Ματιέ Πιγκάς, ο "αριστερός" τραπεζίτης!

Ο Ματιέ Πιγκάς είναι το πρόσωπο των ημερών στην διαπραγμάτευση που κάνει η ελληνική πλευρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τραπεζίτης της γαλλογερμανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Lazard επελέχθει από τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών του ανέθεσε την ευθύνη για θέματα δημόσιου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ποιος είναι όμως ο Ματιέ Πιγκάς, αλλιώς γνωστός και ως «αριστερός

τραπεζίτης»;

Γιος εκδότη τοπικής εφημερίδας, ο Πιγκάς μεγάλωσε σε χωριό της Νορμανδίας και σπούδασε στο ΕΝΑ, το κορυφαίο πανεπιστήμιο διοίκησης επιχειρήσεων στη Γαλλία. Η πορεία του σημαδεύτηκε από τη θητεία του πλάι στον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία από τα τέλη της δεκαετίας του '90.

Στη συνέχεια προσελήφθη στην τράπεζα επενδύσεων Lazard France ως επικεφαλής ομάδας οικονομικών συμβούλων για την αναδιάρθρωση του χρέους αναπτυσσόμενων κρατών.

Ο 45χρονος Ματιέ Πγκάς είναι γενικός διευθυντής της τράπεζας Lazard, συνδιοκτήτητς της «Monde» και του περιοδικού «Nouvel Observateur», αλλά και πρώην κιθαρίστας.

Όσο για το παρατσούκλι που του αποδίδεται, το «αριστερός τραπεζίτης», αυτό μάλλον ξεκίνησε από το γεγονός ότι δηλώνει σοσιαλιστής φιλικός προς τις αγορές και νιώθει το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως οικογένειά του.

Ωστόσο, έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Γάλλο σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στενός συνεργάτης του νυν υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στην προεκλογική της εκστρατεία το 2007, ο Πιγκάς είναι υπέρ της περισσότερης ρύθμισης των αγορών και ένας εκατομμυριούχος που δεν έχει ακίνητα και αυτοκίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα