Ημιτελής συμφωνία

Του Νίκου Σίμου

Ήταν ένα βήμα αυτό που πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά όχι τόσο ουσιαστικό ώστε να εξασφαλίσει –άμεσα τουλάχιστον- τον αριθμό εκείνο των βουλευτών που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι είπε και τι θα έπρεπε να πει. Είπε, ας εκλέξουμε πρώτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά θα διευρύνω την κυβέρνηση και θα συμφωνήσουμε και για χρόνο εκλογών μέσα στο 2015 καθώς και στα περί συνταγματικής αναθεώρησης. Τι θα έπρεπε να πει; Προχωρώ σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Τότε θα διαμορφωνόταν η ουσιαστική

προϋπόθεση για να βρεθούν οι βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί θα έπρεπε να προτάξει αυτό; Για τρεις λόγους.

Πρώτον, διότι μόνον έτσι θα επιβεβαιωνόταν η εθνική συνεννόηση που θα απέτρεπε τις εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός θα έβαζε υπεράνω της προσωπικής του βούλησης να παραμείνει στην εξουσία, το γενικότερο συμφέρον που υπαγορεύει την αποφυγή πρόωρων εκλογών. Άλλωστε συμφωνία για εκλογές μέσα στο 2015, έστω και προς το τέλος, πάλι πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι!

Δεύτερον, διότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι τέτοια –και όχι μόνο μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στο ίδιο το σύστημα αυτό- ώστε πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να θεωρήσουν την πρωθυπουργική πρόταση έναν απλό ελιγμό! Δηλαδή μετά την εκλογή Προέδρου να πραγματοποιήσει ένα στοιχειώδη ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός με κάποια πρόσωπα από άλλους χώρους και να λήξει εκεί το θέμα, λέγοντας μάλιστα ότι εγώ κράτησα την υπόσχεση που έδωσα.

Τρίτον, διότι είναι πιθανόν να μην είναι δική του η σχετική πρωτοβουλία, αλλά να έλαβε κάποια εντολή απ’ έξω –κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δηλαδή, στην οποία μετέσχε- όπως κάνει προσπάθεια να αποφευχθούν οι εκλογές. Επειδή όμως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θέλει να μείνει στην εξουσία , σκέφτηκε την λύση που πρότεινε. Το τι ακριβώς συμβαίνει θα το διαπιστώσουμε μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας. Αν δηλαδή αποδειχθεί ότι ο συγκεντρωμένος αριθμός ψήφων, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να δημιουργεί ελπίδες εκλογής Προέδρου κατά την τρίτη, θα φανεί, όπως έλεγε και πολύπειρος πολιτικός, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να μας σώσουν ή να μας αφήσουν στην τύχη μας. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει μία πιο δραστική παρέμβαση στον κ. Σαμαρά και, τότε, πιθανώς αυτός θα αναγκαστεί να αλλάξει την πρότασή του. Στη δεύτερη περίπτωση –αυτήν που λέει βγάλτε τα πέρα , μόνοι σας- θα μείνει η πρωθυπουργική πρόταση που αποβλέπει απλώς σε μία ημιτελή πολιτική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα