Κάλπη στην γαλάζια Κ.Ο για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στη συμφωνία

Η στάση την οποία θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία έναντι της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους, που θα φέρει για ψήφιση στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διχάζει ήδη τη γαλάζια παράταξη.

Παρόλο που… συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη, στη σκιά της αίσθησης ότι θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς

έχει σηκώσει τους τόνους, κάνοντας και τις σχετικές συγκρίσεις με το “θρυλικό” mail Χαρδούβελη, ενώ στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, διαρρέουν ανοιχτά ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Η άποψη αυτή ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με όσα συζητούν στο παρασκήνιο, ή… λένε και δημοσίως περισσότερο κεντρογενή στελέχη, καθώς και βουλευτές που κινούνται στον κύκλο επιρροής του Κώστα Καραμανλή, καθώς για όλους αυτούς, η Νέα Δημοκρατία θα αυτοκτονήσει πολιτικά, στην περίπτωση που αποφασίσει να επιστρέψει στην “εποχή των Ζαππείων”.

Ο προβληματισμός των στελεχών αυτών εστιάζει στο γεγονός ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάκτησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, που θα περνούσε μέσα από την αναγνώριση των λαθών που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης, μια πολιτική συγγνώμη, και ένα ρετουσάρισμα της φυσιογνωμίας, της στρατηγικής και των… προσώπων που την εκφράζουν.

Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, όλων των εταιρειών, που έχουν διενεργηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όσες ρωγμές ή απώλειες κι αν καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών εφεδρειών, η Νέα Δημοκρατία δεν εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά αντιθέτως κινείται σε ποσοστά πέριξ του 20%, πολύ κάτω δηλαδή από την επίδοσή της στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνουν με νόημα λοιπόν όσοι αντιμετωπίζουν με αποστροφή τις σκέψεις περί καταψήφισης της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σήμερα “θεσμικός” συνομιλητής της κοινωνίας, και δεν πείθει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση, μια ενδεχόμενη “επιστροφή στα Ζάππεια”, θα επιφέρει μη αναστρέψιμες ρωγμές στην πολιτική φυσιογνωμία της Κεντροδεξιάς.

Και θα δυσχεράνει σε υπερθετικό βαθμό την προσπάθεια πολιτικής ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες σε επίπεδο ηγεσίας, δίνοντας έτσι χρόνο ανοχής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης εξουσίας, από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι φωνές στα γαλάζια παρασκήνια, περί της αναγκαιότητας να στηθεί κάλπη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να αποφασιστεί η επίσημη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση. Ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι τελικές εξελίξεις πάντως θα δρομολογηθούν μετά το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Συγγρού την Τρίτη 19 Μαϊου, καθώς εκεί θα υπάρξει μια πρώτη, ουσιαστική καταγραφή των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα