Κατερίνα Περιστέρη: Ένας σπουδαίος στρατηγός ο ένοικος του τάφου

Η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή με τον Γιάννη Πρετεντέρη, αναφερόμενη στην ανασκαφή, έκανε λόγο για ένα μνημείο που κάνει πραγματικά περήφανους όλους τους Ελληνες, ενώ δεν έκρυψε την πικρία της για τα σχόλια συναδέλφων της.

Σχετικά με το πρόσωπο που ενδεχομένως να έχει ταφεί στο εν λόγω μνημείο, η κ. Περιστέρη εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, έναν σημαντικό στρατηγό. Εξήγησε

ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, περίπου σε ένα μήνα, καθώς «εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δεν τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε».

«Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε, είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο» δήλωσε η αρχαιόλόγος.

Η πικρία για τους συναδέλφους της

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της στο MEGA και αναφερόμενη στην πικρία που νιώθει επειδή κάποιοι συνάδελφοί της δεν έχουν χαρεί για την μεγάλη ανακάλυψη στην Αμφίπολη, η κ. Περιστέρη είπε «Με πικραίνει αυτό το πράγμα γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας».

Διαβάστε επίσης:

Η εντυπωσιακή 3D απεικόνιση του τύμβου της Αμφίπολης (ΦΩΤΟ)

H μεγαλειώδης παγίδα της Αμφίπολης για να μην συληθεί το μνημείο!

Πολιτική και Αρχαιολογία: Από τον Καραμανλή και τον Ανδρόνικο μέχρι τον Σαμαρά και την Περιστέρη

Keywords
Τυχαία Θέματα