Κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση η Πομπηία

Η αρχαία πόλη της Πομπηίας που καταστράφηκε ολοσχερώς, τον Αυγούστο του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου κινδυνεύει και πάλι να χαθεί, αυτή τη φορά με πλήρη κατάρρευση. Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου που επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, είναι στο χείλος της δεύτερης καταστροφής, επισημαίνει η UNESCO.

Οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους,

η αγορά, οι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια της πόλης που γνώρισε τον ξαφνικό θάνατο, κινδυνεύουν με πλήρη κατάρρευση. Η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική μετά την τρίτη κατάρρευση τοίχου που σημειώθηκε στην Πομπηία την Δευτέρα 3 Μαρτίου, μέσα σε τρεις ημέρες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαν επίσης καταρρεύσει μέρος αψίδας στον Ναό της Αφροδίτης και, ξεχωριστά, τμήμα τύμβου.

Ο πρόεδρος της ιταλικής εθνικής Επιτροπής της UNESCO, Τζoβάνι Πουλίζι, δήλωσε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται, από γραφειοκρατική πλευρά, ένα σχέδιο έκτακτης επέμβασης!» και πρόσθεσε «Οι καθυστερήσεις στα έργα διάσωσης που προκαλεί η γραφειοκρατία θα οδηγήσουν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως στην καταστροφή».

Μετά τις νέες καταστροφές, ο υπουργός Πολιτισμός και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ζήτησε από το επιστημονικό συμβούλιο μια αναφορά σχετική με τις τελευταίες καταστροφές και να προταθούν έκτακτα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα