"Κρυφός" δίαυλος Παπασταύρου - Χουλιαράκη

Τον πρώτο ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, πέραν της συνεννόησης που κατά καιρούς έχουν ο Δημήτρης Σταμάτης με τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γιάννη Δραγασάκη.

Ο λόγος για τον Γιώργο Χουλιαράκη, το πρώτο τη τάξει στέλεχος, από ελληνικής πλευράς, στη διαπραγματευτική ομάδα στο Brussels Group,

και τον Σταύρο Παπασταύρου, που συμμετείχε από τη Νέα Δημοκρατία σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επί των ημερών του Γιάννη Στουρνάρα και του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως ο κ. Παπασταύρου μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη είχαν αναλάβει τον γενικό συντονισμό του «μετώπου» στο Παρίσι, αλλά και την επικοινωνία με το στρατηγείο στην Αθήνα.

Οι δυο τους, λοιπόν, είχαν συναντηθεί πριν από χρόνια στο Λονδίνο, σε κάποιο οικονομικό συνέδριο, και έκτοτε διατήρησαν επαφή, κυρίως την περίοδο που το «γαλάζιο» στέλεχος ήταν στις Βρυξέλλες και ο κ. Χουλιαράκης στο Μάντσεστερ, ως καθηγητής. Ηλικιακά είναι κοντά, τεχνοκρατικά, επίσης, αλλά οι σχολές σκέψης από τις οποίες προέρχονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο μεν κ. Παπασταύρου ξεκίνησε από τα νομικά για να βρεθεί στο Χάρβαρντ, ο δε κ. Χουλιαράκης παρέμεινε προσηλωμένος στην οικονομική σχολή του Μάντσεστερ, «φυτώριο» των Εργατικών.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Secret», ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά χάρηκε ιδιαίτερα όταν προ μηνός περίπου πληροφορήθηκε την αντικατάσταση του κ. Θεοχαράκη από τον κ. Χουλιαράκη ως άτυπου επικεφαλής της ελληνικής ομάδας. «Είναι πολύ καλός, πολύ συνεπής, πολύ διαβασμένος, αλλά δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποδομή να υποστηρίξει τα όσα θα συμφωνήσει με τους δανειστές», ανέφερε σε συνομιλητές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, οι κ. Παπασταύρου και Χουλιαράκης μίλησαν πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, με τον πρώτο να παρέχει πρόθυμα τις γνώσεις και την εμπειρία του από τη σκληρή στάση που επεδείκνυαν οι εκπρόσωποι των δανειστών όταν διαπραγματευόταν εκείνος μαζί τους. Προφανώς δεν είναι τυχαίο το ότι με τον κ. Χουλιαράκη η πορεία των συζητήσεων εξελίσσεται καλύτερα. Ο τελευταίος, αν και άπειρος σε διαπραγματεύσεις, γρήγορα ξεχώρισε και άφησε καλές εντυπώσεις όχι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλητές του τον θεωρούν «δύσκολο διαπραγματευτή, αλλά συνεννοήσιμο και αξιόπιστο. Υπερασπίζεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του, αλλά κατά τρόπο που περιορίζει τις αντιδράσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα