Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την απώλεια του υποβρυχίου «ΠΡΩΕΤΥΣ» το 1940 (ΦΩΤΟ)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ημερίδα από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών αφιερωμένη στο υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» με θέμα: «Διαπόντιοι νήσοι – Υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3)», την οποία συντόνισε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Λεωνίδας Μπλαβέρης. Στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για το απωλεσθέν υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» την 29 Δεκεμβρίου 1940.

Οι ομιλητές της ημερίδας ήταν κατά σειρά: Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α.Παναγιώτης Ραδίτσας

ΠΝ, ο οποίος στάθηκε στο λόγο της προετοιμασίας της ημερίδας, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μνημείου των μελών του πληρώματος του «ΠΡΩΤΕΥΣ», που χάθηκε αύτανδρο τον Δεκέμβριο του 1940, στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, κατά την Τρίτη του πολεμική περιπολία.
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Οθωνών, κ. Γεώργιος Αργυρός, ο οποίος και διάβασε σύντομο χαιρετισμό από μέρους τους.
Ο Διοικητής της ιστορικής Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου Πλοίαρχος Βασίλειος Κάτσικας ΠΝ με θέμα: «Ιστορική αναδρομή στη δράση του υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΥΣ»(Υ-3) κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο συγγραφεύς-ιστορικός-δημοσιογράφος Γεώργιος Λεκάκης με θέμα: «Ταξιδιωτική γνωριμία με τα Διαπόντια νησιά», ο οποίος παρουσίασε τη διαχρονική Ελληνικότητα των 153 μικρών και μεγαλύτερων νησίδων του συμπλέγματος, ένα από τα οποία ο Σάσων κατέχεται σήμερα από τους Αλβανούς, καθώς είναι το μοναδικό ως σήμερα τμήμα ελληνικού εδάφους που παραχωρήθηκε ενυπογράφως το 1912 στους Ιταλούς, οι οποίοι το έδωσαν στους Αλβανούς.
Η συγγραφεύς-ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας κυρία Κρίστυ-Εμίλιο Ιωαννίδου με θέμα: «Γηραιοί θηρευτές – πολεμώντας τον εχθρό με απαρχαιωμένο υλικό», η οποία αναφέρθηκε στην παλαιότητα του υλικού, η οποία όμως δεν εμπόδισε τους ηρωικούς ναυτικούς μας από την εκτέλεση του καθήκοντός τους προς την πατρίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγγελία του ιστορικού ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού προς τιμή του πληρώματος του υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΥΣ», με τον ομόνυμο τίτλο, έγινε από τον ηθοποιό Κώστα Πρέκκα και συγκλόνισε.
Στην εκδήλωση παρέστησαν απόγονοι του απωλεσθέντος πληρώματος του υποβρυχίου, έγινε προσκλητήριο των νεκρών –μελών του πληρώματος του υποβρυχίου από τον Ναύαρχο Ραδίτσα, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα