Καμμένος: "Η έξαρση της μετανάστευση είναι θέμα Εθνικής Άμυνας"

«Το θέμα της μετανάστευσης είναι θέμα Άμυνας. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της κοινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., που έγινε με την παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ» , δήλωσε από τις Βρυξέλες ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος που μαζί με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά συμμετείχαν στην Υπουργική Σύνοδο.

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Υπουργοί των κρατών -μελών της Ε.Ε., αναφέρθηκαν στο πιθανό ενδεχόμενο, μεταξύ

των πολιτικών προσφύγων και παράνομων μεταναστών, να βρίσκονται και τζιχαντιστές – τρομοκράτες, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες, που είναι πάρα πολλοί, μπορεί να διακινηθούν και πιθανόν να διακινούνται και τρομοκράτες προς την Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας. Το θέμα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να παρθούν μέτρα. Αυτό παραδέχτηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Η Ε.Ε σχεδιάζει επιχειρήσεις, στρατιωτικού τύπου, καταρχήν στην περιοχή μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, με διττό στόχο, να αναχαιτιστεί το κύμα παράνομης διακίνησης μεταναστών, αλλά και έρευνας και διάσωσης , ώστε να αποτραπούν νέες ανθρώπινες τραγωδίες με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται, ενώ κατευθύνονται προς τις ακτές της νότιας Ευρώπης, κυρίως της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Επειδή όμως, οι στρατιωτικές υποδομές της Ε.Ε. είναι υποτυπώδεις, ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη θα αναλάβει το στρατιωτικό- επιχειρησιακό σκέλος, ενώ το πολιτικό και οικονομικό η Ε.Ε. Πριν από μερικές μέρες ο Guardian είχε αποκαλύψει έγγραφο της ΕΕ για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη στο οποίο γινόταν αναφορά για “παράπλευρες απώλειες” με νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Το έγγραφο στο οποίο περιγράφεται το σχέδιο της ΕΕ αναφέρει ότι “η ευρωπαϊκή δύναμη που θα επιφορτιστεί με την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών θα επιχειρεί και στη Λιβύη «εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση από τον ΟΗΕ».

Για το θέμα των απειλών , που προέρχεται από την παράνομη διακίνηση μεταναστών, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος είπε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως οφείλουμε, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παράλληλα, για την αποτροπή της εισόδου στοιχείων τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αναγνώριση πλέον, ότι υπάρχει κίνηση τέτοιων ομάδων στα Βαλκάνια. Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθούν στα Βαλκάνια τέτοιου είδους ομάδες, όπως είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στις προβοκάτσιες τις οποίες βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αναπτύσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα