Και συγγραφέας ο Κωσταράκος

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ βιβλίο, που υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή, με τίτλο «Αποφθέγματα» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, στο οποίο περιλαμβάνονται αποφθέγματα διαφόρων προσωπικοτήτων, που σιγά-σιγά μάζεψε στη διάρκεια όλης της σταδιοδρομίας του ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η

αίσθηση έχει να κάνει όχι τόσο με το περιεχόμενο του μικρού σε μέγεθος βιβλίου με το εντυπωσιακό του περιεχόμενο, όσο στο γεγονός ότι ένας Αρχηγός με τις τόσες υποχρεώσεις και δραστηριότητες, βρίσκει τον χρόνο να ασχολείται και με τη συλλογή αποφθεγμάτων διασήμων προσωπικοτήτων.

Κάτι, που όπως σημειώνει και ο ίδιος στον πρόλογό του «Από νεαρός αξιωματικός θεώρησα απαραίτητη τη μελέτη κειμένων που έγραψαν ή είπαν τη δεδομένη στιγμή, προσωπικότητες των οποίων η παρουσία είχε ουσιαστική ή ακόμη και καταλυτική συνδρομή στην εξέλιξη της ιστορίας της στρατιωτικής επιστήμης.

Από τη μελέτη αυτή, συγκέντρωσα σταδιακά ένα ικανό αριθμό αποφθεγμάτων, τα οποί θεώρησα ότι είναι σκόπιμο να μοιραστώ μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό το οποίο έχω τη μεγάλη τιμή να διοικώ.

Η πρώτη προσπάθειά μου υλοποιήθηκε την περίοδο κατά την οποία ήμουν διοικητής της XΙI Μ/Κ ΜΠ, όταν και διανεμήθηκε το σχετικό πόνημα.

Στην παρούσα περίοδο και μετά από 40ετή υπηρεσία, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσω τη γνώση την οποία απέκτησα, όχι για να ικανοποιήσω συγγραφικές φιλοδοξίες, αλλά για να προσφέρω, στου νέους ιδιαίτερα αξιωματικούς, το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη, ανάλυση και εμβάθυνση στα γεγονότα.

Είναι προφανές ότι τα υπόψη αποφθέγματα αναφέρονται σε άλλες ιστορικές εποχές, σε διαφορετικά στρατιωτικά δεδομένα, αποτελούν ωστόσο δείγμα στρατιωτικής ή ακόμη αι πολιτικής σκέψης, ανάλυσης και προβληματισμού. Ουδείς στρατιωτικός δικαιούται να παραβλέπει φράσεις το Θουκυδίδη του Κοραή, του Κολοκοτρώνη, του Ναπολέοντα, του Πάττον, του Ντε Γκωλ και των προσωπικοτήτων, που είτε αναφέρονται στο παρόν πόνημα, είτε όχι σημάδεψαν με την παρουσία τους το ιστορικό γίγνεσθαι.

Θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω ότι το κοινό σημείο των αποφθεγμάτων που παρουσιάζονται στο πόνημα αυτό, είναι η παγκόσμια στρατιωτική κουλτούρα της πατρίδος, του καθήκοντος και της τιμής…»

Το βιβλίο σελιδοποιήθηκε και εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τυπώθηκε στο Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού σε 5.000 αντίτυπα και αποτελείται συνολικώς από 60 σελίδες, ενώ υπάρχει και στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ στο link:

http://www.geetha.mil.gr/media/1.vima-ell-strat-skepsis/apofthegmata.pdf

Διαβάζοντας το πνευματικό πόνημα στρατηγού Κωσταράκου μερικές (καλοπροαίρετες) παρατηρήσεις.

Περιμέναμε να υπάρχουν – αν και δεν αποτελούν ρητά ή αποφθέγματα με την κλασική έννοια του όρου, που χρησιμοποιεί ο Αρχηγός – τρία Αρχαιοελληνικά γνωμικά που έχουν διασωθεί ως σήμερα, δύο δε από αυτά αποτελούν και τις ρήσεις που κοσμούν εμβλήματα ξένων μειζόνων σχηματισμών. Πρώτο, το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ». Δεύτερον, το «Ή ταν ή επί ταν». Τρίτο, το υπέροχο «Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τείδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασιν πειθόμενοι».

Επίσης στα τόσα αποφθέγματα του μεγάλου Κινέζου Ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ πιστεύουμε ότι αξίζει αυτό που είπε ξεκινώντας τη «Μεγάλη Πορεία» που τον οδήγησε τελικώς στην εξουσία, ότι «Κάθε μεγάλη πορεία, ξεκινά από ένα μικρό πρώτο βήμα». Και αυτό γιατί εκτός από στρατιωτική σημασία, το συγκεκριμένο απόφθεγμα του Μάο, έχει εφαρμογή σε κάθε πτυχή της ζωής, ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.

Τέλος, μας έκανε εντύπωση μία ρήση του Μεγάλου Ναπολέοντος που έχει συμπεριλάβει ο Αρχηγός στο πόνημά του και αφορά τον …Τύπο: «Πιο πολύ να φοβάσαι τέσσερις εχθρικές εφημερίδες, παρά 1000 ξιφολόγχες». Φανταστείτε δηλ.να ζούσε ο Μ.Ναπολέων και στην εποχή του διαδικτύου!!!!

Και πάλι συγχαρητήρια για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Keywords
Τυχαία Θέματα