Ιρλανδία: Υπέρ των πολυεθνικών εταιριών ο Μπόνο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πατρίδα του, την Ιρλανδία, ο Μπόνο. Ο διάσημος τραγουδιστής των U2 προσπαθεί συχνά να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας του, εκφράζοντας την άποψή του για τις εξελίξεις, ενώ την άνοιξη είχε δώσει το παρών στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου μάλιστα προκάλεσε με την φράση "μας γ@μησε η τρόικα".

Σήμερα ο Μπόνο "ξαναχτύπησε" τονίζοντας ότι η Ιρλανδία δεν πρέπει να φορολογεί υψηλά τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. "Η ελαστική φορολογία των πολυεθνικών

εταιρειών δεν εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Μόνο έτσι μπορούμε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες. Δεν έχουμε φυσικούς πόρους, πρέπει με κάποιο τρόπο να τους προσελκύσουμε. Μόνο με την ειδική φορολογία η Ιρλανδία γνώρισε ευμάρεια", δήλωσε ο Μπόνο στον Observer.

Θεωρίες "συνωμοσίας"

Πολλοί προσάπτουν στον Μπόνο πως έχει άλλα κίνητρα στην ατζέντα του. Οι Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τον Σεπτέμβριο από την Ιρλανδία να δώσει λεπτομέρειες για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει με την Apple το 1990 και το 2007, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια που πρέπει να επιστραφεί από την αμερικανική εταιρεία. Προσφάτως, βέβαια, οι U2 επέλεξαν να συνεργαστούν με την Apple μέσω του iPhone 6, καθώς όσοι το αγόραζαν έπαιρναν δωρεάν το τελευταίο άλμπουμ του δημοφιλούς συγκροτήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα