Κόντρα Σόιμπλε με Γιούνκερ αποκαλύπτει το Spiegel

Την άρνηση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε εισέπραξε ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην πρόταση που κατέθεσε για να πάει ένα μέρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι η διάθεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού

Σταθερότητας ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρόταση που στηρίζει ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, η κουβέντα έληξε πριν καν αρχίσει, λόγω του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. "Δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ΕΜΣ, ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα. Μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται", φέρεται να δήλωσε εκνευρισμένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Spiegel.

"Σοσιαλδημοκράτης παλιάς σχολής ο Γιούνκερ"

Μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να είναι ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο, στη Γερμανία έχει τη φήμη του "παλιού" Σοσιαλδημοκράτη, στοιχείο που έχει χαρακτηρίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει στο πρόσωπό του η Άγνκελα Μέρκελ, η οποία δεν του έδωσε το χρίσμα για την υποψηφιότητα των συντηρητικών στη Γερμανία.

Οι πρώτες ενέργειές του από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν τους φόβους της, καθώς, ως "σοσιαλδημοκράτης της παλιάς σχολής", θέλει να εφαρμόσει σχέδιο ανάκαμψης, αναφέρουν οι συντάκτες, οι οποίοι, επικαλούνται κύκλους της καγκελαρίου που κάνουν λόγο για "άστοχες και λανθασμένες" προτάσεις εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, τονίζει το Spiegel.

Διαβάστε Επίσης:

Τι συζήτησαν Σαμαράς-Γιούνκερ στην Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα