ελαστικα, ελλειψη, ελπιδα, ενεργεια, εν λόγω, εμφάνιση, εξατμιση, επηρεάζει, εποχη, επρεπε, ερευνα, ερνεστο βαλβερδε, ερχεται, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, εξυπνο, ζενιθ, ζωη, ιβηρικη, ιδια, ιδιο, θυμιζει, υγρα, εικονα, ημιχρονο, ισχυς, εκδοσεις, κινηση, κυρια, κιλα, κλιση, κυψελες, λύση, λογια, μακρια, μηκος, μειωση, μικρο, μοιρες, μονακο, μοντελα, μοτερ, μπαταριες, ναδιρ, νικη, ντιζελ, ομαδα, παντα, οδηγος, οδηγηση, οθονη, οθονη αφης, οντας, οπτικα, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, πήχης, πιθανοτητες, ποιοτητα, πλατφορμες, πλαστικα, ροη, πορτες, προβληματα, προγραμματα, πωλησεις, ρανταρ, ροπη, σασι, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκεψεις, συνταγη, στυλ, ταυτοτητα, ταση, τιμη, τρια, ισχύ, υψηλη, φιρμα, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, φυσικο, φορμουλα, φορα, χλμ, ομορφα, ωρες, amg, ανηκει, ασφαλεια, bull, βηματα, class, cross, cupra, dci, δικαιωμα, extreme, engine, εκπομπες, road, ericsson, eric, vettel, focus, γεωμετρια, για σενα, ηπειρο, ηρθα, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, leon, ηλεκτρονικα, υπουργειο, υβριδικα, juke, κομματι, lamborghini, league, μια φορα, μπροστα, mpv, nissan.gr, nissan qashqai, www.nissan.gr, octavia, οδηγοι, polo, ομαδες, πακετο, peugeot 308, παιχνιδι, πήχη, pirelli, πληροφοριες, red, red bull, renault, σασπένς, skoda, scout, sebastian, senna, σημαίνει, sign, spider, system, stage, suv, tech, tsi, turbo, θεματα, υπεροχη, vision, χερια, χοσε
Τυχαία Θέματα