Καθοριστική για την διαπραγμάτευση η απόφαση Ντράγκι

Της Ελένης Καλογεροπούλου


Η ερχόμενη Τετάρτη ,ημέρα που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να είναι και η καθοριστική για την πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά και για το μεγάλο θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά την αύξηση των εντόκων γραμματειών από 9 δισεκατομμύρια σε 15 προκειμένου να υπάρξει μια ανάσα στις ελληνικές Τράπεζες . Μια ανάσα η οποία θα λειτουργήσει

ευεργετικά για την αγορά ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών .

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα δρομολογούσε και τις διαδικασίες για την έναρξη των συζητήσεων για την τελική συμφωνία στην οποία έχει στρέψει πλέον το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες μάλιστα έλεγαν ότι από χθες το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε μια κίνηση καλής θέλησης- μια δήλωση- από την πλευρά της ΕΚΤ η οποία όμως δεν ήρθε . Γι αυτό αποφασίστηκε να σταλεί ως αγγελιοφόρος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος το απόγευμα στη Φρανκφούρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι. Στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλες όπου θα συναντηθεί με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί.

Εάν πάντως δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και αντίθετα ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει να σφίξει και άλλο την θηλεία γύρω την χώρα τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα για την κυβέρνηση . Αφού τότε θα είναι όλα ανοικτά. Ακόμα και ένα πιστωτικό γεγονός.

Keywords
Τυχαία Θέματα