Λεουτσάκος: "Τον Δεκέμβριο θα δοθεί ένα μέρος της 13ης σύνταξης"


«Χρειάζεται μια συνολική συμφωνία για να μην έχουμε σε 3 – 4 μήνες νέα προαπαιτούμενα, δεν είναι δυνατόν να μας δανείζουν λεφτά για να τα παίρνουν πάλι οι πιστωτές» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος.

Υποστήριξε ότι από τον ΦΠΑ που θα αλλάξει τα 200 εκατομμύρια εκ των 700 τα οποία θα εισπραχθούν θα επιστρέψουν στους

μόνιμους κατοίκους των νησιών, ενώ, παρά την εικόνα που επικρατούσε μέχρι σήμερα σχετικά με την καταβολή της 13ης σύνταξης, καθώς φαινόταν ότι η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να την καταβάλει, ωστόσο ο κ. Λεουτσάκος, τόνισε πως «τον Δεκέμβριο η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την 13η σύνταξη έστω ένα μέρος της».
Την ίδια στιγμή ο κ. Λεουτσάκος, σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που θα παραμείνει και το 2015, εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να καταργηθεί και πως υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει ο φόρος και ο πρωθυπουργός να βρει τρόπο να ελαφρύνει τα λαϊκά εισοδήματα και στην κατοικία.

Παράλληλα ο κ. Λεουτσάκος κατηγόρησε τους πιστωτές ότι δεν είναι αξιόπιστοι συνομιλητές καθώς θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα και ζήτησε να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Η συμφωνία- όπως είπε - θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δίνεται για το χρέος και την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα εγγυηθεί μια συμφωνία που θα δίνει λύση διαφορετικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θελήσει τη συμφωνία που δεν θα επιλύει τα θέματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λεουτσάκου έχει ως εξής:

Για την επίτευξη της συμφωνίας ο κ. Λεουτσάκος σημείωσε: «Νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια, έχουν μπει τα όριά μας με δημόσιο τρόπο τα έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός βέβαια το κλίμα παραμένει να έχουμε να κάνουμε όχι με πολύ αξιόπιστους συνομιλητές γιατί συνεχώς θέτουν καινούργια ζητήματα. Για αυτό καμιά φορά πιθανόν να θεωρούνται σκληρές οι εκφράσεις που χρησιμοποιώ για να τους χαρακτηρίζω νομίζω όμως ότι είναι οι πιο αντικειμενικές.

Είναι μια συμφωνία που θα αποτελεί λύση και δεν θα έχουμε ανά τρίμηνο –τετράμηνο ξανά συζήτηση για προαπαιτούμενα. Πάνω από όλα πρέπει να δοθεί απάντηση στο χρέος. Το χρέος αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο, είναι το κεντρικό ζήτημα που πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και δεύτερον είναι η ανάπτυξη. Δεν μπορεί να μας ζητάνε μέτρα για να δώσουνε λεφτά και να μας τα ξαναπάρουνε. Άρα ανάπτυξη και χρέος είναι τα βασικά ζητήματα με τις κόκκινες γραμμές όπως τις έχει ονομάσει ο πρωθυπουργός τα όρια που θέτει για την συμφωνία».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να έρθει μια συμφωνία που δεν θα περάσει, απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα εγγυηθεί μια συμφωνία που θα δίνει λύση, διαφορετικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει μια συμφωνία που δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Υπό διαρκή ομηρία η χώρα δεν μπορεί αν είναι και δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια νεοαποικία».

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ο κ. Λεουτσάκος σημείωσε πως: «Πρέπει να καταργηθεί. Έχουμε πει ότι είναι ένας άδικος φόρος, ένας φόρος κατοχής και μάλιστα για κατοικίες που μπορεί να μην αποδίδουν εισόδημα, για σπίτια που είναι ακόμα χρεωμένα στις τράπεζες… Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια ο φόρος αυτός να αλλάξει και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα βρει τρόπους που να ελαφρύνει τα λαϊκά εισοδήματα και να φορολογηθούν τα πιο υψηλά εισοδήματα και στο χώρο της κατοικία. Δεν μπορεί να μείνει αυτός ο φόρος ως έχει».

Για την 13η σύνταξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το παράθυρο να καταβληθεί το Δεκέμβριο τονίζοντας: «Δεν έχει κλείσει, θα καθοριστεί με βάση τα έσοδα. Φιλοδοξούμε ότι τον Δεκέμβρη που είναι η 13η σύνταξη θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό το στόχο ή στο σύνολο ή μέρος.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν παραιτείται από αυτό και θα επιδιώξει να βελτιώσει και για τον ΕΝΦΙΑ, παρά την δυσκολία που υπάρχει, και για την 13η σύνταξη. Έστω μέρος…»

Τέλος, ερωτηθείς τι εννοεί για το τι εννοεί όταν μιλάει για διευθέτηση του χρέος διευκρίνισε πως: «Ξεκινάω με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο, με ρήτρα ανάπτυξης για να μπορεί να αναπτύσσεται η χώρα και να μπορεί το μέρος που θα μείνει να το υπηρετεί. Αυτό είναι η βασική αντίληψη για το χρέος. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συζήτηση και θεωρώ ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δοθεί στο ζήτημα του χρέους και στο ζήτημα της ανάπτυξης….Να μπορεί να είναι βιώσιμο, να είναι διαχειρίσιμο χωρίς νέα βάρη. Τι στιγμή που είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση δεν είναι σωστό να πω διαπραγματευτικά τι θα κάνει η κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα