Μεγάλη αναστάτωση σε 60.000 Έλληνες δανειολήπτες

Σημαντικές απώλειες σε περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο προκαλεί η απόφαση της Κεντρικής Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να μπλοκάρει την ελάχιστη ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ. Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση έχει προκαλέσει πανικό στις αγορές και μεγάλη αναστάτωση στους Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο, καθώς έτσι αυξάνει δραματικά το κόστος αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει. Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται, την ίδια ώρα, το

ράλι του ελβετικού φράγκου.

Προς στιγμήν επικράτησε πανικός στις αγορές και το ελβετικό φράγκο έτρεξε ράλι 33%.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ, διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σημειώνεται ότι, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν από τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές, μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα