Κόκκινη Γραμμή!

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις. Όχι δεν είναι αντίδραση σε κάποια αντιλαϊκή πολιτική. Δεν έχει σχέση με απεργιακή κινητοποίηση, αλλά πρόκειται για μια ηχηρή διαμαρτυρία που αφορά την τρομοκρατία. Πριν λίγες ημέρες η Γαλλία έζησε τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Μικρότερη σε μέγεθος όσον αφορά

τον αριθμό των θυμάτων και λιγότερο εντυπωσιακή. Δεν έχει όμως καμία σημασία ούτε ο αριθμός, αλλά ούτε και το πόσο εντυπωσιακή ήταν η ενέργεια των τρομοκρατών. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι τρομοκράτες προσπάθησαν να πλήξουν την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στη ζωή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια έχει ως στόχο τη φιλελεύθερη δημοκρατία, όπως αυτή οικοδομήθηκε τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

Ως προς τις επιδιώξεις τους οι σημερινοί τρομοκράτες δεν διαφέρουν σε σχέση με τους εκπροσώπους ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν, ο Μουσολίνι και ο Μαο. Γι΄αυτό και στο Παρίσι βρέθηκαν ευρωπαίοι ηγέτες για να διαμαρτυρηθούν, δίπλα στους ανώνυμους Γάλλους πολίτες που νοιώθουν περήφανοι για την Γαλλική Επανάσταση που αποτέλεσε σημείο απαρχής της φιλελεύθερης δημοκρατίας Η Ευρώπη έχει πονέσει από τον ολοκληρωτισμό και γι΄ αυτό η αντίδραση ήταν άμεση. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προάσπισης της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ο Δυτικός κόσμος έθεσε στο Παρίσι τη δική του κόκκινη γραμμή.

Στην Ελλάδα πότε ο πολιτικός κόσμος έθεσε ξεκάθαρα αυτή τη κόκκινη γραμμή; Δίχως αστερίσκους; Δίχως υποσημειώσεις; Ακόμη και σήμερα η τρομοκρατία αλλά και ξεκάθαρα ο ολοκληρωτισμός βρίσκει υποστηρικτές. Σιωπηλούς και μη. Και μέρος της κοινωνίας σε συνθήκες άγνοιας αντιστρατεύεται την φιλελεύθερη δημοκρατία και των αρχών της. Της προάσπισης δηλαδή του δικαιώματος της ελευθερίας και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων. Με ανεφάρμοστες υποσχέσεις και ανακαλώντας στη μνήμη φοβικά σύνδρομα αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άσχημη οικονομική κατάσταση μιας κουρασμένης κοινωνίας από την ύφεση.

Και μην έχουμε καμία αμφιβολία. Στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την φιλελεύθερη δημοκρατία αναμετριόνται με όσους την αντιστρατεύονται. Και το μέτωπο απέναντι στη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ισχυρό. Λαϊκισμός, εξτρεμισμός, ρατσισμός είναι απέναντι. Ώρα να ορίσουμε τη δική μας κόκκινη γραμμή!

Keywords
Τυχαία Θέματα