Κοριοί...

Επί µία εβδοµάδα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα κι εφηµερίδες παίζουν σε ανιαρή επανάληψη τα χιλιοειπωµένα επί τουλάχιστον µία δεκαετία (και βάλε) σενάρια του Χόλιγουντ.

Στην εποχή του ανεξέλεγκτου καλπασµού της τεχνολογίας και των διάτρητων προσχηµάτων της ασφάλειας, κάποιοι προσπαθούν να µας πείσουν ότι ξαφνικά γίνεται του… παρακολουθήσαντος. Εκπληκτη και σαστισµένη, λέει, η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις. Με την κ. Μέρκελ να µουτρώνει στον πλανητάρχη για το γεγονός ότι οι αφιλότιµοι κοριοί

δεν εξαίρεσαν ούτε καν το δικό της κινητό τηλέφωνο από την ανεξέλεγκτη δράση τους. Κι εκείνος απλά να σκύβει το κεφάλι. Κατηφής και προβληµατισµένος.

Αναρωτιέµαι ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί. Σε µια πρώτη ανάγνωση είναι προφανές ότι η σύγκρουση των γιγάντων υποκρύπτει άλλου είδους σκοπιµότητες στη διεθνή διπλωµατική σκακιέρα.

Ο περισσότερο εκτεθειµένος σε αυτή την ιστορία είναι προφανές ότι δεν είναι το φερόµενο ως θύµα, αλλά ο φερόµενος ως θύτης. Αυτό από µόνο του αρκεί για να βγάλει κανείς κάποια πρώτα συµπεράσµατα. Οι ισχυροί αναδιατάσσουν δυνάµεις και αναµετρώνται σε άλλα πεδία στον αδιάκοπο αγώνα για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε κρίσιµες αποφάσεις, που αφορούν τις ζωές εκατοµµυρίων ανθρώπων. Για τα υπόλοιπα και τα πιο εξειδικευµένα ας πιάσουν δουλειά οι διεθνολόγοι. Για όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή, εµάς, τους κοινούς θνητούς, τα πράγµατα είναι πολύ πιο απλά και το γνωρίζουµε. Τα προσωπικά µας δεδοµένα είναι διαρκώς και πιο εκτεθειµένα και διαρκώς πιο εκµεταλλεύσιµα ή και εµπορεύσιµα. Πολλές φορές, µάλιστα, µε δική µας ευθύνη. Θεωρείτε τυχαίο, για παράδειγµα, ότι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης οι διάφορες καµπάνιες κι εκστρατείες προβάλλονται προσανατολισµένες στις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε χρήστη ξεχωριστά;

Θεωρείτε τυχαίο ότι στο φυσικό ή και στο ηλεκτρονικό σας γραµµατοκιβώτιο λαµβάνετε υλικό που σας αφορά, χωρίς να έχετε δώσει ποτέ τα στοιχεία σας στους αποστολείς;

Είναι ο κοριός της γειτονιάς σας που ευθύνεται για όλα αυτά;

Ή µήπως η µεταφυσική εφαρµογή της έµπνευσης του Οργουελ στην καθηµερινότητά µας; Προσωπικά δεν µπορώ να εξηγήσω αλλιώς την τόσο διαδεδοµένη και αυθόρµητη έκθεση των προσωπικών µας προτιµήσεων και δεδοµένων. Η οργουελιανή λογική αποτελεί πλέον το αυτονόητο. Και η έξη που προκαλεί είναι εκείνη που τροµάζει περισσότερο. Οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι εκτεθειµένοι σε ωτακουστές. Είτε αυτοί είναι µυστικές υπηρεσίες µε βαρύγδουπα ή µη ακρωνύµια, είτε ακριβοπληρωµένοι σπεσιαλίστες των νέων τεχνολογιών.

Εδώ και χρόνια γνωρίζουµε όλοι ότι ένα βαλιτσάκι αρκεί για να καταγράψει συνοµιλίες σε ολόκληρα τετράγωνα. ∆εν περιµέναµε το αυθαίρετο στην ταράτσα της αµερικανικής πρεσβείας για να υποψιαστούµε.

Η έρευνα για την παρακολούθηση ακόµη και του Ελληνα πρωθυπουργού έφτασε σε πολύ συγκεκριµένη άκρη. Και µπήκε (µέχρι τώρα τουλάχιστον) στο συρτάρι. Συνεπώς, ας αφήσουµε την υποκρισία και ας δούµε πώς θ’ αντιπαλέψουµε τον εφιάλτη. Κράτος, πολιτικοί και πολίτες. Βέβαια, µέσα σε όλα µας προέκυψε κι ένας Πάγκαλος.

Μικρό το κακό, θα έλεγε κανείς, αν η ιλαρότητα στην πολιτική δεν οδηγούσε σε αδιέξοδα… Γιατί όσο γνωστή είναι η πραγµατικότητα των κοριών, άλλο τόσο είναι και η τύχη των βατράχων που ανακατεύονται στον βάλτο όταν µαλώνουν τα βουβάλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα