Κομισιόν: "Ελπίζουμε σε συμφωνία πριν τις 23 Απριλίου"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν τις 23 Απριλίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Μια συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν», όπως μας δήλωσε κοινοτική πηγή από τις Βρυξέλλες, σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), θα ήταν ευπρόσδεκτη από την Επιτροπή καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την άμεση ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρήγα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με κάποιο νέο ως προς τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα,

ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε τα εξής:

«Όχι, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο από τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές και η επόμενη κίνηση θα είναι να καταγράψουμε την πρόοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου».

Πάντως, τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συναντηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων φημολογείται πως θα υπάρξει συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομόλογου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς σχετικά με το επονομαζόμενο «πακέτο Γιούνκερ» που στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χάρη στην παροχή δανειακών εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρατών μελών που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα καταβάλει 8 δις ευρώ, όπως και η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία θα ακολουθήσει με 1.5δις ευρώ και τέλος το Λουξεμβούργο θα συνεισφέρει με 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή εκτιμά πως οι δανειακές εγγυήσεις του πακέτου θα καταφέρουν να προσελκύσουν περί τα 350 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Υποστηρίζει τέλος, πως το ποσό αυτό ενδεχομένως να αυξηθεί εάν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του πακέτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα