Λίλα Κουντουριώτη: ''Και έναν όρο να πετύχει η κυβέρνηση, θα είναι επιτυχία''

Οι τηλεθεατές τη γνώρισαν πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν παρουσίαζε τα δελτία ειδήσεων του Alter. Σήμερα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθούν από τα κανάλια της Nova. «Πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια στον ανδροκρατούμενο -έως τώρα- χώρο της αθλητικής συνδρομητικής τηλεοράσεως», όπως επισημαίνει. Καθόμαστε στο νέο hot spot του κέντρου των Αθηνών, το «Graffito». Ο ιδιοκτήτης του, Κωνσταντής Ροκόφυλλος, αναλαμβάνει να

μας μυήσει στον ολόλευκο πολυχώρο του. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο concept store που προτείνει από κεριά ελληνικής παραγωγής, τα «Wax», έως έπιπλα, βότανα ελληνικά, τα «Anassa», κοσμήματα από νέους δημιουργούς, όπως η Εβελίνα Παπαντωνίου, ρούχα, δερμάτινα λουριά για σκυλιά, φωτιστικά, μπαλαρίνες και φουλάρια, ένα εκ των οποίων προσφέρει, ως ιππότης άλλης εποχής, στη Λίλα Κουντουριώτη.

«Καμία σχέση με τον ναύαρχο;» τη ρωτώ όταν καθόμαστε στο πεζοδρόμιο της οδού Σόλωνος, διότι ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου είναι κατειλημμένος για μια φωτογράφηση του «Cosmopolitan». «Από ό,τι μου είπε ο πατέρας μου, οι Κουντουριώτες πήγαν στην Υδρα από τη Θήβα, από όπου κατάγομαι. Πρέπει να έχουμε μακρινή συγγένεια», απαντά. Η ίδια γεννήθηκε και πήγε σχολείο στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Μπέρμιγχαμ. Ακολούθησε ένα μάστερ στη διεθνή δημοσιογραφία στο City του Λονδίνου και το 2003 προσελήφθη στο Alter. «Εάν εξαιρέσουμε ένα πέρασμα από τον “Ελεύθερο Τύπο”, η εμπειρία μου είναι κυρίως τηλεοπτική», τονίζει.
Τα πρώτα πιάτα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους: ταρτάρ τόνου με μους αβοκάντο, μπρουσκέτα σολομού με ψωμί ζέας, προσούτο από τον Προυσό Ευρυτανίας και γραβιέρα Αμφιλοχίας, σαλάτα με ντοματίνια και μεσκλάν. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με Château Julia του Λαζαρίδη. «Μη χορτάσετε, διότι το δυνατό μας σημείο είναι τα γλυκά», προτρέπει ο Κωνσταντής.

«Πώς σου φάνηκε το αποτέλεσμα;» επιβεβαιώνει τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, γνωρίζοντας ότι είχα ταξιδέψει την προηγούμενη Κυριακή για να παρακολουθήσω τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Λόγω του ότι είναι η συνεντευξιαζόμενη, επιστρέφω την ερώτηση. «Μου άρεσε που μέχρι τις αρχές του έτους υπήρχε ένα μη δεδομένο στο ελληνικό πρωτάθλημα, αυτή η αγωνία για το ποιος θα τερματίσει πρώτος. Υπάρχουν ασφαλώς πράγματα που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας, της δημοσιογραφικής ομάδας των καναλιών Novasports. Για εμάς το ποδόσφαιρο, εκτός από δουλειά, είναι χαρά, είναι διασκέδαση, είναι ψυχαγωγία. Ετσι το βλέπουμε και έτσι το προσφέρουμε στους συνδρομητές μας. Είμαι σίγουρη ότι, αν το δουν έτσι και οι υπόλοιποι, δηλαδή το ποδόσφαιρο στην πραγματική του διάσταση, τότε τα πράγματα σίγουρα θα γίνουν καλύτερα», αποκρίνεται διπλωματικά. Αλλωστε, η εκπομπή που παρουσιάζει με τους πανύψηλους Χρήστο Καούρη και Γιαννίκο Δούσκα, το «Παίζουμε Ελλάδα», απευθύνεται σε όλους τους φιλάθλους και δεν είναι δεοντολογικό να τοποθετείται οπαδικά.

Στον ίδιο τόνο κινούνται και οι απαντήσεις της για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. «Παρότι ήμουν κατά της διενέργειας των πρόωρων εκλογών, αναγνωρίζω ότι, εφόσον ο ελληνικός λαός έκανε αυτή την επιλογή, το σωστό είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα καταφέρει η νέα κυβέρνηση. Ολοι φαντάζομαι ότι θέλουμε να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και έστω κι έναν από τους όρους που θέτουμε να δεχθούν, νομίζω ότι θα είναι επιτυχία». Ζητώ τη γνώμη της για τη νέα κυβέρνηση. «Ως νέοι άνθρωποι οφείλουμε να ελπίζουμε ότι με την αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή θα βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας και θα βγούμε χωρίς επιζήμιες αναταράξεις από την κρίση». Η στιγμή που περιμέναμε από την αρχή του γεύματος φθάνει. «Τα γλυκά μας παρασκευάζονται χωρίς κανενός είδους αλεύρι, χωρίς τίποτε ζωικό, δηλαδή αυγό ή βούτυρο, και χωρίς γλουτένη», σπεύδει να διευκρινίσει ο Κωνσταντής. Με συγκρατημένο ενθουσιασμό, επιπίπτουμε στην τούρτα λεμόνι-καρύδα, στο κέικ καρότο, στην τούρτα σοκολάτα-πορτοκάλι και στο τσιζκέικ φράουλα με τα «ααα» να επικαλύπτουν τους υπόλοιπους ήχους.

Η τελευταία ερώτηση έχει να κάνει με το μέλλον και την έξοδο από την κρίση. «Νομίζω ότι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την έξοδο από την κρίση θα γίνει μόνον εάν βαδίσουμε στις ασφαλείς ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ανεργία».

Keywords
Τυχαία Θέματα